Fortsätt till huvudinnehåll

Till offer åt Molok - Åsa Larsson

En björn skjuts och när Länsstyrelsens besiktningsman öppnar buken på den ryggar jaktlagets machomän tillbaka för stanken. De vet att Samuels jakthund ligger däri, men något annat trillar också ut...En benbit som definitivt inte kommer från en hund...

Samtidigt hämtar sig åklagaren Rebecca från sitt senaste äventyr där hon återigen stirrade döden i vitögat. Älven pratar fortfarande om döden med henne men nu på ett tröstande sätt. Hon har börjat hitta tillbaka till lugnet och ibland även till skrattet. Kollegan och polishundföraren Krister hjälper henne. Av Krister har hon fått hunden Snorvalpen som ljusar upp vardagen, vid sin sida har hon också fortfarande den självständiga byrackan Vera som helt går sina egna vägar i byn Kurravaara.

En morgon dyker grannen Sivving upp och ber henne och Krister följa med till Sol-Britt som bor i byn. Sol-Britts jobbarkompisar har hört av sig, de är oroliga eftersom hon inte dök upp på jobbet och vill att Sivving tittar till henne. De hittar henne brutalt mördad i sin säng. Barnbarnet Marcus, 7 år gammal, är inte kvar i huset men hittas senare av Kristers hundar. Marcus finner tröst hos Vera medan en polisutredning kring farmodern drar igång. En utredning som för teamet ända till tidigt 1900-tal och växer sig stor. Rebeccas ytterst svinige åklagarkollega von Post ser till att Rebecca blir petad från utredningen, men det hindrar henne inte från att i hemlighet bidra med efterforskningar.

Åsa Larsson
Jag älskar Åsa Larssons böcker och hon gör mig inte besviken. Detta är den femte boken om Rebecca Martinsson och den femte boken jag läser.

Vad är det då som har fått mig att fastna så för hennes böcker? Främst kanske miljöerna. Hon har så vackra beskrivningar av landskapet, jag förstår precis hur Rebeccas farmors gamla hus i Kurravaara ser ut, luktar och låter, människorna är verkliga och lätta. Jag tänker att det är precis så det är i Kiruna med omnejd, precis som hon beskriver.

Jag tycker också mycket om hur hon låter männiksors och djurs relation stå i fokus, hur hon kan karaktärisera en människa genom att beskriva dennes förhållningssätt till ett djur.

Att återvända till Kiruna och Kurravaara är lite som att komma hem och återse gamla kompisar. Jag känner igen mig både hos Rebecca och polisen Anna-Maria Mella. Karaktärernas privata liv tar precis lagom plats i berättelsen och ingenting som skrivs är oviktigt. Hon låter karaktärernas inbördes relationer utvecklas i lagom takt och det finns hela tiden en karg värme i texten.

Larssons språk är avskalat och vackert. Även när hon ska skildra känslostämmningar och personligheter tar hon med naturen i sin beskrivning...och tvärtom också. Skickligt och poetiskt.

Jag har verkligen ingenting negativt att säga om den här boken. Den är vacker, spännande, rolig, ångestladdande och på alla sätt läsvärd.

Gör som jag och läs den!

Boken ges ut av Albert Bonnier Förlag och kan köpas på Bokus, Adlibris och Bokia.

Andra som bloggat om boken är En bok om dagen, Bokhora och Hanssons blogg

Kommentarer

Jag ser fram emot att läsa den här! Jag har längtat ända sedan jag såg att den kommit ut. Men det blir att längta ett tag till för jag har några böcker att läsa först!
Då har du bra läsning framför dig!

Populära inlägg i den här bloggen

Raseri - Anders Ek

Zombiehistoria i svensk tappning, funkar det? Ja, varför inte, säger jag.

Handling (förlagets text):
Ett livsfarligt virus sprider sig som en löpeld genom Stockholm och lämnar inget annat än förödelse efter sig. Telefonlinjerna är överbelastade och polisen Erik får inte tag i sin fru som befinner sig på annan ort med deras dotter. Han måste se till att de hamnar i säkerhet. Att de klarar sig från den ondska som viruset bär med sig.
Den framgångsrike MMA-fightern Pontus räds inte några kamper. Runt hörnet väntar en ljus framtid men när Stockholm drunknar i kaos, tar livet en helt ny vändning.

Mitt omdöme:
Det här är action från början till slut, ingen risk för att bli uttråkad. Viruset skapar alltså något slags zombieliknande varelser som är ren aggression och det går så pass snabbt att spridningen har gått alltför långt innan någon överhuvudtaget förstår vad som händer.. I centrum står polisen Erik, hans familj och den småstrulige MMA-fightern Pontus.

Andreas Ek är polis och det märks …

Allt vi inte pratar om: en bok för killar och män - Thor Rutgersson och Ida Östensson

Den här boken läste jag i somras i jobbet, men det hindrar ju inte att jag skriver om den här.

Handling (förlagets text):
Vad skulle du som man vilja prata om, om ingen dömde dig? Allt vi inte pratar om är en bok som är tänkt att inspirera killar och män till att börja prata om sådant som män annars inte pratar om. Grunden är intervjuer med bland andra Kodjo Akolor, Sanny Dahlbeck, Philip Botström, Ali Boulala, Daniel Hallberg och Farzad Farzaneh på teman som kärlek, skönhet, flyktvägar, ego, ex och vänskap. Och här hittar du också samtalsguider och tips från män till män. Gamla föreställningar om hur män ska vara skadar oss alla och tiden har kommit för killar att börja prata med varandra och ta ansvar för en förändring. Det finns många sätt att delta i samtalet - men det viktigaste är att snacket kommer igång, att du som man börjar prata med andra killar och män omkring dig. Varför inte ta med dig den här boken nästa gång du träffar polarna, släkten, lagkamraterna eller kollegorna? A…

Bokhandeln på Riverside Drive - Frida Skybäck

Har läst ett par böcker av Skybäck tidigare som skrivit i genren historiska romaner. Bara titeln på den här gjorde mig nyfiken på att läsa den, i kombination med att jag hört mycket bra om den så var det bara en tidsfråga. Jag lyssnade på den här boken som ljudbok strax före jul.

Handling (förlagets text):
Charlotte är för ung för att vara änka, för ung för att ha förlorat den hon älskar. I sitt vilsna tillstånd tar hon en paus från sitt framgångsrika företag och söker ro på den skånska landsbygden. Men så får hon ett oväntat besked. Hon har ärvt ett hus i London av en moster hon knappt visste att hon hade. Och huset inrymer en bokhandel.
Inställd på att sälja huset flyger Charlotte till England, där den konkursfärdiga Riverside Bookshop och den excentriska personalen verkar bortom all räddning. Men trots att Charlotte inte vet något om hur man driver en bokhandel växer snart en gemenskap fram med de motsträviga medarbetarna.
Samtidigt som Charlotte kämpar för att rädda verksamheten i…