header

header

söndag 27 november 2011

Buddha i Las Vegas - Siddharta Sebastian Larsson

För första gången i bloggens historia är det dags för en gästrecension. Min sambo blev intresserad av boken Buddha i Las Vegas och läste den innan mig. Eftersom jag kan räkna antalet böcker han läser per år på ena handen så blev jag förstås glad och kläckte genast idén att han skulle få berätta om boken på min blogg. Vi har lagt upp det hela i intervjuform, där jag frågar och sambon svarar...

Vad handlar boken om?
Boken handlar om Siddharta som kallas för Sid. Författaren heter ju Siddharta Sebastian Larsson och det är svårt att veta om boken är något självbiografisk eller ren fiktion.  I korta drag handlar boken om Sids liv och hans tankar och funderingar. I stort sett 90% av boken utgörs av hans tankar kring livet, pappans död, meningen med livet, att lära känna sig själv, uppnå Nirvana och så vidare.
Själva handlingen utspelar sig i Sverige, Thailand och USA. Sid hamnar i en massa märkliga situationer. I Thailand deltar han i ett buddhistiskt läger när han åker därifrån så erbjuder taxichauffören honom att vara med i ett riggat kortspel. Taxichauffören vill att Sid tar med sig en tjej och Sid kommer att tänka på Noi, som deltog i lägret. De sticker från casinot innan spelet är slut och pengarna de fick med sig använder Sid till att spela internetpoker. Han har som mål av vinna poker VM. I Sverige träffar han också en sensei, en mästare, på ett biljardhak som han undervisas av en kort tid. Sid bryter dock kontakten med honom och det hela får ett märkligt avslut. Sids farfar är också en viktig karaktär i boken, någon som Sid för många samtal med.

Vad har boken för tema?
Temat är väldigt mycket hur man ska leva livet, vad som är viktigt. Meningen med livet. Saknaden efter pappan.

Hur uppfattar du huvudpersonen?
Jag hade svårt att få någon uppfattning av honom eftersom han var så ambivalent och flummig. Han hoppade så mycket fram och tillbaka i sina tankar att det var svårt att få något grepp om honom. Han såg sig i alla fall inte som någon vanlig arbetare utan ville leva sitt liv annorlunda, tjäna pengar utan att jobba hårt. Svårt att veta vad som är viktigast för honom - pengarna eller att vinna VM

Varför har författaren skrivit boken, vad vill han?
Det är svårt att veta. Jag kan inte svara på det.

Hur är språket?
Författaren använder inte ett komplicerat språk, men det är rörigt. Det är så många vändingar, både tankemässigt och tidsmässigt att det är svårt att få ihop det hela. Jag tycker också att det finns så mycket i handlingarna som inte går ihop, som motsäger sig självt, att det hela inte blir trovärdigt.

Hur blir ditt betyg av boken?
Om jag säger så här; boken gav mig varken spänning, tankar eller reflektion. Jag tyckte att den var svamlig och ologisk, att händelserna i boken inte tillförde storyn någonting. Storyn utspelades ju mest i Sids huvud genom hans tankar. Som ni förstår så blir slutbetyget lågt och jag kommer inte att rekommendera den här boken till någon, varken till pokerintresserade eller till buddhister.

Ja ni hör ju, han är inte nådig i sitt omdöme. Det ska bli spännande att se vad jag tycker om den... Då får den en recension till här på bloggen.
Om ni ändå känner att ni vill läsa boken så finns den att köpa på Bokus och Adlibris. Boken är utgiven av Notis förlag.

3 kommentarer:

Din hemliga bokvän sa...

Hej hej, det är din hemliga bokvän som tittar fram :) Trevlig första advent!

...med näsan i en bok... sa...

Åh, vad spännande!

Zachan sa...

Åh, vad tråkigt att mannen inte gillade boken :/ Hoppas verkligen att du fattar bättre tycke. Jag tyckte nämligen att boken var både välskriven och spännande.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...