header

header

måndag 3 februari 2014

Player One: What Is to Become of Us - Douglas Coupland

Jag har verkligen halkat efter med att skriva inlägg om de böcker som jag har läst. Player One läste jag ut för säkert tre veckor sedan Jag tycker alltid det är enklast att skriva om en bok direkt efter att jag har läst den men jag ska göra mitt bästa.

Player One var en märklig bok på sitt sätt. Den handlar om ett antal människor som blir fast med varandra i en bar på en flygplats i samband med en global katastrof som utlöser ett totalt kaos runt omkring dem. Det går dessutom snabbt för kaoset att bryta ut och helt oförberedda måste de förhålla sig till det faktum att världen aldrig mer kommer att bli sig lik, trots att de inte vet exakt vad som har hänt. De förlorar all kontakt med omvärlden förutom det de kan se med egna ögon.

På ett sätt påminner den här boken mig om Sartres pjäs No Exit (Huis Clos) där fyra personer hamnat i helvetet. Helvetet är en salong i gammal brittisk stil och där ska de fyra tillbringa resten av evigheten. De pratar, lär känna varandra och anpassar sig till sin nya verklighet. Nu är det många år sedan jag läste pjäsen, men jag tänkte mycket på den när jag läste Player One.

I Couplands bok turas personerna i baren om att vara huvudpersoner, varje kapitel tillhör en karaktär. Det finns också en karaktär med benämningen Player One, men det får man rätt snabbt reda på vem det är. Vi får veta vad som har lett just dem till flygplatsen och baren, drama utspelas och de sätts på prov. Litegrann känns det som att jag läser pilotavsnittet till en ny dystopisk tv-serie. Ett nedslag i några människors liv under fem timmar, för boken utspelar sig enbart under fem timmar.

Coupland lyckas bra med att få läsaren att lära känna karaktärerna och komma dem nära. Särkilt mycket tycker jag om den alkoholiserade bartendern och den autistiska Rachel. Rachel som letar efter en lämplig man som kan göra henne gravid. Enda sättet - tror hon - att bevisa för sin pappa att hon faktiskt är mänsklig, inte en robot utan känslor.

Jag tyckte om den här boken, men är osäker på om det är en bok som jag kommer att minnas särskilt mycket. Den är en slags djupdykning i det mänskliga psyket och det är alltid intressant. Coupland gör det hela trovärdigt även om jag har svårt att tro att jordens undergång (åtminstone som vi känner jorden och mänskligheten idag) skulle ha ett sådant snabbt händelseförlopp.

Boken ges ut av Windmill Books och kan köpas på Adlibris och Bokus

Bokhora har också bloggat om boken

Inga kommentarer:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...