header

header

måndag 24 mars 2014

Ru - Kim Thúy

Vi diskuterade Ru av Kim Thúy vid senaste träffen med bokcirkeln Picket & Pocket. Ru är en självbiografisk roman. Kim Thúy föddes i Vietnam och flydde till Kanada under kriget. I boken får vi följa hennes och hennes familjs historia och resa.  Det är en kort bok, ungefär 150 sidor. Den är poetisk, fragmentarisk, icke-kronologisk. Jag får känslan av att Thúy helt enkelt har skrivit ner sin tankar i den ordning de har kommit, vilket skapar en intimitet med läsaren.

När jag slog ihop pärmarna till boken kände jag direkt att jag läst den på fel sätt. Jag skulle ha gett den mer tid, inte läst så fort. Det är en bok som kräver långsam läsning. Det var bra att få prata om boken på bokcirkelträffen, då fick jag möjlighet att reflektera över den. Jag hade svårt att få ihop den innan dess. Med min snabba läsning klarade jag inte av de snabba kasten mellan dåtid och nutid, världsdelar och händelser. Hade jag inte fått prata om den efteråt hade den knappast lämnat några spår.

Det jag tyckte bäst om med Ru är det osentimentala och avskalade sätt den är skriven på. Livet i flyktinglägret på Malaysia och ögonblicksbilden av mamman som förlorade sin sjuåriga son blev så mycket starkare, grep mig in i själen när det berättas rakt av utan ögonbindel på.

Den är vacker och poetsik men också tidvis humoristisk, till exempel när Thúy beskriver hur det var att komma till den lilla kanadensiska orten och mötas av lokalbefolkningens iver att vara hjälpsamma.

Boken är utgiven av Sekwa och kan köpas på Adlibris och Bokus

Andra som bloggat om boken är Bokmania, Beroende av böcker och Feministbiblioteket

3 kommentarer:

Elina sa...

Den här läste jag ut igårkväll (också en bokcirkelbok). (: Jag samlar just nu mina tankar och tycker att det är trevligt att se att så många läst den här som just bokcirkelbok. (;

...med näsan i en bok... sa...

Det är en perfekt bok att cirkla kring:)

Lena sa...

Köpte denna på bokrean. den skall bli väldigt spännande att läsa!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...