Fortsätt till huvudinnehåll

Berättelsen om Pi - Yann Martel

Piscine Molitor Patel, även kallad Pi, växer upp med sin mamma, pappa och bror i den indiska staden Pondicherry. Pis pappa äger en djurpark och Pi har en idyllisk uppväxt. Han går i en katolsk skola och hjälper till med djuren utanför skoltid. Pi blir tidigt religiöst intresserad och under tonåren hävdar han bestämt att han är troende Hindu, muslim och kristen på samma gång. Enligt Pi så går detta alldeles utmärkt att förena, något som varken familjen eller de religiösa ledarna håller med om. När Pi är 16 år gammal bestämmer sig föräldrarna för att familjen ska emigrera till Kanada. De säljer djuren och påbörjar sin resa över världshaven. De reser med ett lastfartyg eftersom de har en del av djuren med sig, djur som ska säljas i nordamerika. En natt vaknar Pi av något som låter som en explosion. Sömndrucken går han upp på däck och upptäcker att det stormar och att skeppet lutar oroväckande mycket. Innan han vet ordet av sjunker skeppet och några besöttningsmän kastar ner honom i en räddningsbåt. Som sällskap på räddningsbåten får han en skadad zebra, en hyena, en orangutang och en bengalisk tiger. Så tar Pis förunderliga berättelse sin början...

En tiger och jag
Yann Martel vann Bookerpriset 2002 för Berättelsen om Pi och jag har hört mycket bra om den här boken. Jag förväntade mig att bli helt tagen av boken, att detta skulle bli en läsupplevelse utöver det vanliga. Det är dumt det där med förväntningar...

Till en början blev jag besviken eftersom boken inte var som jag hade föreställt mig, men när jag rensade bort de tankarna och tog till mig berättelsen så försvann känslan av besvikelse.

Martel berättar en fantastisk historia som i all sin otrolighet utger sig för att vara trovärdig Det finns logik i det ologiska. Pi besitter mycket kunskap om tigrar och använder sig av dem för att undvika att bli tigerns lunchmat. Tigern, som Pi till en början enbart uppfattar som ett hot, blir den som får honom att överleva. Någonting att leva för och någon att finna tröst hos, att hämta kraft hos.

Berättelsen om Pi är en berättelse om mod, om överlevnad, om vänskap, om uthållighet, om andlighet och om en liten pojke och en stor bengalisk tiger. Läs den och förundras.

Andra som bloggat om boken är Bokmania, It´s a literary thing och All kinds of books.

Det är Brombergs som gett ut boken och den kan köpas på Adlibris, Bokus, Bokia och CDon

Kommentarer

Anonym sa…
thanks for sharing.

Populära inlägg i den här bloggen

Varför kom du hit - Julia Svanberg

Den här boken hade på något sätt hamnat i min läsplatta - jag minns inte hur faktiskt...

Handling (Förlagets text):
Ellen och Henrik åker till Colombia med planen att backpackresa vidare genom Sydamerika. Första stoppet är hostel Papegojan i Bogotá, Colombia. Men medan Henrik vill avverka resmålets sevärdheter och sedan dra vidare enligt utstakad resplan så vill Ellen stanna kvar. Hon blir omedelbart vän med Lila, den enda colombianskan som bor på hostelet. Det är den sortens vänskap som flammar upp likt en häftig förälskelse. Precis som Ellen drömmer Lila om att resa, men som colombian är det mer eller mindre omöjligt att ta sig till andra kontinenter. På hostelet bor även The Swedish Guy, en frilansjournalist som drömmer om att göra djärva frilansreportage om landets knarkhandel, också han med särskilda band till Lila. En annan flitig besökare är Jhony, en colombiansk småskalig knarkhandlare som förser gästerna med droger och som Lila och Ellen betraktar lite som en lillebror. Paral…

Bokhandeln på Riverside Drive - Frida Skybäck

Har läst ett par böcker av Skybäck tidigare som skrivit i genren historiska romaner. Bara titeln på den här gjorde mig nyfiken på att läsa den, i kombination med att jag hört mycket bra om den så var det bara en tidsfråga. Jag lyssnade på den här boken som ljudbok strax före jul.

Handling (förlagets text):
Charlotte är för ung för att vara änka, för ung för att ha förlorat den hon älskar. I sitt vilsna tillstånd tar hon en paus från sitt framgångsrika företag och söker ro på den skånska landsbygden. Men så får hon ett oväntat besked. Hon har ärvt ett hus i London av en moster hon knappt visste att hon hade. Och huset inrymer en bokhandel.
Inställd på att sälja huset flyger Charlotte till England, där den konkursfärdiga Riverside Bookshop och den excentriska personalen verkar bortom all räddning. Men trots att Charlotte inte vet något om hur man driver en bokhandel växer snart en gemenskap fram med de motsträviga medarbetarna.
Samtidigt som Charlotte kämpar för att rädda verksamheten i…

Familjen i huset bredvid - Sally Hepworth

Blev nyfiken på den här boken eftersom den jämfördes med Lianne Moriartys böcker. Australien, förort, hemligheter - det lät som en bladvändare i mina öron. Dessutom brukar Printz Publishing ge ut bra böcker.

Handling (förlagets text):
Den lilla gatan Pleasant Court lever upp till sitt namn. Alla känner sina grannar, och barnen leker med varandra ute. Men Isabelle Heatherington passar inte in i bilden av familjeparadiset. Som den enda ensamstående och barnlösa kvinnan fångar hon snart uppmärksamheten hos tre mammor, som bestämmer sig för att lära känna nykomplingen.

Men Ange, Fran och essie har ocskå sina hemligheter att bevaka. Som anledningen till att Ange måste kontrollera varje aspekt av sitt liv. Eller varför Fran inte låter sin snälla, stillsamma make gå nära deras bebis. Eller varför Essie för tre år sedan tog med sin dotter till lekparken och återvände hem utan henne.

När deras besatthet av den nya grannen växer börjar hemlighetera sippra ut, och de kommer snart upptäcka att nä…