header

header

fredag 24 maj 2013

Sömngångerskan - Essie Fox

Essie Fox bok Sömngångerskan utspelar sig i slutet av 1800-talets England. Phoebe växer upp med sin stränga och mycket religiösa mamma Maud och sin moster Cissy. Hon avgudar sin moster som är en fri själ som en gång i tiden arbetade på teatern, sjöng och uppträdde landet runt, något som Maud ogillar väldigt mycket. En kväll får Phoebe följa med Cissy för att se henne uppträda. Hon lägger då märke till en man i publiken som tycks få mostern ur balans och för en sekund tappa tonen. Efter föreställningen ser hon hur Cissy och mannen, som visar sig vara en rik man vid namn Nathaniel Samuels, upprört pratar med varandra. Det ena leder till det andra och en dag lämnar Phoebe sitt hem i London för att bli sällskapsdam åt Nathaniels fru Lydia som för det mesta bor i en stor herrgård i Herefordshire.

Det här är nog en av de finaste böckerna jag har i hyllan. Jag fullkomligt älskar omslaget som också representerar berättelsen i boken på ett fint sätt. Själva berättelsen är spännande och mystisk, man får veta lite i taget och förstår eftersom hur saker och ting hänger ihop. Den är snyggt komponerad. Jag sögs in i boken från början, var nyfiken och ville veta hur allt skulle utvecklas. Tyvärr så tappade boken lite fart mot slutet och det kändes som att författaren själv tappade fokus eller kanske ville ha in för mycket i historien så det blev halvdant och lite tråkigt. Synd på en annars så bra bok.

Jag gillade verkligen karaktärerna i boken. De var spännande och väl genomtänkta. En karaktär jag hade velat veta mer om är Maud, men hennes historia kanske kräver en alldeles egen bok... Jag hade önskat något mer av miljöbeskrivningarna. Jag hade velat bli mer uppslukad av 1800-talets London och den gigantiska herrgården på landet. Förutsättningarna för hänföresle fanns där med Fox lyckades inte få fram det fullt ut.

Nu kanske jag låter negativ om den här boken men fakta är att jag tyckte mycket om den och flera av karaktärerna kommer att hänga kvar i mina tankar en bra bit framöver. Så här i efterhand tror jag att det skulle vara en perfekt bok att diskutera i en bokcirkel, det finns många spännande och intressanta teman att djupdyka i. Den här boken passar nog extra bra att läsa en höstkväll när blåsten ylar utanför och man får krypa ner under filten med en kopp te i handen om given av tända ljus.

Boken ges ut av Damm förlag och kan köpas på Adlibris och Bokus.

Andra som bloggat om boken är Jennies boklista, TinaO och hyllan

2 kommentarer:

Unknown sa...

Jag blev intresserad av att läsa boken efter din beskrivning så jag tycker inte du var negativ...

...med näsan i en bok... sa...

Vad bra! Det är ju flera som har sågat den här boken men jag gillade den:)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...