header

header

onsdag 26 mars 2014

Glysas öga - Cecilia Helle

Sanna, hennes man Markus och deras tre barn har nyligt flyttat till Katrineholm där Sanna fått jobb som nyhetschef på en lokaltidning. De har köpt ett fint sekelskifteshus och utåt sett så är de den perfekta familjen. Men, allt är inte som det verkar. Markus som arbetar som advokat har svårt att acceptera sin frus framgång. Han är oberäknelig, blir arg för minsta lilla och styr familjen med sitt ojämna humör. Sanna har det inte lätt på jobbet heller. Tidningen har bytt nyhetschefer på rullande band tidigare och hon börjar förstå varför det är så. En kvinna hittas mördad i naturområdet Glysas grav och när Sanna får reda på att kvinnan är mamma till hennes sons klasskompis nämner hon det för Markus. Han påstår att han inte kommer ihåg henne men Sanna vet att han ljuger.

Det här är Cecilia Helles debutbok. Hon arbetar till vardags som redaktionschef på en tidning. Det märks i boken att hon känner tidningsvärlden väl men även vad man brottas med som chef. Boken handlar delvis om mordet på kvinnan men mest av allt skulle jag vilja säga att det är en relationsroman. Om hur det är att vara kvinna i karriären, mamma och fast i ett destruktivt förhållande. Helle skildrar på ett bra och verklighetstroget sätt Sannas motstridiga känslor till sin man, Markus städmani, bråken, Sannas ursäktande och Markus ursäkter.

När Helle låter Sanna ha det överjävligt på jobbet också med en mansgris till chef, en ond häxa bland medarbetarna och en svekfull kompis/kollega. Då förloras trovärdigheten något. När det dessutom kastas in en sidohistoria med en person som sitter i fängelse, är besatt av Sanna och stalkar henne när han är på permis så  skadar det mer än bygger spänning. Jag förstår inte vad som är författarens tanke med den karaktären och hans historia. Kanske skriver hon på en fortsättning där den karaktären tar mer plats eller så var tanken att karaktären skulle bidra till mordhistoriespåret, har faktiskt ingen aning...

Helle har ett bra flyt i språket. Jag gillar hennes miljöskildringar och även vissa av karaktärsskildringarna (förutom de stereotypa). Hon har något att säga men det försvinner i mängden av problem som drabbar Sanna.  Det här är en författare med potential och jag vill inte såga romanen. Kärnan i boken är riktigt bra, önskar att den hade varit mer avskalad bara.

Boken ges ut av Alfabeta förlag och kan köpas på Adlibris och Bokus

Inga kommentarer:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...