Fortsätt till huvudinnehåll

Varför läser du?

Vi är många som älskar att sjunka ner i en bok och uppleva en annan verklighet, men vi har säkert olika anledningar till att läsa. Jag har inte tidigare reflekterat så mycket över varför jag älskar att läsa så mycket. Det har kommit som ett resultat sedan jag börjat blogga och läsa andras bokbloggar och därigenom upptäckt hur olika vi pratar om böcker.

Läsning är en sådan naturlig del av mig. Jag läser böcker och tidningar varje dag och förundras av människor som inte tycker om att läsa, som inte är förtrollade av fablernas värld. Det måste vara tråkigt att vara en icke-läsare tänker jag ofta samtidigt som jag vet att jag betraktas som tråkig ibland eftersom jag kan välja en bok framför andra nöjen.

Jag har alltid läst, så länge jag kan komma ihåg. Jag minns mina första böcker och många efter det. När jag var i tio till tretton års ålder så brukade jag och en kompis träffas och sitta bredvid varandra i sängen och läsa. Det var en av många lekar vi hade. Det var ett naturligt sätt för oss att umgås. När jag berättar den historien ídag är det många som tittar på mig som att jag är ett ufo.

Så varför läser jag? Jag vet faktiskt inte. På sätt och vis är det som att den här världen inte är tillräcklig för mig. Jag vill uppleva mer, lära mig mer, befinna mig någon annanstans en stund. Och det handlar inte om att jag är missnöjd med mitt liv. Jag är tillfreds och kanske till och med lycklig:) Läsningen bidrar till det, utan att ha möjligheten att läsa skulle jag vara en olycklig människa. Kanske fungerar litteratur som en drog...den har mig i sitt grepp.

För flera år sedan skrev Bokmania ett intressant inlägg om varför hon läser, Vixxtoria har startat igång en enkät som bland annat innehåller frågan om varför man läser, den har många bloggare svarat på i inlägg på sina sidor. Jag hittar inte så många fler inlägg i frågan om varför vi, jag, du läser...Underligt egentligen, det borde vara ett centralt tema bland bokbloggare...eller.

Nåja, jag passar nu på att ställa frågan: Varför läser du?

Kommentarer

Vixxtoria sa…
Intressant! Härligt med du och din kompis som satt bredvid varandra och läste, haha! Jag har också ibland svårt förstå människor som inte vill läsa! Om de visste hur många underbara historier de går miste om. Å andra sidan så förutsätter jag att de gör andra saker som de gillar och inte jag gillar. Typ spelar fotboll eller korsstygnsbroderar ;-)

Jag har för mig att jag sammanställde resultatet av den där läsenkäten jag hade i nåt inlägg. Där borde finnas länkar till fler som svarade på den – och där fanns definitivt mer svar på varför fler läste. Men jag hittar inte den där sammanställningen nu (ibland blir jag rätt irriterad på mig själv som ska ha så fyndiga rubriker jämt; jag vet inte själv vad de handlar om och allt blir så svårsökt, haha).
Ja, det hade varit kul med en sammanställning, men förstår det där med att det inte är så lätt att hitta igen... Du har förmodligen rätt i att "icke-läsarna" har andra intressen som fyller deras behov.
Anna sa…
Jag diskuterade senast idag med en vän om hur det är att läsa mycket. Hon säger att det är en livsstil som hon själv inte har. Och kanske är det en livsstil, jag har svårt att se hur det skulle vara om jag inte läste böcker. Det är så självklart för mig att ha som sysselsättning och avkoppling. :)

Populära inlägg i den här bloggen

Stjärnlösa nätter; en berättelse om kärlek, svek och rätten att välja sitt eget liv - Arkan Asaad

Jag blev tipsad om den här boken av en kompis och lyssnade på den som ljudbok. Det var ett klockrent tips för jag tyckte mycket om boken. Handling (förlagets text): Stjärnlösa nätter  är en roman om hur de sega banden mellan fäder och söner, tvinnade av nedärvda idéer om respekt och plikt mot familjen, kolliderar med en ung mans självklara rätt att själv välja sitt liv. Berättelsen om Amàe ger läsaren inblick i en för de flesta okänd värld. Stjärnlösa nätter  handlar om Amàr som växer upp i en svensk småstad i en kurdisk familj, med en starkt dominerande far. När han är arton år beger sig familjen på en bilsemester till släkten i Irak. Det är första gången på många år som de reser tillbaka, och alla har höga förväntningar. När de är på plats efter en strapatsrik bilfärd genom Europa blir det en rad smärre kulturkrockar. För Amàr, som flyttat hemifrån i Sverige är det till exempel naturligt att ställa sig vid diskbänken, men han blir bortmotad av de kvinnliga släktingarna med fni

Blod rödare än rött: en berättelse om mod, smärta och vägen till försoning - Arkan Asaad

För någon vecka sedan så skrev jag om Arkan Asaads bok Stjärnlösa nätter . Den handlar om Amàr som tvingades in i ett giftermål med sin kusin. Det här är berättelsen om Amàrs pappa Casim. Handling (förlagets text): I uppföljaren till den hyllade debutromanen Stjärnlösa nätter  får vi lära känna Casim, Amàrs far, som i första boken bara framstår som en grym och oförstående pappa. Vad gjorde honom till den han har blivit? Det visar sig att Casims öde är minst lika dramatiskt som Amàrs eget. Efter en hård uppväxt gifter han sig med Jamila, men kort därefter tvingas han iväg för militärtjänstgöring. Casim längtar hem och bestämmer sig för att desertera, och familjen tvingas på flykt. Den farliga och plågsamma resan slutar i Sverige, samtidigt som Casims mor, far och syskon hamnar i fängelse där de torteras, våldtas och dödas. När Amàr lär känna det våldsamma öde som format Casim kan han äntligen förstå och slutligen försonas med sin pappa. Mina reflektioner: Oj, vad ska man säg

Tillfälligt (?) avbrott

Efter att ha våndats och funderat fram och tillbaka så har jag bestämt mig för att, åtminstone tillfälligt, sluta uppdatera bloggen. De senaste åren så har jag varit något av en periodare, men perioderna då jag skriver här blir kortare och infaller alltmer sällan.  Jag vill inte sluta skriva om böcker jag har läst och lyssnat på, däremot kommer jag att göra det i ett annat format. Därför kommer jag att sälla mig till den växande skaran bookstagrammers och uppdatera mer regelbundet på Instagram i stället.  Egentligen så tycker jag själv bättre om att läsa långa blogginlägg om böcker i stället för kortare omdömen. Det är detta som mina funderingar kretsat så mycket kring. Jag har dock insett att om det ska bli något skrivet från mitt håll så får det bli kortare texter och då passar Instagram bra. Ni hittar mig på: Instagram där jag heter @mednasanienbok Facebooksidan Med näsan i en bok Goodreads där jag heter Anna (med näsan i en bok) Danielsson Hoppas vi ses där! Och kanske kommer jag t