header

header

måndag 24 februari 2014

Horror and Art del 1 - skräckläsning


http://profilteatern.nu/Profilteatern i Umeå ordnar Skräckfestival under sex veckor, som en del av att Umeå är Kulturhuvudstadsår 2014. I lördags var jag på skräckläsning och lyssnade på isländskan Úlfhildur Dagsdóttir och Andres Fager. Ulfhildur läste texter ur isländska folksagor och modern fiktion ackompanjerad av en man som spelade på såg (?). Hon berättade att det isländska folket än i denna dag vittnar om övernaturliga händelser och att det inte är ovanligt att präster kallas till hus för att driva ut spöken och annat oknytt som huserar där.  Úlfhildur fick många att skratta när hon läste en gammal text om ett svenskt spöke och när hon berättade att svenskar alltid ansetts som ett vilt folk på Island, till skillnad från de mer civiliserade norrmännen och danskarna.
Mest av allt hade jag sett framemot att lyssna på Anders Fager. Jag hade i förväg fått önska mig en uppläsning från Jag såg henne idag i receptionen och det bjöd han på - kul! Sedan läste han från sin nya bok, En man av stil och smak,  som kommer att publiceras i augusti. I den kommer vi bland annat att få återse CeO och Fredman. Efter att ha hört Fager läsa upp stycken från den, berätta om handlingen och en del bakgrundshistoria så är jag nu otroligt pepp på att läsa boken!
 
Och visst är det något speciellt med att höra författaren själv läsa sina texter! Fager läste dessutom väldigt bra - avslappnat och med inlevelse. Det var en mysig omgivning också. Vi höll till i Profilteaterns lokaler och var ett lagom stort gäng som samsades om några soffor och fåtöljer i skenet av levande ljus.
 
Efter läsningen fick jag också tillfället att fråga lite om Fredman, en återkommande karaktär i Fagers noveller och i hans debutroman...
 
Jag hoppas att jag kommer att kunna gå och se teaterpjäsen Utbrott. En kvinna i svart har jag redan bokat biljett till. Kanske blir det att jag tar mig till vampyrfilmvisningen nästa helg också! Läs programmet till festivalen här
 

2 kommentarer:

Linnea sa...

Mycket skräck blir det! Förstår inte hur du vågar. ;)

...med näsan i en bok... sa...

Och mer kommer det att bli:)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...