header

header

onsdag 9 november 2011

En nyckel, en gåta och fyra brev - Rebecca Stead

Så länge 12-åriga Miranda kan komma ihåg så har det varit hon och bästa kompisen Sal, Miranda och Sal, Sal och Miranda. De har följts åt till skolan, umgåtts på rasterna och hemma efter skolan. De bor grannar och deras mammor är kompisar. En dag, på väg hem från skolan, blir Sal misshandlad och efter den dagen blir ingenting sig likt. Sal vill inte längre umgås med Miranda och hon förstår ingenting. Helt plötsligt tvingas hon ta kontakt med de andra tjejerna i klassen, varav de flesta bor i ett lite tjusigare kvarter än henne. Miranda bor i New York, ett kvarter från Broadway. När hon går hem från skolan passerar hon alltid ett stort garage där ett gäng killar brukar hänga - där Sal blev nedslagen - och den smågalne hemlöse mannen som skrattar och sprakar omkring sig. En dag får Miranda ett mystiskt brev. Vem är det som lämnat brevet? Och vad betyder det egentligen? Det hela är en stor gåta och Miranda får ytterligare tre brev till.

En nyckel, en gåta och fyra brev är en liten pärla. Boken är riktad till åldern 9 - 12 år, men jag tyckte hemskt mycket om den jag också. Förutom spänningsinslaget med de mystiska breven, den hemlöse mannen och det läskiga grabbarna så innehåller den mycket mer. Den beskriver på ett fint och trovärdigt sätt hur svårt det kan vara med kompisrelationer, att passa in, att jämföra sig med andra familjer och mor/dotter relation. Jag rekommenderar verkligen den här boken. Den är spännande, mysig och tar barn på allvar.

Boken är utgiven av B. Wahlströms och kan köpas på Bokus och Adlibris.
Andra som bloggat om boken är Boktokig, Fru E och BookLover.

2 kommentarer:

Miranda sa...

Det later lite lite som Miranda Bockerna av Kerstin Sundh. Det tog ett tag innan jag forstod att det inte var dom. Basta bockerna nagonsin! Jag har fatt mitt namn efter dom.

...med näsan i en bok... sa...

Miranda - vad underbart att vara döpt efter en karaktär från en bok:)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...