header

header

onsdag 1 maj 2013

När jag vaknar finns du inte - Cat Patrick

Sedan London Lane var fem år gammal så lider hon av en märklig åkomma. Mitt i natten så raderas hennes minne vad som hänt under dagen. För att klara sig och ändå kunna ha något slags liv så skriver hon varje kväll en kort redogörelse för vad som hänt som hon sedan läser igenom så fort hon vaknar dagen efter. London minns alltså inte sitt förflutna däremot så ser hon in i framtiden. Hon ser korta fragment av saker som hon kommer att vara med om och människor hon kommer att umgås med. En dag så ser hon en begravning, men kan inte förstå vems död det är hon ser. Det får henne ur balans. Dessutom har hon börjat fundera en hel del på varför hennes pappa egentligen lämnade henne och hennes mamma och om hennes mamma verkligen berättar hela sanningen för henne. Och nya pojkvännen, varför ser hon inte honom i sin framtid? Betyder det att hennes hjärta kommer att krossas eller är det hans begravning hon ser?

Det här är en bok som riktar sig till 12-15-åringar och jag vill börja att säga att jag inte längre har någon vana av att läsa ungdomsböcker även om jag gör det allt oftare. Jag läste förstås en hel del ungdomsböcker när jag själv var tonåring, men som vuxen är det en sällan besökt genre. Jag tycker att det är svårt att bedöma ungdomsböcker och att veta vad jag skulle ha tyckt om den när jag var 12 -15 år...

Boken är spännande. Jag känner verkligen med huvudpersonen London och beundrar hennes mod och styrka. Tänk dig själv att inte ha något minne överhuvudtaget. Enda anledningen till att hon känner igen människor i sin närhet är att hon "minns" dem från framtiden. Sin pojkvän återupptäcker hon varje dag och håller ihop fförhållandet genom att noga studera sina anteckningar om honom varje dag - jobbigt! Jag har en hel del problem med logiken i boken. Det är en hel del saker som jag inte får ihop just när vi kommer till fenomenet med minnet. Ibland tar irritationsmomenten över handen och jag får svårt att fokusera på själva historien.

Jag var inte jätteförtjust i första halvan av boken, men under andra halvan så tog berättelsen fart. Man får veta mer om Londons bakgrund, hennes historia som vävs ihop med nutiden. När London slutar att acceptera sin minneförlust så blir boken riktigt spännande. Tyvärr känns slutet ofärdigt och slafsigt. Önskar att författaren hade lagt lite mer energi på att göra det bra.

Boken ges ut av B Walströms och kan köpas på Adlibris och Bokus

Andra som bloggat om boken är Bibliotekskatten, Bokpandan, Tonårsboken och Lingonhjärta

Inga kommentarer:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...