header

header

måndag 17 februari 2014

Av kött och blod - John Harvey

Två år innan boken tar sin början så sa kriminalkommissarie Frank Elder upp sig (pensionerade sig) efter att ha tjänstgjort hos Nottinghamshirepolisen i trettio år, lämnade sin otrogna hustru och sin fjortonåriga dotter. Han tog sitt pick och pack och flyttade till den yttersta delen av Cornwall i sydvästra England. Där hyrde han sig en liten stuga och tillbringade dagarna i stillsam lunk. Ända fram till nu. Precis som alla gamla kriminalpoliser så har Frank Elder ett gammalt fall som gäckat honom i många år. Femton år tidigare så försvann en ung flicka, Susan Blacklock, spårlöst. Frank ledde sökning av henne, men hon hittades aldrig. Två män greps som misstänkta men var tvungna att släppas på grund av brist på bevis. Ett år senare åkte de fast och blev dömda för för våldtäkt och mord på en annan ung flicka.

När Frank får höra att den ena av de två männen, Shane Donald, blivit villkorligt frigiven tar han upp det gamla fallet igen. När ytterligare en ung kvinna hittas mördad och Shane försvinner från sin övervakare så kopplas han officiellt in på fallet. Samtidigt så brottas han med sitt eget förflutna, sin hustrus otrohet och relationen till dottern.

Av kött och blod är en typisk brittisk kriminalroman med alla ingredienser som jag gillar. Ett spännande brott, fokus på relationer, en enveten kriminalkommisarie och brittisk landsbygd. Jag har aldrig tidigare läst något av John Harvey trots att han tydligen gett ut mer än 90 böcker. Mest känd är han för sina böcker om Charlie Resnick och The Times har utsett hans första bok om Resnick till en av de 100 Greatest Crime Novels of the Century. Av kött och blod är den första boken i en trilogi om Frank Elder och kom ut på engelska 2004 (på svenska 2006).

Jag gillade den här boken, den är underhållande och absolut läsvärd. Inte mer än så, men ibland är det ju allt man är ute efter, eller hur. Harvey bygger upp sina karaktärer bra och jag får en känsla för de flesta av dem. Ett problem som jag anser är återkommande i kriminalromaner är att upplösningen, slutet. Det blir lätt haltande och så är det i den här boken också. Det känns ärligt talat som en nödlösning. Han borde ha kommit på något bättre...

Boken ges ut av Minotaur och kan köpas på Adlibris och Bokus

Sladdertackan har också bloggat om boken

Inga kommentarer:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...