header

header

fredag 25 november 2011

Glasklart - Karin Wahlberg

Glasklart är Karin Wahlbergs åttonde bok om kriminalkommissarie Claes Claesson och hans fru, överläkare Veronika Lundborg. Jag läste den första boken Sista jouren när den kom ut 2001 och har sedan dess föjt deras liv tillsammans. Som ni förstår så gillar jag Wahlbergs böcker. Hon har alltid spännande fall, ofta nästlas Veronika in i fallen på ett eller annat sätt. Precis som med Elisabeth Georges böcker så läser jag dem både för att det är bra deckarhistorier men minst lika mycket för att följa med huvudpersonernas liv. Claessons kollegor har tagit olika stort utrymme i olika böcker, som läsare har man fått känna en av dem närmare i en bok och i nästa bok är samma person en bifigur.
Den förra boken, alltså bok nummer 7, Matthandlare Olssons död, är den bok jag tyckt minst om. Ja, den var faktiskt en besvikelse, tråkig och med flera lösa trådar. Nu är det ju så att en av de lösa trådarna (den jag störde mig på mest) plockas upp i Glasklart, vilket förmodligen var uttänkt av författaren redan från början. Tyvärr fattade jag inte det, utan trodde att Wahlberg hade gjort en jättemiss.

I Glasklart har Veronika blivit handledare åt en ny AT-läkare, Hilda Glas. Båda Hildas föräldrar dog när hon var barn, pappan i en bilolycka och mamman i blodförgiftning. Hilda separerades från sin bror Sam och placerades i familjehem. Hon har alltid undrat vad som egentligen hände när hon var liten, var det verkligen en olycka hennes pappa dog i och varför lyckades man inte rädda mammans liv på sjukhuset? I sitt forkningsarbete beställer Hilda in gamla journaler och råkar av en händelse få sin mammas journal. Den ger vissa svar men skapar även ytterligare frågor.
Claes och Veronika firar Valborgs tillsammans med Claes kollega Janne Lundin med fru, de firar i samhället Hjortfors, en gammal glasbruksort. Majbrasan tänds men efter en stund börjar det lukta bränt kött och man skymtar en människokropp bland eldslågorna. Claes och Lundin får ett nytt mordfall att lösa.
Och hur är det egentligen mellan Claes och Veronika? Claes har svårt att hålla ögonen från den vackra kvinnliga prästen i Hjortfors och känner, till sin förvåning, en besvikelse när han upptäcker att hon är gift med Glasbrukets ägare.
Karin Wahlberg
Jag måste erkänna att jag var lite orolig inför läsningen av Glasklart eftersom jag tyckte att Matthandlare Olssons död var så oändligt tråkig, men nu är hon tillbaka. Det var bara en tillfällig svacka, antingen från Wahlbergs eller från min sida... Jag gillar Wahlbergs karaktärsbeskrivningar, att alla hennes karaktärer är trovärdiga och att man som läsare får lära känna deras starka och svaga sidor, deras tvivel och funderingar. Hoppas att vi får se mer av Hilda Glas i kommande böcker!
 Jag tycker också att hennes kriminalfall är smart uppbyggda och väl genomtänkta. En deckarförfattare av klassikt stuk så att säga.
Wahlbergs deckare går förstås alldeles utmärkt att läsa fristående, men jag tror att man har större behållning av att faktiskt läsa dem i den ordning de är skrivna. För er som inte läst Karin Wahlberg tidigare - gör det!

Tankar från en samlares hjärna har också bloggat om boken.

Boken ges ut av Wahlström & Widstrand och kan köpas på Bokus, Adlibris eller Bokia

1 kommentar:

Monika sa...

Jag läste Tröstaren får några år sedan och tyckte den var OK, men inget som jag egentligen kände att jag ville ha mer av. Men jag har bestämt mig för att ge Wahlberg en ny chans och jag har inhandlat första boken, Sista jouren, för att börja från början :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...