header

header

lördag 18 maj 2013

Av två onda ting: kriminalberättelser i urval av Elizabeth George

Jag har läst i stort sett alla Elizabeth Georges böcker om Barbara Havers och Thomas Lynley. Tror jag missat någon i mitten och den senaste, En lögn att lita på, står och ropar på mig i bokhyllan. Som ni kanske förstår så gillar jag hennes böcker väldigt, väldigt mycket. Jag blev därför väldigt nyfiken på den här samlingen noveller som består av kriminalberättelser skrivna av såväl etablerade författare som av debutanter. Personer som haft självaste deckardrottningen som lärare i skrivande. George har bett dem medverka i boken som ett sätt att hitta läsare och kanske också förläggare.

I förordet berättar George att hon bett författarna som bidragit med texter till den här boken att skriva en ny kriminalberättelse utifrån temat vällust och/eller girighet. Hon skriver också om hur det är allt svårare för kriminalförfattare att hitta motiv till hemsak dåd eftersom världen har blivit alltmer tolerant. Tidigare kunde ett motiv vara nästan vad som helst; utomäktenskapliga barn, att dölja ett drogberoende eller en älskarinna. Saker som idag inte alls stjälper en människa om de kommer upp i ljuset. Men en bra källa till motiv som George ser fortfarande idag grundar sig i de sju dödssynderna, av de valde hon alltå ut två som tema i den här samlingen noveller.

Boken består av 23 noveller (varav en skriven av Elizabeth George själv) och det blir svårt att gå igenom dem en och en. Men det är på det stora hela bra, mycket bra. Det här är en bok som jag hade önskat att jag hade haft tid att bara sjunka in i och sedan inte komma i kontakt med yttervärlden förrän sista sidan var läst. Det är egentligen bara ett par noveller som jag inte tyckte var så intressanta, som inte fångade mig. Kanske beror det på det gemensamma temat att alla noveller, även om de utspelar sig i olika tidsepoker och i helt olika miljöer, känns så matchade med varandra. Ett problem i novellsamlingar kan ibland vara att man inte hittar någon gemensam tråd i novellerna, att det blir för spretigt. I Av två onda ting hålls känslan och stämningen samman. Kanske har det också att göra med i vilken ordning novellerna följer varandra, kompositionen så att säga. I så fall har George lyckats mycket bra.

Det här är en perfekt bok för stranden och hängmattan (och som påskekrim, julläsning...). Jag uppmanar er alla att läsa den i sommar!

Boken ges ut av Norstedts och kan köpas på Adlibris och Bokus

LitteraturMagazinet kan du också läsa en recension av boken

Inga kommentarer:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...