Fortsätt till huvudinnehåll

Vredens tid - Stefan Tegenfalk

Boken tar sin start en septembermorgon 2004, en tio-årig flicka och hennes mamma dör i en våldsam krock. Händelsen är en avstamp, ett nedslag i historian. Resten av boken utspelar sig fem år senare, hösten 2009. En domare vid Stockholms tingsrätt mördar en taxichaufför. Kriminalkommissarie Walter Gröhn blir inkopplad på fallet, men blir snabbt varse om att myndigheterna vill tysta ned händelsen. Han är på väg att gå med på att vända fallet ryggen när ytterligare en serie mord begås, alla begångna av människor som har med domstolsväsendet att göra. Alla mord utförs av olika personer, personer som är närstående till offren, beskriver en oförklarlig vrede och aldrig har påvisat ett sådant beteende tidigare. En särskild utredningsgrupp sätts samman och Walter får praktikanten Jonna de Brugge till sin hjälp. De kommer en mystisk drog på spåren, genast kopplas den svenska säkerhetspolisen in som ser en muslimsk teroorgrupp som troligast ansvarig för morden och drogen. Walter och Jonna utreder, med hjälp av den dryge journalisten Jörgen Blad, egna spår.

Vredens tid är den första boken i en triologi av Stefan Tegenfalk. Det är en typisk manlig (med risk för att vara fördomsfull...) kriminalroman som jag anar vill gå i Stig Larssons fotspår. Prakitkanten Jonna är lika tuff som Lisbeth Salander, dock betydligt mer rumsren och social. Vad menar jag då med manlig kriminalroman? Jo, fokus ligger på ett tekniskt komplicerat brott, boken innehåller ett antal beskrivningar om IT och datorer, en porsche får stå som karaktärsbeskrivande för en av huvudpersonerna och relationerna är underordnade. Karin på En bokcirkel för alla sträckläste den här boken, men den ville sig inte riktigt för mig - jag längtade aldrig efter den. Först de sista 80 sidorna hittade jag spänningen och hade svårt att släppa boken. Jag kommer att läsa bok nummer två Nirvanaprojektet och hoppas att den tar vid bok nummer ett på ett bra sätt.

Om du vill läsa vad andra har bloggat om boken så kan du läsa här, här och här.

Kommentarer

Flygaren sa…
Nu tycker jag du nedvärderar ditt eget kön. Det är inte bara killar som gillar IT, kemiska föreningar och medicin. Äntligen en modern deckare som förankrar sig i nutiden och tar upp ämnen som hör till 2010-talet.
Ja, jag varnade ju för att vara fördomsfull:) Jag menade förstås inte att kvinnor idag inte förstår sig på teknik, kemi och IT, men titta hur manliga och kvinnliga deckarförfattare traditionellt har skrivit sina böcker, vilka intriger de använt och vad de (generellt) haft fokus på. Det var det jag syftade på, men jag var tyvärr otydlig.
Sedan att jag personligen tycker att det är tråkigt är en femma, jag har ju länkat till flera som skrivit positiva recensioner också, allt handlar om smak.
Anonym sa…
Jag tycker du är fördomsfull när du skriver att boken är manlig. Dessutom nedvärderar du mig och alla andra kvinnor som inte har några problem med de lite mer tekniska delarna av den här boken.

Det finns gott om tekniskt fokus även från kvinnliga deckarförfattare. Det är nog du som ska vidga dina vyer lite.

Ledsen om jag låter elak, men sånt här tål jag inte.
Ok, jag ska förtydliga mig - märker att det behövs...Jag vet att kvinnnor och män är precis lika tekniska och har samma förmåga att lära sig IT, kemi, biologi, fysik, matematik m.m. Sådan kunskap sitter inte i könet.Såklart inte! Traditionellt sett har män uppmuntrats i sådana yrken, tack och lov har det börjat förändras. Det är roligt att det finns litteratur som tar upp olika ämnen och intresseområden, att författare har olika fokus. Jag är också medveten om att det finns män som skriver med fokus på relationer och kvinnor som skriver med fokus på teknik. Kanske är det precis som feuerzeug säger att jag måste vidga mina vyer, men...jag har läst väldigt mycket deckare i mina dagar och av de som jag har läst (undantag finns förstås) så har jag inte hittat detaljrika tekniska beskrivningar hos de kvinnliga författarna lika ofta som hos de manliga. Det är fakta, sedan har jag kanske missat flera mer tekniskt orienterade kvinnliga författare. Tipsa mig gärna. Sedan tycker jag inte att jag nedvärderar någon genom att personligen inte tycka att teknik och IT är ointressant...
Anonym sa…
Tänk dig att allt du skriver reflekteras på alla andra kvinnor. Genom att uttala dig generellt och svepande om manligt och kvinnligt så upprätthåller du bara de gamla sneda traditionerna.

