header

header

torsdag 19 april 2012

Kråkflickan - Jerker Eriksson och Håkan Axlander-Sundqvist

Jeanette Kihlberg är kriminalkommissarie och lever ett ganska trist förortsliv med man och tonårsson. Hennes man Åke är en ansvarslös konstnär som inte vågar lämna in sina verk till något galleri, inte vill jobba med något annat och inte ser några problem med att låna pengar av Jeanettes föräldrar. Dessutom känner hon sig motarbetad på jobbet och misstänker att hennes situation där skulle se annorlunda ut om hon var man.

Tidigt en morgon hittas kroppen av en pojke i ett buskage. Kroppen är svårt sargad och närmast mumifierad. Eftersom man inte kan identifiera den döda pojken och han är av utländsk härkomst så ges fallet låg prioritet. Fler kroppar av unga pojkar hittas i Stockholm, trots detta är det en relativt liten utredning med få resurser som Jeanette leder.

Samtidigt får vi följa psykoterapeuten Sofia Zetterlund som är närmast besatt av sin klient Victoria Bergman. Hon spenderar sin fritid med att lyssna på gamla inspelningar av deras samtal. Victoria är en kvinna som blivit utsatt för ett flertal grova sexuella övergrepp som flicka och blivit sviken gång på gång. Sofia har dessutom samtal med en pojke från Sierra Leone som varit barnsoldat i sitt hemland. Detta är något av henne specialområde eftersom hon själv arbetat i landet och mött på barnsoldater där.

De båda kvinnornas liv möts i samband med Jeanettes utredning och de utvecklar en vänskap.

Kråkflickan är en kriminalroman, men det är också en bok om svek, om mänskliga relationer, om vad som händer med en människa som utsätter andra för hemska saker och vad som händer med den som blir utsatt. Jag har lyssnat på boken som ljudbok, under lyssningen skrev jag det här inlägget. Läs gärna det.

Eriksson och Axlander-Sundqvist har ett speciellt språk och tillsammans med  Reine Brynolfssons något raspiga uppläsning så blir det nästan hypnotiskt ibland. Sedan väcks jag abrupt upp av diverse otäckheter som beskrivs. Det är rakt på sak, inga skyddslappar. Barnets utsatthet och sårbarhet blir så tydlig, vuxna människors handlingar och bortförklaringar så äckliga och råa. Barns grymhet skyggas det inte heller för, för hur utvecklas egentligen ett barn som aldrig får någon kärlek, ömhet och trygghet. Hur överlever ett sådant barn världen?

Det finns några saker i boken som man skulle kunna hänga upp sig på, jag tänker främst på barnsoldaten Samuel Bais historia... den är inte helt trovärdig. En sådan som Samuel skulle aldrig få chansen att komma till Sverige, en sådan som Samuel lever inte längre med sin familj...men, jag väljer att bortse från det för allt annat är så bra.

Personbeskrivningarna är komplexa och jag får en känsla för de flesta av karaktärerna. Jag både känner igen mig i Jeanette och irriterar mig på henne(kanske just för att jag känner igen mig i henne). Tycker att hon kan agera annorlunda gentemot Åke, att hon borde bita ifrån mer på jobbet. Sofia är svårare, luddigare och jag har till en början svårt att få grepp om henne som person, men förstår det bättre i slutet av boken.

Kråkflickan är bitvis en ångestladdad bok att lyssna på/läsa men den tar upp flera viktiga ämnen och gör det på ett bra sätt. Läs boken, men stålsätt dig innan!

Ljudboken ges ut av Ordfront ljud och kan köpas på Bokus, Adlibris och Bokia

Andra som bloggat om boken är Lottens bokblogg, Pocketpinglorna och Annikas litteratur och kulturblogg

Inga kommentarer:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...