header

header

fredag 18 november 2011

Spöket på Canterville - Oscar Wilde

Den här boken kräver kanske inte någon närmare presentation... Det är en klassiker som jag tror att väldigt många har läst eller i alla fall sett någon filmatisering av.
 I Wildes kortroman från 1887 får vi möta den amerikanska diplomatfamiljen Otis som köper ett slott på den engelska landsbygden. Säljaren, Lord Canterville, känner sig förpliktad att tala om att det medföljer ett spöke i köpet, men det är ingenting som oroar den moderna familjen Otis. Spöket Sir Simon har under 300 år skrämt vett och sans ur folk, drivit andra till självmord och startat släktfejder. Han är van att människor fruktar honom och han älskar att spöka. Familjen Otis vägrar dock att bli rädda, barnen attackerar honom och skräms tillbaka. Sir Simon blir till det närmaste deprimerad och svag.

Det är en rolig historia som tar udden av det fasliga spöket och samtidigt framställer de moderna, icke vidskepliga amerikanarna som hjärtlösa och grymma människor. Jag lyssnade på Spöket på Canterville som ljudbok och gillade det. Var kanske inte överförtjust i uppläsaren Kia Skoog som jag tyckte gjorde till sig lite väl mycket ibland...men ljudboksformatet fungerade mycket bra för den här boken.
Jag längtar tills sonen blir så pass gammal att jag kan läsa den tillsammans med honom. Att uppleva den här berättelsen med ett barn gör den nog lite extra rolig!

Köp boken på Bokus eller Adlibris

2 kommentarer:

Vargnatt sa...

Tack för julklappstipset till min systerson :)

Hanneles bokparadis sa...

Dottern spelade den på sin teatergrupp.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...