header

header

måndag 16 april 2012

Isländsk litteratur

Bokmässan i Göteborg har i år nordiskt tema vilket jag tycker är lite spännande. Jag läser mycket svensk litteratur och det har blivit en del danskt och isländskt också.

Det är någonting med Island som länge har fascinerat mig. Kan inte sätta fingret på vad det är, men det karga landskapet, det hårda livet och alla gamla vikingasagor. Går och bär på någon romantiserad bild av det isländska folket efter att på 80-talet sett filmerna Korpen flyger och Korpens skugga och när en önskan om att någongång få besöka landet.

Islänningarna ska tydligen vara ett bokkärt folk också. De ger tydligen ut fler böcker per person än något annat land, dessutom har de ett ordspråk som till engelska översätts så här: "Blind is the bookless man".

Av nutida isländska författare har jag främst läst Arnaldur Inridason, han skriver både spännande och roliga deckare. Jag hoppas verkligen att han dyker upp på mässan, skulle vara kul att få lyssna på honom och kanske få en bok signerad. Har ni någon favorit bland de isländska författarna?

Vill ni lära er mer om isländsk litteratur kan jag rekommendera den här sidan!

4 kommentarer:

Hanneles bokparadis sa...

fint ordspråk

Monica O Kolkman sa...

Vet väldigt lite om isländsk litteratur jag också, så där måste jag läsa in mig.

Hanna sa...

Har du någon recension på någon av Arnaldur Inridasons böcker? Jag skulle vilja läsa en sådan av dig.

...med näsan i en bok... sa...

Monica - man får väl ta och läsa den gamla Eddan;)
Hanna - jag har inte läst något av Arnaldur sedan jag började med bloggen, men har en av hans olästa i hyllan - så det kommer en recension så småningeom...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...