header

header

torsdag 11 april 2013

Klassikertips!

Tack vare twitter har jag stött på en helt fantastisk sida för oss boknördar. Ni kanske redan känner till den, men jag vill sprida ordet vidare:)

Sidan heter Litteraturbanken. Där kan man hitta alla möjliga texter och böcker från alla möjliga författare. Bäst av allt - det är gratis! Läs direkt på skärmen eller om du hellre vill så kan du skriva ut och läsa i pappersformat. Det finns också en del artiklar om olika genrer och fenomen inom litteraturen. För er som, precis som jag, kan jag rekommendera att läsa Yvonne Lefflers text om Svensk skräcklitteratur

Så här skriver Litteraturbanken själva om sin sida:

Litteraturbankens syfte är att vara en fri kulturhistorisk och litterär resurs för forskning, undervisning och folkbildning. Den är till för alla: forskare, lärare, studerande och litterärt allmänintresserade. Huvuduppgiften är att samla in och digitalisera skönlitteratur och viktigare humaniora samt tillgängliggöra materialet på sådant sätt att det blir möjligt för användare att arbeta med det. På Litteraturbanken kan man läsa och söka i texter, ladda ner och skriva ut pdf-filer och se faksimilbilder av böcker och manuskript som annars kan vara svårtillgängliga – för att bara ta två exempel, Stagnelius efterlämnade manuskript som förvaras vid Stifts- och gymnasiebiblioteket i Kalmar, eller Almqvistfragmentet ”Gudahataren”, som endast finns bevarat i ett enda exemplar, på Kungl. biblioteket.

3 kommentarer:

Sanna sa...

Tack för tipset! Hittade genast Erik Axel Karlfeldt som jag har på läslistan av nobelpristagare, finfint för en utlandssvensk att få fatt på svenska klassiker på det sättet.

...med näsan i en bok... sa...

Glad att få tipsa:)

Linnea sa...

Jag älskar Litteraturbanken! Särskilt häftigt är det att få se de inscannade böckerna.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...