Fortsätt till huvudinnehåll

En halv gul sol - Chimamanda Ngozi Adichie

Den här berättelsen utspelar sig i 1960-talets Nigeria. Tvillingsystrarna Olanna och Kainene kommer från en välbärgad familj med alla fördelar som det betyder. Kainene vill göra karriär i familjens firma och utvecklas till en tuff affärskvinna. Olanna däremot blir förälskad i den politiskt engagerade professorn och flyttar till universitetsstaden Nsukka. Hon skaffar sig en egen lägenhet där, men bor mer eller mindre hos Odenigbo. Hos Odenigbo arbetar den trettonårige landsbygdspojken Ugwu som tjänare. Han lever och arbetar hos Olanna och Odenigbo, blir även barnskötare till deras barn. Kainene förälskar sig i engelsmannen Richard som periodvis också han är knuten till universitet i Nsukka.

Nigeria blev självständigt från Storbritannien 1960 och drabbades genast av problem kring styrningen. Igbofolket (som Olanna, Kainene, Odenigbo och Ugwu tillhör) kände sig snart diskriminerade av andra folkgrupper i Nigeria, man drömde om en sjävständig stat. 1967 förklarade sig republiken Biafra självständig med överstelöjtnant Ojukwu i spetsen, det var starten på det så kallade Biafrakriget som pågick i tre år och krävde cirka 2,5 miljoner människoliv.

Vi får följa tvillingsystrarna och de andra från 60-talets början och genom hela kriget. De går igenom allt från små vardagsbekymmer till krigets och svältens värsta fasor tillsammans och ibland skilda åt.

Chimamanda Ngozi Adichie
Den stora behållningen av den här boken var beskrivningen av Biafrakriget. Jag kände nästan inte alls till konflikten även om jag minns bilder på svältande afrikanska barn när jag växte upp och att man kallade dem för Biafrabarn. Nu förstår jag varför. Folket i östra Nigeria avstängdes från resten av världen under kriget, all hjälp hindrades från att komma fram och befolkningen svalt. Krigets fasor beskrivs i detalj samtidigt något distanserat, men kanske är det enda sättet att förhålla sig till de grymheter som ens eget folk blivit utsatta för. Hur kan man någonsin ta det till sig helt och hållet känslomässigt utan att bryta ihop som människa.

Jag tyckte mindre om karaktärerna och hur de beskrevs. De är för schablonmässiga och jag har svårt att få kontakt med någon av dem. Enda gången jag egentligen kan känna med en karaktär är när Olanna springer med Baby under det första flyganfallet de blir utsatta för. Ångesten över sitt barns dödlighet.

Jag tycker inte heller att Adichie får till miljöbeskrivningarna för jag förstår inte alls hur det ser ut i Nigeria. Det enda stället som verkligen kryper under skinnet på mig och som jag kan se framför mig är flyktinglägret där Kainene arbetar.

En rolig anekdot är när Richard ska skriva en artikel om Biafras enda flygfält och där träffar på den svenske piloten Carl von Rosen som tagit sig förbi Nigerias luftförsvar och flugit in förnödenheter.

Jag hade fått den här boken beskriven för mig som ett mästerverk, som magisk, men jag håller inte med. Det var för stelt och för mycket som fattades. Däremot är det en viktig bok som detaljerat beskriver hur barn och andra männsikor drabbas av ett krig, hur patriotiska människor kan bli och vilka grymheter vi är förmögna att begå gentemot varandra.

Boken ges ut av Bonnierpocket och kan köpas på Adlibris och Bokus

Andra som bloggat om boken är Olika sidor, Feministbiblioteket och Hyllan

Kommentarer

Linnea sa…
Nu har jag också läst En halv gul sol. Jag höll ett bra tempo i början, men la boken åt sidan i några veckor när jag inte hade tid att läsa.. Det var nog inte så smart. Jag hade svårt att komma in i den igen. Håller med om karaktärerna; att de är svåra att lära känna. Samtidigt tror jag att det mycket handlade om min läspaus, i mitt fall.

Populära inlägg i den här bloggen

Varför kom du hit - Julia Svanberg

Den här boken hade på något sätt hamnat i min läsplatta - jag minns inte hur faktiskt...

Handling (Förlagets text):
Ellen och Henrik åker till Colombia med planen att backpackresa vidare genom Sydamerika. Första stoppet är hostel Papegojan i Bogotá, Colombia. Men medan Henrik vill avverka resmålets sevärdheter och sedan dra vidare enligt utstakad resplan så vill Ellen stanna kvar. Hon blir omedelbart vän med Lila, den enda colombianskan som bor på hostelet. Det är den sortens vänskap som flammar upp likt en häftig förälskelse. Precis som Ellen drömmer Lila om att resa, men som colombian är det mer eller mindre omöjligt att ta sig till andra kontinenter. På hostelet bor även The Swedish Guy, en frilansjournalist som drömmer om att göra djärva frilansreportage om landets knarkhandel, också han med särskilda band till Lila. En annan flitig besökare är Jhony, en colombiansk småskalig knarkhandlare som förser gästerna med droger och som Lila och Ellen betraktar lite som en lillebror. Paral…

Familjen i huset bredvid - Sally Hepworth

Blev nyfiken på den här boken eftersom den jämfördes med Lianne Moriartys böcker. Australien, förort, hemligheter - det lät som en bladvändare i mina öron. Dessutom brukar Printz Publishing ge ut bra böcker.

Handling (förlagets text):
Den lilla gatan Pleasant Court lever upp till sitt namn. Alla känner sina grannar, och barnen leker med varandra ute. Men Isabelle Heatherington passar inte in i bilden av familjeparadiset. Som den enda ensamstående och barnlösa kvinnan fångar hon snart uppmärksamheten hos tre mammor, som bestämmer sig för att lära känna nykomplingen.

Men Ange, Fran och essie har ocskå sina hemligheter att bevaka. Som anledningen till att Ange måste kontrollera varje aspekt av sitt liv. Eller varför Fran inte låter sin snälla, stillsamma make gå nära deras bebis. Eller varför Essie för tre år sedan tog med sin dotter till lekparken och återvände hem utan henne.

När deras besatthet av den nya grannen växer börjar hemlighetera sippra ut, och de kommer snart upptäcka att nä…

Bokhandeln på Riverside Drive - Frida Skybäck

Har läst ett par böcker av Skybäck tidigare som skrivit i genren historiska romaner. Bara titeln på den här gjorde mig nyfiken på att läsa den, i kombination med att jag hört mycket bra om den så var det bara en tidsfråga. Jag lyssnade på den här boken som ljudbok strax före jul.

Handling (förlagets text):
Charlotte är för ung för att vara änka, för ung för att ha förlorat den hon älskar. I sitt vilsna tillstånd tar hon en paus från sitt framgångsrika företag och söker ro på den skånska landsbygden. Men så får hon ett oväntat besked. Hon har ärvt ett hus i London av en moster hon knappt visste att hon hade. Och huset inrymer en bokhandel.
Inställd på att sälja huset flyger Charlotte till England, där den konkursfärdiga Riverside Bookshop och den excentriska personalen verkar bortom all räddning. Men trots att Charlotte inte vet något om hur man driver en bokhandel växer snart en gemenskap fram med de motsträviga medarbetarna.
Samtidigt som Charlotte kämpar för att rädda verksamheten i…