header

header

onsdag 19 mars 2014

Littfesten - sista delen

Det har gått flera dagar sedan Littfest i Umeå tog slut. Jag rapporterade ganska flitigt därifrån, försökte skriva en snutt om varje seminarium jag var och lyssnade på. Det jag missat att skriva om är Nawal El Saadawis seminarium och samtalet mellan de tre akademiledamöterna Torgny Lindgren, Kristina Lugn och Sara Danius.

Om vi börjar med Nawal. Till det seminariet samlades (nästan) hela bokcirkeln Picket och Pocket. Vi har läst en av hennes böcker tillsammans - eller rättare sagt skulle läsa. Jag avslutade aldrig läsningen av den, anledningen hittar ni här.

Under Littfest kunde jag konstatera att jag gillar henne mer än hennes bok Den stulna romanen. Hon var, trots sin ålder, en frisk fläkt. Och, precis som flera andra författare som jag lyssnat på, så berättade hon om hur roligt hon har när hon skriver - trots de svåra ämnen hon behandlar. Hon levererade många tänkvärda citat och fick stående ovationer på slutet. Här kan ni själva titta på helaseminariet!


Samtalet med akademiledamöterna var otroligt underhållande, tänkvärt och roligt. Samspelet mellan Torgny och Kristina var fantastiskt! När Torgny sa att han aldrig trott på att läsning skulle vara karaktärsdanande "Jag har läst i 70 år och inte blivit en bättre människa för det" och Kristina kontrade med "Jag har känt Torgny i 40 år och kan berätta att han är en mycket bättre människa nu än vad han var då" så var det fler än jag som skrattade. Sara Danius fick lika mycket plats som de gamla rävarna och det var intressant att få en bild av den allra senaste ledamoten i akademien.

Hade önskat att jag kunde dela med mig en film från det samtalet, men man fick inte ens fota under tiden så...antar att det inte heller filmades. Men ni kan ju kolla in det här i stället


2 kommentarer:

Linnea sa...

Till min glädje så la de faktiskt upp en filmatisering av samtalet med Akademiledamöterna igår! :)

...med näsan i en bok... sa...

Vad bra!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...