Fortsätt till huvudinnehåll

Till offer åt Molok - Åsa Larsson

En björn skjuts och när Länsstyrelsens besiktningsman öppnar buken på den ryggar jaktlagets machomän tillbaka för stanken. De vet att Samuels jakthund ligger däri, men något annat trillar också ut...En benbit som definitivt inte kommer från en hund...

Samtidigt hämtar sig åklagaren Rebecca från sitt senaste äventyr där hon återigen stirrade döden i vitögat. Älven pratar fortfarande om döden med henne men nu på ett tröstande sätt. Hon har börjat hitta tillbaka till lugnet och ibland även till skrattet. Kollegan och polishundföraren Krister hjälper henne. Av Krister har hon fått hunden Snorvalpen som ljusar upp vardagen, vid sin sida har hon också fortfarande den självständiga byrackan Vera som helt går sina egna vägar i byn Kurravaara.

En morgon dyker grannen Sivving upp och ber henne och Krister följa med till Sol-Britt som bor i byn. Sol-Britts jobbarkompisar har hört av sig, de är oroliga eftersom hon inte dök upp på jobbet och vill att Sivving tittar till henne. De hittar henne brutalt mördad i sin säng. Barnbarnet Marcus, 7 år gammal, är inte kvar i huset men hittas senare av Kristers hundar. Marcus finner tröst hos Vera medan en polisutredning kring farmodern drar igång. En utredning som för teamet ända till tidigt 1900-tal och växer sig stor. Rebeccas ytterst svinige åklagarkollega von Post ser till att Rebecca blir petad från utredningen, men det hindrar henne inte från att i hemlighet bidra med efterforskningar.

Åsa Larsson
Jag älskar Åsa Larssons böcker och hon gör mig inte besviken. Detta är den femte boken om Rebecca Martinsson och den femte boken jag läser.

Vad är det då som har fått mig att fastna så för hennes böcker? Främst kanske miljöerna. Hon har så vackra beskrivningar av landskapet, jag förstår precis hur Rebeccas farmors gamla hus i Kurravaara ser ut, luktar och låter, människorna är verkliga och lätta. Jag tänker att det är precis så det är i Kiruna med omnejd, precis som hon beskriver.

Jag tycker också mycket om hur hon låter männiksors och djurs relation stå i fokus, hur hon kan karaktärisera en människa genom att beskriva dennes förhållningssätt till ett djur.

Att återvända till Kiruna och Kurravaara är lite som att komma hem och återse gamla kompisar. Jag känner igen mig både hos Rebecca och polisen Anna-Maria Mella. Karaktärernas privata liv tar precis lagom plats i berättelsen och ingenting som skrivs är oviktigt. Hon låter karaktärernas inbördes relationer utvecklas i lagom takt och det finns hela tiden en karg värme i texten.

Larssons språk är avskalat och vackert. Även när hon ska skildra känslostämmningar och personligheter tar hon med naturen i sin beskrivning...och tvärtom också. Skickligt och poetiskt.

Jag har verkligen ingenting negativt att säga om den här boken. Den är vacker, spännande, rolig, ångestladdande och på alla sätt läsvärd.

Gör som jag och läs den!

Boken ges ut av Albert Bonnier Förlag och kan köpas på Bokus, Adlibris och Bokia.

Andra som bloggat om boken är En bok om dagen, Bokhora och Hanssons blogg

Kommentarer

Jag ser fram emot att läsa den här! Jag har längtat ända sedan jag såg att den kommit ut. Men det blir att längta ett tag till för jag har några böcker att läsa först!
Då har du bra läsning framför dig!

Populära inlägg i den här bloggen

Stjärnlösa nätter; en berättelse om kärlek, svek och rätten att välja sitt eget liv - Arkan Asaad

Jag blev tipsad om den här boken av en kompis och lyssnade på den som ljudbok. Det var ett klockrent tips för jag tyckte mycket om boken. Handling (förlagets text): Stjärnlösa nätter  är en roman om hur de sega banden mellan fäder och söner, tvinnade av nedärvda idéer om respekt och plikt mot familjen, kolliderar med en ung mans självklara rätt att själv välja sitt liv. Berättelsen om Amàe ger läsaren inblick i en för de flesta okänd värld. Stjärnlösa nätter  handlar om Amàr som växer upp i en svensk småstad i en kurdisk familj, med en starkt dominerande far. När han är arton år beger sig familjen på en bilsemester till släkten i Irak. Det är första gången på många år som de reser tillbaka, och alla har höga förväntningar. När de är på plats efter en strapatsrik bilfärd genom Europa blir det en rad smärre kulturkrockar. För Amàr, som flyttat hemifrån i Sverige är det till exempel naturligt att ställa sig vid diskbänken, men han blir bortmotad av de kvinnliga släktingarna med fni

Blod rödare än rött: en berättelse om mod, smärta och vägen till försoning - Arkan Asaad

För någon vecka sedan så skrev jag om Arkan Asaads bok Stjärnlösa nätter . Den handlar om Amàr som tvingades in i ett giftermål med sin kusin. Det här är berättelsen om Amàrs pappa Casim. Handling (förlagets text): I uppföljaren till den hyllade debutromanen Stjärnlösa nätter  får vi lära känna Casim, Amàrs far, som i första boken bara framstår som en grym och oförstående pappa. Vad gjorde honom till den han har blivit? Det visar sig att Casims öde är minst lika dramatiskt som Amàrs eget. Efter en hård uppväxt gifter han sig med Jamila, men kort därefter tvingas han iväg för militärtjänstgöring. Casim längtar hem och bestämmer sig för att desertera, och familjen tvingas på flykt. Den farliga och plågsamma resan slutar i Sverige, samtidigt som Casims mor, far och syskon hamnar i fängelse där de torteras, våldtas och dödas. När Amàr lär känna det våldsamma öde som format Casim kan han äntligen förstå och slutligen försonas med sin pappa. Mina reflektioner: Oj, vad ska man säg

Julklappsboken: Selma Lagerlöf berättar ett barndomsminne - Selma Lagerlöf

I oktober så läste vi Löwensköldska ringen av Selma Lagerlöf i bokcirkeln. När vi pratade om boken så började vi fundera på om det fanns någon inspelning av hennes röst någonstans, vi ville så gärna höra hur hon lät. Vi sökte och hittade en inspelning av julnovellen Julklappsboken och lyssnade på den tillsammans på träffen nu i november. För det första - så himla mysigt att lyssna i grupp samtidigt som man fikar gott. Det rekommenderas starkt! I novellen så berättar Selma ett minne från julafton när hon var tio år. Jag blev inte besviken på hennes röst och berättarkonsten har hon även muntligt, inte bara skriftligt. Jag riktigt kände att jag var med där på Mårbacka när klapparna skulle delas ut och delade barnet Selmas stora förväntan - skulle hon få det hon mest av allt önskade sig? Detta är mer än bara ett barndomsminne. Det är också en kärleksförklaring till läsning och böcker. Så mitt heta tips är köp/ låna/streama  isnpelningen och lyssna. Gärna tillsammans med någon so