Fortsätt till huvudinnehåll

Paradisträdgården - Amy Waldman

Som jag berättade igår så är Paradisträdgården den bok som vi diskuterade på gårdagens träff med bokcirkeln Picket & Pocket. Jag hade inte läst ut den när jag kom ditt och hoppades på att bli övertygad om att läsa färdigt den. Det hände inte...

Det visade sig att det var fler än jag som tyckte att den upprepade sig, att samma dialog upprepades om och om igen, att ingenting hände (karaktärerna befann sig mest i olika rum och pratade om samma sak) och att språket var dåligt. Här kom vi in på en diskussion om översättningens betydelse och vi undrade om vi upplevt språket lika platt och stylitigt om vi läst den på orginalspråket.

Vi var också överens om att Amy Waldman har en väldigt intressant historia att berätta men hon hade på något sätt inte förmågan. Som en av oss sa; en del författare kan göra något fantastiskt av ingenting och andra har något fantastiskt att berätta men lyckas inte riktigt.

Nu var det ju inte alla som tyckte att boken var dålig utan tyckte ändå att Waldman lyckades väcka känslor och få fram en komplex historia med många perspektiv.

Det jag övertalades till vara att åtminstone läsa sista kapitlet i boken (jag har alltså hoppat över ungefär 100 sidor av boken). Det gjorde jag igår kväll. Fick också några chokerande nyheter av bokcirkelkompisarna avslöjade vilket direkt fick mig att verkligen avsky journalisten Alyssa. Det ändrade inte min uppfattning av boken. Den hade bra förutsättningar, men Waldman nådde inte fram. Det var tråkigt, platt  och segt.

Boken ges ut av Månpocket och kan köpas på Adlibris och Bokus

Bokhora, Fiktiviteter och Bokblomma

Kommentarer

vi med gott minne tycker det är jobbigt med upprepningar...
Linnea sa…
Bra sammanfattning.. :)
Josefin sa…
Diplomatiskt skrivet där om att hon fick fram perspektiv och att den ändå var komplex! Men jag instämmer mest i detta att inget hände, de pratade om en fråga hela tiden. Men det kanske är författarens poäng, vad vet jag. Att få läsaren att känna hur omständlig och outredbar frågan egentligen är.

Populära inlägg i den här bloggen

Blod rödare än rött: en berättelse om mod, smärta och vägen till försoning - Arkan Asaad

För någon vecka sedan så skrev jag om Arkan Asaads bok Stjärnlösa nätter . Den handlar om Amàr som tvingades in i ett giftermål med sin kusin. Det här är berättelsen om Amàrs pappa Casim. Handling (förlagets text): I uppföljaren till den hyllade debutromanen Stjärnlösa nätter  får vi lära känna Casim, Amàrs far, som i första boken bara framstår som en grym och oförstående pappa. Vad gjorde honom till den han har blivit? Det visar sig att Casims öde är minst lika dramatiskt som Amàrs eget. Efter en hård uppväxt gifter han sig med Jamila, men kort därefter tvingas han iväg för militärtjänstgöring. Casim längtar hem och bestämmer sig för att desertera, och familjen tvingas på flykt. Den farliga och plågsamma resan slutar i Sverige, samtidigt som Casims mor, far och syskon hamnar i fängelse där de torteras, våldtas och dödas. När Amàr lär känna det våldsamma öde som format Casim kan han äntligen förstå och slutligen försonas med sin pappa. Mina reflektioner: Oj, vad ska man säg

Swede Hollow - Ola Larsmo

Jag har varit nyfiken på Swede Hollow  ända sedan den gavs ut men har tålmodigt väntat på att den ska komma som ljudbok, vilket den gjorde i juli så nu har jag lyssnat på den. Handling, förlagets text: Swede Hollow är en ravin mitt i St Paul, Minnesota. Idag är den öde, men vid sekelskiftet 1800-1900 bodde mer än tusen svenskar i en slum som stadens myndigheter beskrev som ett pesthål. Barnadödligheten var hög, arbetsolyckorna likaså. Här samlades några av den miljon svenska migranter som aldrig lyckats ta sig in i det nya samhället - illa sedda av såväl amerikaner som mer väl lottade svenska migranter. Vi känner dem till namnen, inte mer. Människorna i ravinen är några av de svenskar vi sorterat bort ur vår gemensamma historia. Vi har valt att inte se dem, för deras erfarenheter gör något med vår självbild. Men då världen åter präglas av migration och folkvandring stiger de fram på nytt och vill bli sedan. I Swede Hollow samlas vintern 1897 en brokig skara av människor, som

Bortom solens strålar - Arkan Asaad

Jag har läst den tredje boken av Arkan Asaad. En bok som knyter ihop de två första Stjärnlösa nätter och Blod rödare än rött . Handling (förlagets text): Knappt tre år gammal anländer Amàr med sin familj till Sverige. De flyttar in i en välmående svensk förort, etablerar sig och lyckas skapa sig ett gott liv. Tills en dag. På julafton när Amàr är 12 år får fadern ett samtal. Det första livstecknet från hemlandet. Fadern inser vilket oerhört pris de som blev kvar har fått betala för deras frihet. Tyngd av skuld raserar han på kort tid allt de har byggt upp. Familjen tvingas flytta från det trivsamma villaområdet till en förort försänkt i djup fattigdom och misär. På en plats utan framtidstro är det svårt att följa sina drömmar, men Amàr är fast besluten om att hans öde inte är förutbestämt. Samtidigt som han kämpar för att hitta en mening i sin nya tillvaro blir familjens problem allt större. Faderns eskalerande våldsamhet göra att ingen av dem längre kan känna sig säkra.