header

header

måndag 13 februari 2012

Berättelsen om Pi - Yann Martel

Piscine Molitor Patel, även kallad Pi, växer upp med sin mamma, pappa och bror i den indiska staden Pondicherry. Pis pappa äger en djurpark och Pi har en idyllisk uppväxt. Han går i en katolsk skola och hjälper till med djuren utanför skoltid. Pi blir tidigt religiöst intresserad och under tonåren hävdar han bestämt att han är troende Hindu, muslim och kristen på samma gång. Enligt Pi så går detta alldeles utmärkt att förena, något som varken familjen eller de religiösa ledarna håller med om. När Pi är 16 år gammal bestämmer sig föräldrarna för att familjen ska emigrera till Kanada. De säljer djuren och påbörjar sin resa över världshaven. De reser med ett lastfartyg eftersom de har en del av djuren med sig, djur som ska säljas i nordamerika. En natt vaknar Pi av något som låter som en explosion. Sömndrucken går han upp på däck och upptäcker att det stormar och att skeppet lutar oroväckande mycket. Innan han vet ordet av sjunker skeppet och några besöttningsmän kastar ner honom i en räddningsbåt. Som sällskap på räddningsbåten får han en skadad zebra, en hyena, en orangutang och en bengalisk tiger. Så tar Pis förunderliga berättelse sin början...

En tiger och jag
Yann Martel vann Bookerpriset 2002 för Berättelsen om Pi och jag har hört mycket bra om den här boken. Jag förväntade mig att bli helt tagen av boken, att detta skulle bli en läsupplevelse utöver det vanliga. Det är dumt det där med förväntningar...

Till en början blev jag besviken eftersom boken inte var som jag hade föreställt mig, men när jag rensade bort de tankarna och tog till mig berättelsen så försvann känslan av besvikelse.

Martel berättar en fantastisk historia som i all sin otrolighet utger sig för att vara trovärdig Det finns logik i det ologiska. Pi besitter mycket kunskap om tigrar och använder sig av dem för att undvika att bli tigerns lunchmat. Tigern, som Pi till en början enbart uppfattar som ett hot, blir den som får honom att överleva. Någonting att leva för och någon att finna tröst hos, att hämta kraft hos.

Berättelsen om Pi är en berättelse om mod, om överlevnad, om vänskap, om uthållighet, om andlighet och om en liten pojke och en stor bengalisk tiger. Läs den och förundras.

Andra som bloggat om boken är Bokmania, It´s a literary thing och All kinds of books.

Det är Brombergs som gett ut boken och den kan köpas på Adlibris, Bokus, Bokia och CDon

1 kommentar:

Anonym sa...

thanks for sharing.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...