Fortsätt till huvudinnehåll

Av kött och blod - John Harvey

Två år innan boken tar sin början så sa kriminalkommissarie Frank Elder upp sig (pensionerade sig) efter att ha tjänstgjort hos Nottinghamshirepolisen i trettio år, lämnade sin otrogna hustru och sin fjortonåriga dotter. Han tog sitt pick och pack och flyttade till den yttersta delen av Cornwall i sydvästra England. Där hyrde han sig en liten stuga och tillbringade dagarna i stillsam lunk. Ända fram till nu. Precis som alla gamla kriminalpoliser så har Frank Elder ett gammalt fall som gäckat honom i många år. Femton år tidigare så försvann en ung flicka, Susan Blacklock, spårlöst. Frank ledde sökning av henne, men hon hittades aldrig. Två män greps som misstänkta men var tvungna att släppas på grund av brist på bevis. Ett år senare åkte de fast och blev dömda för för våldtäkt och mord på en annan ung flicka.

När Frank får höra att den ena av de två männen, Shane Donald, blivit villkorligt frigiven tar han upp det gamla fallet igen. När ytterligare en ung kvinna hittas mördad och Shane försvinner från sin övervakare så kopplas han officiellt in på fallet. Samtidigt så brottas han med sitt eget förflutna, sin hustrus otrohet och relationen till dottern.

Av kött och blod är en typisk brittisk kriminalroman med alla ingredienser som jag gillar. Ett spännande brott, fokus på relationer, en enveten kriminalkommisarie och brittisk landsbygd. Jag har aldrig tidigare läst något av John Harvey trots att han tydligen gett ut mer än 90 böcker. Mest känd är han för sina böcker om Charlie Resnick och The Times har utsett hans första bok om Resnick till en av de 100 Greatest Crime Novels of the Century. Av kött och blod är den första boken i en trilogi om Frank Elder och kom ut på engelska 2004 (på svenska 2006).

Jag gillade den här boken, den är underhållande och absolut läsvärd. Inte mer än så, men ibland är det ju allt man är ute efter, eller hur. Harvey bygger upp sina karaktärer bra och jag får en känsla för de flesta av dem. Ett problem som jag anser är återkommande i kriminalromaner är att upplösningen, slutet. Det blir lätt haltande och så är det i den här boken också. Det känns ärligt talat som en nödlösning. Han borde ha kommit på något bättre...

Boken ges ut av Minotaur och kan köpas på Adlibris och Bokus

Sladdertackan har också bloggat om boken

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Raseri - Anders Ek

Zombiehistoria i svensk tappning, funkar det? Ja, varför inte, säger jag.

Handling (förlagets text):
Ett livsfarligt virus sprider sig som en löpeld genom Stockholm och lämnar inget annat än förödelse efter sig. Telefonlinjerna är överbelastade och polisen Erik får inte tag i sin fru som befinner sig på annan ort med deras dotter. Han måste se till att de hamnar i säkerhet. Att de klarar sig från den ondska som viruset bär med sig.
Den framgångsrike MMA-fightern Pontus räds inte några kamper. Runt hörnet väntar en ljus framtid men när Stockholm drunknar i kaos, tar livet en helt ny vändning.

Mitt omdöme:
Det här är action från början till slut, ingen risk för att bli uttråkad. Viruset skapar alltså något slags zombieliknande varelser som är ren aggression och det går så pass snabbt att spridningen har gått alltför långt innan någon överhuvudtaget förstår vad som händer.. I centrum står polisen Erik, hans familj och den småstrulige MMA-fightern Pontus.

Andreas Ek är polis och det märks …

Allt vi inte pratar om: en bok för killar och män - Thor Rutgersson och Ida Östensson

Den här boken läste jag i somras i jobbet, men det hindrar ju inte att jag skriver om den här.

Handling (förlagets text):
Vad skulle du som man vilja prata om, om ingen dömde dig? Allt vi inte pratar om är en bok som är tänkt att inspirera killar och män till att börja prata om sådant som män annars inte pratar om. Grunden är intervjuer med bland andra Kodjo Akolor, Sanny Dahlbeck, Philip Botström, Ali Boulala, Daniel Hallberg och Farzad Farzaneh på teman som kärlek, skönhet, flyktvägar, ego, ex och vänskap. Och här hittar du också samtalsguider och tips från män till män. Gamla föreställningar om hur män ska vara skadar oss alla och tiden har kommit för killar att börja prata med varandra och ta ansvar för en förändring. Det finns många sätt att delta i samtalet - men det viktigaste är att snacket kommer igång, att du som man börjar prata med andra killar och män omkring dig. Varför inte ta med dig den här boken nästa gång du träffar polarna, släkten, lagkamraterna eller kollegorna? A…

Bokhandeln på Riverside Drive - Frida Skybäck

Har läst ett par böcker av Skybäck tidigare som skrivit i genren historiska romaner. Bara titeln på den här gjorde mig nyfiken på att läsa den, i kombination med att jag hört mycket bra om den så var det bara en tidsfråga. Jag lyssnade på den här boken som ljudbok strax före jul.

Handling (förlagets text):
Charlotte är för ung för att vara änka, för ung för att ha förlorat den hon älskar. I sitt vilsna tillstånd tar hon en paus från sitt framgångsrika företag och söker ro på den skånska landsbygden. Men så får hon ett oväntat besked. Hon har ärvt ett hus i London av en moster hon knappt visste att hon hade. Och huset inrymer en bokhandel.
Inställd på att sälja huset flyger Charlotte till England, där den konkursfärdiga Riverside Bookshop och den excentriska personalen verkar bortom all räddning. Men trots att Charlotte inte vet något om hur man driver en bokhandel växer snart en gemenskap fram med de motsträviga medarbetarna.
Samtidigt som Charlotte kämpar för att rädda verksamheten i…