header

header

torsdag 13 mars 2014

Författaren, sanningen och arkiven - Littfest Del 3

Tanken var att det här seminariet skulle hållas av Cuno Bernhardsson (forskningsarkivet Umeå Universitet) och författaren Therese Söderlind. Till min stora besvikelse är Therese sjuk och kunde därför inte delta. Jag som håller på att läsa hennes bok Vägen mot bålberget nu och allt...

Skarprättarens kvitto
Nåja, det visade sig bli ett himla intressant seminarium ändå. Cuno Bernhardsson är som ett levande arkiv i sig - vilka historier den mannen bär omkring på! Han började med att berätta en historia från trolldomsprocesserna. Den utspelade sig i Arvidsjaur för 335 år sedan och var himla spännande. Tänk vad man kan utläsa av gamla dokument och kyrkoböcker. Han berättade hur han försökt spåra huruvida någon avrättning skedde i Norrbotten vid den tiden och tillslut hittade ett kvitto gällande betalning till skarprättaren Jöns Dundervald på 30 riskdaler. Det motsvarar 720 kronor idag - det var vad man fick för att avrätta någon...

Arkiven från trolldomsprocessen från 1600-talet är enligt Bernhardsson förmodligen de mest lästa och studerade arkiven vi har i Sverige. Dessutom så finns otroligt mycket renskrivet vilket är en fördel eftersom orginaldokumenten är svårlästa.

Bernhardsson berättade hur han hjälpt många författare (Sara Lidman, P.O. Enquist mfl) att gräva i arkiven. Det var väldigt roligt att lyssna på.

Jag gillade också hur han lade fram en del saker som han tyckte att någon borde forska kring/undersöka närmare. Måste erkänna att han väckte en nyfikenhet och att jag helt plötsligt kände ett sug efter att dyka ner i några dammiga arkiv och fiska upp intressanta livshistorier!Inga kommentarer:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...