Fortsätt till huvudinnehåll

Konstnärens vånda - Peter Sjöstedt

Konstnärens vånda och andra noveller är Peters Sjöstedts första bok. Den innehåller fyra korta noveller och en längre. Sjöstedt bär på en del bra berättelser, särskilt gillar jag Vänner emellan och Ulfs saga, även Till döden skiljer oss åt tilltalar mig. Novellen som gett boken dess namn, Konstnärens vånda föll mig dock inte alls i smaken och jag förstår inte varför han gett den en sådan framträdande plats. Jag förstår precis vad han vill säga med den men den var tråkig och fantasilös. Hellre skulle han gett mer plats åt de historier han har som innehåller oförutsedda vändningar och skapar en nyfikenhet hos läsaren. För de historierna finns, särskilt i Vänner emellan.

Strax innan jul såg jag en intervju med nobelpristagaren Mario Vargas Llosa där han tog upp betydelsen av Titeln. Han berättade att han lade ner mycket tid till att hitta rätt titel till sina berättelser och att den tillförde historien mycket av dess liv. Den skapar intresse och uttrycker berättelsens kärna. Här har Sjöstedt att lära. Titlar som Ulfs saga och Konstnärens vånda är inte så intressanta. Som ny författare på marknaden så tror jag att man måste tänka extra mycket på att via ytan (Titel och omslag) skapa nyfikenhet och intresse. Man måste locka läsare till sig, och ytan är första vägen.

Jag hakade tyvärr också upp mig en del på språket som var alltför uppräknande i sina beskrivningar. Såväl när det kom till människor och platser radades detaljer kring utseende och miljö upp i stället för att lindas in i berättelsen. Bäst tycker jag att det är när man inte får veta allt och där vissa detaljer antyds och anas, på så sätt får läsaren själv möjlighet att skapa sin tavla. I den längre novellen, Ulfs saga, kommer han ifrån detta uppradande och då flyter allt lättare och jag kommer in i historien bättre.

Avrundningsvis kan jag säga att det var roligt att läsa en lokal författare och det ska bli kul att se om vi får läsa mer av honom i framtiden.

Kommentarer

Elin sa…
Hej Anna,
i motsatts till de flesta, kanske, så föll jag för titeln när jag såg ditt inlägg på FB:) Av din recension så blir jag än mer intresserad och nyfiken på boken. Den ska jag kolla efter på "biblo" nästa gång. En lokal författare, skriver du, var kommer han ifrån? Västerbotten?
Själv läser jag för tillfället en lite rolig bok som handlar om verklighetens Tant Brun, Tant Grön, Tant Gredelin och Herr Blå. Den heter "Gredelins längtan" och är, enligt förorden, skriven av den vuxne pojken Petter. Just nu är jag dock inne i en lite jobbig period i Herr Blås liv och hoppas att den ska återgå till lite mer feelgood-stuk, alternativt spåra ur helt.
Jag uppskattar din blogg och tycker att det är toppen att du lägger ut på FB så att jag kan titta in när jag ser något som verkar extra spännande.
Vi hörs, kram! /Elin
jamen, det är ju härligt att man tycker olika! Och vad roligt att du blev nyfiken på boken, det tror jag säkert att författaren tycker är roligt också:) Han kommer från Karlstad men har bott i Umeå sedan 1988.
Peter Sjöstedt sa…
Tack för din kritik Anna. Bra kritik är kul men negativ kritik är förmodligen nyttigare. Skall läsa mina texter igen och försöka se dem ur ditt perspektiv.

Som du skriver tycker vi ju alla olika. En del av det underbara med litteratur (och alla andra konstyttringar också)ligger just i "samarbetet" mellan skribent och läsare. Inget är givet i förväg. Inte ens som nobelpristagare kan vara säker på att alla gillar allt man skriver.
Nyfikenhet hos läsaren... varierar

Populära inlägg i den här bloggen

Stjärnlösa nätter; en berättelse om kärlek, svek och rätten att välja sitt eget liv - Arkan Asaad

Jag blev tipsad om den här boken av en kompis och lyssnade på den som ljudbok. Det var ett klockrent tips för jag tyckte mycket om boken. Handling (förlagets text): Stjärnlösa nätter  är en roman om hur de sega banden mellan fäder och söner, tvinnade av nedärvda idéer om respekt och plikt mot familjen, kolliderar med en ung mans självklara rätt att själv välja sitt liv. Berättelsen om Amàe ger läsaren inblick i en för de flesta okänd värld. Stjärnlösa nätter  handlar om Amàr som växer upp i en svensk småstad i en kurdisk familj, med en starkt dominerande far. När han är arton år beger sig familjen på en bilsemester till släkten i Irak. Det är första gången på många år som de reser tillbaka, och alla har höga förväntningar. När de är på plats efter en strapatsrik bilfärd genom Europa blir det en rad smärre kulturkrockar. För Amàr, som flyttat hemifrån i Sverige är det till exempel naturligt att ställa sig vid diskbänken, men han blir bortmotad av de kvinnliga släktingarna med fni

Blod rödare än rött: en berättelse om mod, smärta och vägen till försoning - Arkan Asaad

För någon vecka sedan så skrev jag om Arkan Asaads bok Stjärnlösa nätter . Den handlar om Amàr som tvingades in i ett giftermål med sin kusin. Det här är berättelsen om Amàrs pappa Casim. Handling (förlagets text): I uppföljaren till den hyllade debutromanen Stjärnlösa nätter  får vi lära känna Casim, Amàrs far, som i första boken bara framstår som en grym och oförstående pappa. Vad gjorde honom till den han har blivit? Det visar sig att Casims öde är minst lika dramatiskt som Amàrs eget. Efter en hård uppväxt gifter han sig med Jamila, men kort därefter tvingas han iväg för militärtjänstgöring. Casim längtar hem och bestämmer sig för att desertera, och familjen tvingas på flykt. Den farliga och plågsamma resan slutar i Sverige, samtidigt som Casims mor, far och syskon hamnar i fängelse där de torteras, våldtas och dödas. När Amàr lär känna det våldsamma öde som format Casim kan han äntligen förstå och slutligen försonas med sin pappa. Mina reflektioner: Oj, vad ska man säg

Tillfälligt (?) avbrott

Efter att ha våndats och funderat fram och tillbaka så har jag bestämt mig för att, åtminstone tillfälligt, sluta uppdatera bloggen. De senaste åren så har jag varit något av en periodare, men perioderna då jag skriver här blir kortare och infaller alltmer sällan.  Jag vill inte sluta skriva om böcker jag har läst och lyssnat på, däremot kommer jag att göra det i ett annat format. Därför kommer jag att sälla mig till den växande skaran bookstagrammers och uppdatera mer regelbundet på Instagram i stället.  Egentligen så tycker jag själv bättre om att läsa långa blogginlägg om böcker i stället för kortare omdömen. Det är detta som mina funderingar kretsat så mycket kring. Jag har dock insett att om det ska bli något skrivet från mitt håll så får det bli kortare texter och då passar Instagram bra. Ni hittar mig på: Instagram där jag heter @mednasanienbok Facebooksidan Med näsan i en bok Goodreads där jag heter Anna (med näsan i en bok) Danielsson Hoppas vi ses där! Och kanske kommer jag t