header

header

måndag 27 maj 2013

Det här med att blogga (och vem läser egentligen det jag skriver)

Jag har skrivit på temat tidigare, särskilt om varför jag började bokblogga. 2008 så flyttade jag från Boden till Umeå. I Boden så var vi ett gäng kompisar som träffades, pratade böcker och fikade. Flera av dem jag umgicks med läste mycket och det fanns ett naturligt sammanhang att prata böcker i. När jag så flyttade till en ny stad så hade jag inte det till en början.

Jag har alltid läst mycket och att inte få diskutera och prata böcker kändes tråkigt och tomt. För att fylla det behovet så började jag läsa bokbloggar och lämna kommentarer. Det var lite som att upptäcka en ny värld och framförallt så fick jag otroligt många boktips. Jag insåg också att det skulle vara kul att själv skriva om böcker jag läst, få reaktioner på det och få lämna ifrån mig några tips jag också. Alltså att skriva små minirecensioner som också blir en form av läsdagbok för mig själv. Och det har blivit en hel del sådana inlägg. Jag har hittills skrivit om 205 böcker här på bloggen!

Att börja bokblogga är ett av de bästa besluten jag tagit här i livet - faktiskt! (som Snurran skulle ha sagt...) Jag har hittat ett forum att prata böcker i, startat igång en supertrevlig bokcirkel med hjälp av bloggen, lärt känna flera andra bokbloggare IRL, varit bloggambassadör, träffat författare och förläggare.

När jag skrivit ett inlägg om en bok så brukar jag alltid skicka en länk till förlaget som ger ut boken och ibland även till författaren själv - åtminstone till svenska författare. Det är alltid nervöst eftersom jag själv inte är något proffs på att skriva och bedöma böcker men jag tänker att det ändå är roligt för dem att höra vad en läsare tycker om boken. Ibland har det också hänt att utländska författare hittat igen min blogg, läst vad jag skrivit och sedan berättat det för mig! Senast så var det David Moody och Essie Fox. Tack vare bokbloggen så blir min läsning mer interaktiv och det känns väldigt privilegierat att få prata böcker både med andra läsare, bloggare och med författare!

5 kommentarer:

Jenny Magnusson sa...

Jag håller med. Att börja bokblogga är något av det bästa jag gjort. Förutom alla bra böcker jag läst (och även några dåliga) så har jag fått kontakt med, och ibland träffat live, fantastiska människor. Andra läsare, bokförlagsfolk och författare. Underbart inspirerande! :-)

Fortsätt blogga, jag läser dina inlägg med stor behållning.

Kram
Jenny

...med näsan i en bok... sa...

Tack Jenny och detsamma:)

Monika sa...

Åtminstone jag läser vad du skriver :)

Jag kan hålla med om att börja bokblogga är ett av mina bättre beslut. Har faktiskt inte funderat över att skicka länk till förlag och författare, men det var en väldigt bra idé.

Felicia sa...

Jag började bokblogga för någon månad sedan och det är jätteroligt :)

/Felicia

Carro sa...

Jag började bokblogga för snart ett år sedan, det var min dotter som hjälpte mig att starta upp bloggen och nu är man fast! Fast periodvis har man ju inte så mycket tid att lägga på bloggensom man skulle vilja tyvärr. Men så är ju livet, fullt av måsten!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...