header

header

måndag 15 oktober 2012

De odöda - novellsamling

Jag älskar att läsa skräck och hösten är oslagbart den bästa årstiden för genren. Mörkret, blåsten och  ruggiga kvällar ramar in läskiga historier på ett alldeles särskilt sätt. Finns inget bättre att tända ett ljus, dra en filt över benen och läsa en spökhistoria samtdigt som regnet slår mot fönstret.

Så här i Halloweentider har Semic bokförlag gett ut en samling skräcknoveller i antologin De odöda, man blandar gammalt och nytt och det är riktigt bra.

En av mina favoritförfattare Caroline L. Jensen har skrivit en ohygglig berättelse ( Sju års olycka) om ett blodtörstigt, slemmigt monster som på ett oväntat sätt dyker upp hos en familj en morgon. Vi får följa pappan i familjen, en ganska fjantig typ kan tyckas - sonen däremot imponerar i mod.

Johan Theorin har i novellen Hål skrivit om gängmedlemmarna Vasa och Drake som möter sina öden vid ett gruvhål.

Amanda Hellberg bidrar med novellen Sparven och svärdet, en ruggig historia som utspelar sig 1648. Jag gillade verkligen den här novellen, på några få sidor lyckas hon med att förmedla en intressant och läskig saga. Miljö- och personbeskrivningarna skapar en perfkekt atmosfär till handlingen.

Andreas Roman har skrivit novellen Alla sorters monster som utspelar sig vid en avlägsen skogsjö mitt i vintern. Någonting läskigt rör sig under isen och skrämmer slag på grabbarna som är där på en slags teambuildingresa.

I novellen Fönstret berättar åke Edwardson om mannen som ser märkligheter utanför sitt fönster.

Anders Fagers bidrag Vilen och jätten är väl den enda novellen som jag inte tyckte var särskilt bra, jag förstod aldrig meningen med den och tyckte inte heller att den var särskilt ryslig. Den handlar om Vilen (en människa?) som slåss mot en jätte.

John Ajvide Lindqvists novell Equinox har jag stött på i två andra novellsamlingar från Semic. Det är en välskriven historia om en kvinna som hittar ett lik i ett hus, kruxet är bara att liket helt plötsligt börjar prata...

Sedan finns det tre klassiska skräcknoveller med också. Det är Poes Den svarta katten, HP Lovecrafts Återkomsten och Selma Lagerlöfs Frid på jorden. Selmas novell är faktiskt den enda som jag inte har läst tidigare och den var (såklart) riktigt bra.

Det här en riktigt bra novellsamling och ett måste för alla skräckfantaster. Och bra för dig som inte är så van att läsa skräck, då kan du få det till dig i lagom små doser. Det är välskrivet och håller en jämn och bra kvalitet.

Jag har bara en sak att säga LÄS DEN!!!

Köp boken på Adlibris eller Bokus

Andra som bloggat om boken är Böcker, böcker, böcker och Läsa och lyssna

2 kommentarer:

Henrik (Olika sidor) sa...

Nu blev jag nyfiken på denna! Jag hade uppfattat som att det var mest en samling noveller som getts ut tidigare i andra sammanhang. Men nu ser jag ju att det är flera noveller av favvo-författare som jag inte läst tidigare!

Det mörka tornet sa...

Jag läste också nyss den här och älskade flera av novellerna. Tyckte det var en bra samling som höll väldigt hög kvalitet!!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...