header

header

tisdag 18 februari 2014

Mordbyn - Andrea Maria Schenkel

Den här boken läste jag ut på en förmiddag - den är inte så lång, ungefär 150 sidor - vet inte om det är bra eller dåligt. Att läsa en bok i ett sträck innebär, åtminstone för mig, att jag inte reflekterar över historien under läsperioden. När jag umgås med en bok under längre stund så funderar jag på den, tänker på karaktärerna, miljön och berättelsen under stunderna jag inte läser. Jag bearbetar boken helt enkelt.
Det var ett tag sedan jag läste ut Mordbyn och nu när jag sitter och tänker på den så inser jag att jag inte minns särskilt mycket av den. Eller, det där stämmer inte helt. Jag minns handlingen, men jag minns inte några känslor kring boken. Förmodligen är det så eftersom jag bara tuggade i mig den utan att känna smaken. Jag gör ändå ett försök till recension.

Mordbyn baseras på en verklig händelse i Tyskland och det gör att den är extra otäck. (Författaren har visserligen flyttat händelsen från 20-talet till 50-talet men det gör inte mig något även om jag vet att många har funnit detta störande och irriterande)

 Historien utspelar sig i en liten by under våren 1955. Befolkningen börjar återgå till det normala efter kriget, men vissa saker spökar fortfarande som till exempel faktumet att krigsfångar levde med dem i byn. I byns yttre gräns bor en familj som isolerat sig från byns gemenskap. Familjen kontrolleras hårt av den hårdföre fadern. När yngsta dotter inte dyker upp i skolan en måndag så anas oråd. Hela familjen och familjens piga hittas brutalt mördade och skräcken läggs som ett tungt täcke över byn.

Historien berättas av flera olika personer och sakta läggs pusslet över vad som hänt ihop.

Hela känslan i boken är smått klaustrofobisk och jag läser den med en klump i magen. Författaren väver skickligt ihop återblickar, vittnesuppgifter och ögonblicksberättelser till en helhet. När jag reflekterar över boken inser jag att det finns väldigt få böcker som handlar om tyskar och livet i Tyskland strax efter andra världskriget. Åtminstone känner jag till väldigt få sådana. Mordbyn väcker en lust hos mig att läsa fler böcker om den tiden.

Boken ges ut av Ersatz och kan köpas på Adlibris och Bokus

Andra som bloggat om boken är Alkb, Boktoka och PocketBlogg

Inga kommentarer:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...