header

header

tisdag 16 oktober 2012

Three Ghost Stories - Charles Dickens

Charles Dickens skrev inte bara romaner, han skrev ganska många spökhistorier också. Tre av dem finns samlade i Three Ghost Stories. Jag har lyssnat på den som ljudbok via en app jag har på telefonen. Det är en inspelning gjord av LibriVox som bygger på volontära inspelningar. "Vanliga människor" - alltså inte skådespelare. Den här inspelningen var det ingen höjdarkvalité på, en av uppläsarna (som läste två av novellerna) hade en hemsk nasal röst. Det förstör faktiskt en del och gjorde att jag till och från hade svårt att koncentrera mig på lyssningen och förmodligen tog bort en del av känslan i novellerna. Jag ska ändå skriva några ord om dem.

Den första novellen The Signal Man var den jag gillade absolut bäst. Den handlar om en ...ja vad heter yrket på svenska...en signal man. Han jobbar vid rälsen med att växla spår, hålla koll tågsignalerna och att allt fungerar. Han jobbar natt och hans lilla station ligger precis vi änden av en tunnel. Sent en kväll promenerar en man förbi och blir nyfiken på mannens arbete. Det börjar samtala och man förstår ganska snart att allt inte står rätt till och varför tittar The Signal Man så nervöst mot tunneln?

Den andra novellen The Haunted House började riktigt bra och klassiskt med en man som åker tåg ut på landsbygden i England och blir nyfiken på ett hus som sägs vara hemsökt. Han tar med sig sin syster, några vänner och tjänstefolk och flyttar in där för att ta reda på om det verkligen spökar eller bara är rykten från vidskepliga bybor. Tyvärr tar berättelsen en vändning någonstans i mitten, den tappar fokus och slutet känns på något sätt ofärdigt.

Sista novellen heter The Trial For Murder , där får vi möte ett särdeles envist spöke som vill se till att hans mördare döms. Den höll mitt intresse hela vägen och jag gillade den skarpt.

Det här är tre klassiska spökhistorier i gotisk stil, men jag skulle föreslå att ni läser och inte lyssnar (om ni inte hittar någon annan inspelning förstås!).

Boken ges ut av Emereo Pty Limited och kan köpas på Adlibris och Bokus

5 kommentarer:

Eli sa...

Kul! Dickens är verkligen bra på skräck och gotik också.
För mig hänger allting i en ljudbok på uppläsningen, om jag inte gillar rösten *kan* jag helt enkelt inte fortsätta lyssna.. Men ska absolut läsa denna!
Vad säger du förresten om bloggträff? :)
http://tinaottosson.wordpress.com/2012/10/15/norrlandsk-bokbloggartraff/

Lingonhjärta sa...

Så snygg!!! Passar finfint i min hylla bredvid all annas spök jag har hehe

...med näsan i en bok... sa...

Eli - håller med. Uppläsaren är otroligt viktig och de här var jobbiga... Ska nog ta och läsa dem också:)
Bloggträff lät ju roligt, alltid kul att träffa andra bokbloggare!
Lingonhjärta - visst är den fin:)

Hanneles bokparadis sa...

Verkar vara lämplig höstläsning.

Louise sa...

Åh vad spännande det låter! Perfekt såhär när hösten börjar bli som ruggigast! :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...