Genom att istället uttala dig enbart om dig själv och inte om manligt eller kvinnligt, så gör du det du avsåg, dvs håller det till vad du personligen tycker.

Tittar du på vad du skrev så var det nämligen inte alls att du personligen inte tycker teknik är intressant, utan att det är en manlig bok för att den beskriver teknik.

Jag misstänker att du helt enkelt råkat skriva något du inte avsett och missat att skriva vad du faktiskt menade.

Populära inlägg i den här bloggen

Stjärnlösa nätter; en berättelse om kärlek, svek och rätten att välja sitt eget liv - Arkan Asaad

Jag blev tipsad om den här boken av en kompis och lyssnade på den som ljudbok. Det var ett klockrent tips för jag tyckte mycket om boken. Handling (förlagets text): Stjärnlösa nätter  är en roman om hur de sega banden mellan fäder och söner, tvinnade av nedärvda idéer om respekt och plikt mot familjen, kolliderar med en ung mans självklara rätt att själv välja sitt liv. Berättelsen om Amàe ger läsaren inblick i en för de flesta okänd värld. Stjärnlösa nätter  handlar om Amàr som växer upp i en svensk småstad i en kurdisk familj, med en starkt dominerande far. När han är arton år beger sig familjen på en bilsemester till släkten i Irak. Det är första gången på många år som de reser tillbaka, och alla har höga förväntningar. När de är på plats efter en strapatsrik bilfärd genom Europa blir det en rad smärre kulturkrockar. För Amàr, som flyttat hemifrån i Sverige är det till exempel naturligt att ställa sig vid diskbänken, men han blir bortmotad av de kvinnliga släktingarna med fni

Blod rödare än rött: en berättelse om mod, smärta och vägen till försoning - Arkan Asaad

För någon vecka sedan så skrev jag om Arkan Asaads bok Stjärnlösa nätter . Den handlar om Amàr som tvingades in i ett giftermål med sin kusin. Det här är berättelsen om Amàrs pappa Casim. Handling (förlagets text): I uppföljaren till den hyllade debutromanen Stjärnlösa nätter  får vi lära känna Casim, Amàrs far, som i första boken bara framstår som en grym och oförstående pappa. Vad gjorde honom till den han har blivit? Det visar sig att Casims öde är minst lika dramatiskt som Amàrs eget. Efter en hård uppväxt gifter han sig med Jamila, men kort därefter tvingas han iväg för militärtjänstgöring. Casim längtar hem och bestämmer sig för att desertera, och familjen tvingas på flykt. Den farliga och plågsamma resan slutar i Sverige, samtidigt som Casims mor, far och syskon hamnar i fängelse där de torteras, våldtas och dödas. När Amàr lär känna det våldsamma öde som format Casim kan han äntligen förstå och slutligen försonas med sin pappa. Mina reflektioner: Oj, vad ska man säg

Tillfälligt (?) avbrott

Efter att ha våndats och funderat fram och tillbaka så har jag bestämt mig för att, åtminstone tillfälligt, sluta uppdatera bloggen. De senaste åren så har jag varit något av en periodare, men perioderna då jag skriver här blir kortare och infaller alltmer sällan.  Jag vill inte sluta skriva om böcker jag har läst och lyssnat på, däremot kommer jag att göra det i ett annat format. Därför kommer jag att sälla mig till den växande skaran bookstagrammers och uppdatera mer regelbundet på Instagram i stället.  Egentligen så tycker jag själv bättre om att läsa långa blogginlägg om böcker i stället för kortare omdömen. Det är detta som mina funderingar kretsat så mycket kring. Jag har dock insett att om det ska bli något skrivet från mitt håll så får det bli kortare texter och då passar Instagram bra. Ni hittar mig på: Instagram där jag heter @mednasanienbok Facebooksidan Med näsan i en bok Goodreads där jag heter Anna (med näsan i en bok) Danielsson Hoppas vi ses där! Och kanske kommer jag t