header

header

söndag 21 oktober 2012

En smakebit på søndag - Anknytning i förskolanEn smakebit på søndag är ett stående inslag på den norska bokbloggen Flukten från verkligheten. Varje vecka väljer vi ett stycke i boken vi läser och delar med oss av det. Ett spännande sätt att få veta vad andra läser.

För ovanlighetens skull läser jag två böcker samtidigt nu. Dels håller jag på med Chimamanda Ngozi Adichies bok En halv gul sol, den har varit med mig i över två veckor nu och så läser jag en mer teoretisk bok som heter Anknytning i förskolan  Vikten av trygghet för lek och lärande av Malin Broberg, Birthe Hagström och Anders Broberg.

Jag jobbar inte själv inom förskolan men har däremot ett barn inskriven i förskoleverksamheten. När jag var på bokmässan i Göterborg lyssnade jag på paret Brobergs föreläsning om boken vilket väckte min nyfikenhet. Sedan tror jag inte att det är helt fel att som förälder förkovra sig i ämnet...

Dagens citat kommer från Anknytning i förskolan, sid 71:
Det kan vara bra att stanna upp vid begreppet tröst ett ögonblick. Tröst innebär enligt ordboken att ge styrka, hopp eller känslomässig lindring åt människor med existentiell smärta, sorg eller förlust. I fornnordiskan användes begreppet "traust" i betydelsen hugsvalelse (=att svalka sinnet), trygghet, hugnad och förtröstan. När vikingarna tog med sig begreppet till England fick det dock en annan innebörd nämligen "trust", det vill säga "tillit" på modern svenska. För att pedagogen på förskolan ska kunna trösta Greta krävs det att hon känner tillit, och det tar tid och positiva trösterfarenheter att bygga upp tillit. Det är bland annat därför som inskolningen på förskolan är så viktig för små barn, något som vi återkommer till.

9 kommentarer:

aariho sa...

Dette var et fint og viktig sitat. Og jeg er så enig i at foreldre også bør lese litt pedagogiske bøker. Et godt samarbeid mellom skole og hjem forutsetter at begge parter forstår hevarndre. Ha en fin søndag med begge bøker. "En halv gul sol" er en fantastisk bok.

Beathe sa...

Er enig med Åslaug over her. Takk for smakebiten og ha en fin dag.

Birthe sa...

Ja, det er lurt å lese litt teori om barn og oppvekst :)

Stjernekast sa...

Jeg leste en så fint setning i romanen La meg synge deg stille sanger om emnet: 'Uten trøst har tårer ingen hensikt'.

astridterese sa...

Trøst er viktig!
En halv gul sol står på min leseliste og akkurat nå synes det som det er veldig mange som leser den. Jeg må snart ta den fram.
Ha en fin søndag!

Anonym sa...

Ambitiöst att läsa en sådan bok. Men säkert mycket nyttigt. Citatet var intressant i alla fall.

Monika sa...

Så enkelt och självklart, utan tillit ingen tröst. Så bra formulerat.

Siljeblomst sa...

Takk for en god og viktig smakebit!

Sara Pepparkaka sa...

Hoppas du får nya insikter från boken!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...