header

header

måndag 10 februari 2014

Den stulna romanen - Nawal El Saadawi

Vi ska prata om Den stulna romanen imorgon på träffen med bokcirkeln Picket och Pocket. Jag började läsa den i slutet av förra veckan och tänkte "det hinner jag utan problem" eftersom den inte ens är 300 sidor lång. Vad jag inte hade räknat med är hur seg jag tycker att den är. Jag hade förväntat mig en fantastisk läsupplevelse och var superpeppad att läsa den. Nu, ungefär 120 sidor in i boken, så har jag bestämt mig för att inte läsa ut den. Jag hinner ändå inte till imorgon och jag längtar tillbaka till Benrangel (och känner mig lite sur över att den här boken kom ivägen och störde...).

Den stulna romanen handlar om Bodour, hennes dotter Magiida och en massa andra männsikor. De lever rätt välbeställda men olyckliga liv i Kairo. Bodur skriver i hemlighet på en roman. Vad som egentligen händer med den romanen har jag inte kommit till i handlingen ännu men på baksidetexten står det att papper försvinner och att maken är misstänkt för att stjäla den...

Det finns flera anledningar till att jag inte föll för den här boken. Den är rörig till att börja med. Jag som är en van läsare har svårt att hänga med i alla svängningar mellan nutid och dåtid, mellan olika karaktärer (ibland vet jag knappt vem jag läser om), verklighet och dröm. Det gör att jag inte får någon känsla för berättelsen eller för de olika livsödena. Dessutom sympatiserar jag inte med någon av karaktärerna (förutom möjligtvis med den fattiga flickan Zina - hade önskat mer av henne i början av boken. Det hade nog gjort att jag stått ut med den bättre). Jag ogillar faktiskt de flesta av dem. De är otrevliga, egoistiska, ytliga och gnälliga. Nej tack, jag klarar mig utan dem!

Och jag håller med Bokblomma som stör sig över alla sexuella anspelningar. Överallt är det kön, övergrepp och påtvingade (sexuella) relationer. I den här boken får sex inte vara något njutningfullt, det är bara ett enda elände och äckligt dessutom!

Jag tror (tror, eftersom jag inte läst ut boken) att El Saadawi har en fantastisk historia att berätta men den når mig inte. Om man skulle skala av allt som karaktärerna varit med om så är det gripande och fascinerande. Synd att författaren inte lyckas förmedla det till mig som läsare...

Boken ges ut av Ordfront förlag och kan köpas på Adlibris och Bokus

Andra som bloggat om boken är Bokblomma, Bokhora och Dagens bok

4 kommentarer:

Jenny Magnusson sa...

Vad trist! Men jag känner igen känslan. Den där hemska känslan när en "måsteläsning" har kommit emellan och stört. Stulit tid från den där boken som är så bra.

Linnea sa...

Håller med dig om boken! Skönt att höra att jag inte är ensam om att tycka att Den stulna romanen är svår och seg.. ;)

Johannes sa...

Måste man sympatisera med karaktärerna för att tycka om en bok?

...med näsan i en bok... sa...

Nä Johannes, helt rätt men jag hittade ingenting i karaktärerna som jag kunde relatera till och det är viktigt för mig. Kanske så jag skulle ha uttryckt mig.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...