header

header

tisdag 9 oktober 2012

Invandrarna - Vilhelm Moberg

Karl-Oskar, Kristina och de andra utvandrarna från Ljuder i Småland är framme i New York. Efter att ha varit tvungna att tillbringa några sista dagar på skeppet stillaståendes i hamnen får de äntligen kliva ut på fast mark igen. Det är midsommar och otroligt varmt, situatonen underlättas inte av att de har tjocka vadmalskläder på sig, i stort sett ingen mat kvar och osäkra på hur de ska fortsätta sin resa. De bestämmer sig för att företa sig en resa till Minnesota och tack och lov har de med sig en svensk tolk en bit på vägen. Det blir en lång, svår och äventyrlig resa som de företar på tåg, ångbåt och till fots. Roberts engelskkunskaper sätts på prov, livrädda åker de tåg för första gången, de träffar på indianer och ser för första gången en man som sköter ett hushåll och lagar riktigt god mat.

Invandrarna är andra boken i Mobergs utvandrarserie (första boken Utvandrarna recenserade jag här). Jag har förstått att det finns de som tror att klassiker är lika med tråkigt... Jag brukar ofta tycka tvärtom och det gäller verkligen med den här boken! Den är nagelbitarspännande, hjärtskärande, underhållande och informativ.

Jag kan väldigt lite om hur det var för svenskarna som valde att utvandra från Sverige och det är intressant att läsa om hur det var för dem. Vilka hårda liv de levde och vilka risker de tog för att få ett bättre liv! Och tänk att det inte är särskilt länge sedan som Sverige var ett fattigt land som så många männsikor ville lämna. Nu är Sverige ett hyfsat rikt land som många vill komma till.

Moberg beskriver miljöer skickligt och jag känner mig väldigt närvarande i boken när jag läser. Det är som att jag är där tillsammans med karaktärerna, känner deras känslor och lever deras liv. Varför böckerna i serien är så väl lästa och varför de har fått sådan betydelse är inte särskilt svårt att förstå

Boken ges ut av Albert Bonniers förlag och kan köpas på Adlibris och Bokus.

Bokblomma har också bloggat om boken

2 kommentarer:

Zachan sa...

Jag älskade verkligen de fyra böckerna. Trodde att jag hade recenserat dem på bloggen, men det visade sig att det bara var de två sista som finns recenserade där. Hittade för övrigt en kommentar från dig från dec 2010 där du skriver att det kanske dags att läsa Moberg ;-)

Konstigt att inse att jag läste böckerna innan bloggen. Fanns det en sådan tid? ;-)

Utvandrar-sviten är i alla fall mina absoluta favoritböcker. Har för mig att Invandrarna var den jag gillade mest, möjligtvis Nybyggarna.

...med näsan i en bok... sa...

Ha, ha, ja du ser! Kul att du hittade en sådan kommentar och att jag faktiskt gjorde slag i saken!
Och visst är det märkligt det där med att tiden innan bloggen...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...