header

header

tisdag 7 maj 2013

Flickan från ovan - filmen

Det börjar vara några år sedan jag läste Alice Sebolds bok Flickan från ovan, men det är en sådan där bok som har hängt sig kvar i minnet och tankarna. Lite då och då har jag kommit på mig själv med att tänka tillbaka på den. Det är ett väldigt bra betyg på en bok tycker jag.

Länge har jag tänkt att jag ska se Peter Jacksons filmatisering av boken, men det har inte blivit av förrän den visades på TV i helgen. Jag kanske ska berätta lite om handlingen först - eller så här kan man läsa på baksidan av boken:
Susie Salmon är fjorton år gammal och upplever just sin första förälskelse då hon blir våldtagen och mördad av en granne. Från sin utkiksplats i himlen kämpar hon med att acceptera sin död, medan hon fortfarande klänger sig fast vid det hon förlorat, de levandes värld. Under många år följer hon sin familj i dess sorgearbete, liksom mördarens förehavanden och polisens arbete med hennes fall. Tills den dag hennes önskningar ser ut att gå i uppfyllelse.
 
Eftersom det är flera år sedan jag läste boken har jag svårt att säga hur nära filmmanuset höll sig till bokens berättelse, men känslan tyckte jag definitivt att filmen förmedlade. Saoirse Ronan som spelar huvudrollen Susie Salmon gjorde en fantastisk prestation - jag bara älskade hennes Susie! En av mina favoritskådisar Susan Sarandon spelar den alkoholiserade men tappra mormodern med en stor portion humor men även allvar.

Det är också en väldigt vacker och scenisk film. Jag önskar bara att sekvenserna i himlen hade varit lite mindre regnbågshippieflummiga och kortare. Tycker att de tog över för mycket och störde lite. Slutet av filmen var så spännande och otäck att jag var tvungen att kika mellan fingrarna, väldigt bra. Stanley Tucci gör en mycket obehaglig mördare, jag får rysningar bara jag tänker på det. Med andra ord en mycket bra film (som hade kunnat vara bättre om scenerna från himlen hade kortats...)

Här kan ni se en trailer
 
 

4 kommentarer:

C.R.M. Nilsson sa...

Jag måste se filmen någon gång. Jag läste också boken för flera år sedan, men den har dröjt sig kvar hos mig med.

...med näsan i en bok... sa...

Ja, visst är det en speciell bok! Tycker absolut att du ska se filmen:)

Carro sa...

Boken är en av mina favoriter! :) Dock inte filmen..

Jenny sa...

Innan jag såg filmen tyckte jag att det boken verkade nästintill omöjlig att göra film av, men det funkade ju ganska bra. Störde mig dock ganska mycket på att himlen var så olika i filmen/boken.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...