Fortsätt till huvudinnehåll

Tusenskönor - Kristina Ohlsson

Tusenskönor är den fristående uppföljaren av Askungar (läs vad jag skrev om den här) och vi får återigen stifta bekantskap med Alex Recht och hans utredningsgrupp på polisen. Fredrika Bergman är höggravid med Spencers barn, Peder lever numera ensam efter separationen från Ylva och tvillingpojkarna och allt verkar inte vara rosenrött mellan Alex och Eva heller. De har fått en ny medlem i gruppen, Joar. En strikt typ som kommer direkt från eko-roteln och minst sagt rör om i arbetsgruppen.

Gruppen utreder ett misstänkt mord. Ett äldre par hittas döda i sin lägenhet, man hittar även ett avskedsbrev från mannen, som är präst, och först tror man att han har skjutit sin fru och därefter sig själv. Men det går inte ihop, gruppen hittar alldeles för många frågetecken. Fredrika utreder samtidigt en smitning från en bilolycka där en person har avlidit, en person utan identitetshandlingar. Vi får också följa Ali som smugglas in i landet och hålls gömd och inlåst i en lägenhet. Samtidigt lever en ung tjej i Bangkok mitt i en mardröm, hon är fast i Thailand och bestulen på sin identitet. Alla dessa historier tycks ha en sak gemensam - flyktingar och flyktingsmuggling. Det löper som en röd tråd genom hela berättelsen på ett eller annat sätt.

Jag lyssnade på Tusenskönor som ljudbok med Mirja Turestedt som uppläsare. Mirja är en av mina favorituppläsare, har hört henne läsa Ann Rosmans böcker också och hon har en så himla behaglig röst och lagom inlevelse i sin uppläsning och dramatisering.

Själva kriminalhistorien i den här boken är invecklad och det är så många trådar lösa samtidigt att jag under läsningens gång ofta undrar hur Ohlsson ska få det hela att gå ihop i slutet. Men hon gör det och hon gör det skickligt. Det slutar inte, som så ofta i deckare, med att en av karaktärerna förklarar och berättar, i stället är det en mycket spännande upplösning där vi får allt serverat till oss bit för bit. Kanske att förklaring till allt inte håller helt, men det har jag överseende med...

Ohlsson ger sig delvis in i debatten om flyktingsmuggling, men inte så mycket i den moraliska biten utan mer genom att konstatera krafterna bakom och de starka ekonomiska motiven. Där kändes det mer som att hon ville beröra ett aktuellt ämne snarare än ett ämne som ligger henne varmt om hjärtat. Men det är helt ok. Tusenskönor är ju trots allt en deckare, inte en samhällsorienterad bok.

För att jag ska fastna för en deckarförfattare och läsa flera av dennes böcker så vill jag också att boken ska innehålla mer än bara själva kriminalhistorien. Det får jag i Ohlssons böcker. Det är roligt att återse utredningsgruppen och det är häftigt att få kliva in när det har gått några månader sedan sist (alltså där Askungar avslutades). Ohlsson skildrar mansgrisen Peder på ett skickligt sätt, jag både irriterar mig kraftigt på honom samtidigt som jag får en förståelse för honom och vill att allt ska ordna sig. Även de andra i gruppen och deras relationer skildrar hon på ett komplicerat och spännande sätt. Det händer rätt dramatiska saker i karaktärernas personliga liv också vilket gör att jag längtar efter att läsa uppföljaren Änglavakter (som jag turligt nog har i bokhyllan...).

Har ni inte läst Kristina Ohlssons böcker så är det dags att göra det nu! De ges ut av Piratförlaget och går att köpa på Adlibris, Bokus, Bokia och CDon

Andra som bloggat om boken är Bokbrus, En bok om dagen och Hyllan

Kommentarer

Marie sa…
Jag gillar också hennes böcker, lyckades läsa första boken sist och det var helt okej, fristående precis som du skriver.

Populära inlägg i den här bloggen

Blod rödare än rött: en berättelse om mod, smärta och vägen till försoning - Arkan Asaad

För någon vecka sedan så skrev jag om Arkan Asaads bok Stjärnlösa nätter . Den handlar om Amàr som tvingades in i ett giftermål med sin kusin. Det här är berättelsen om Amàrs pappa Casim. Handling (förlagets text): I uppföljaren till den hyllade debutromanen Stjärnlösa nätter  får vi lära känna Casim, Amàrs far, som i första boken bara framstår som en grym och oförstående pappa. Vad gjorde honom till den han har blivit? Det visar sig att Casims öde är minst lika dramatiskt som Amàrs eget. Efter en hård uppväxt gifter han sig med Jamila, men kort därefter tvingas han iväg för militärtjänstgöring. Casim längtar hem och bestämmer sig för att desertera, och familjen tvingas på flykt. Den farliga och plågsamma resan slutar i Sverige, samtidigt som Casims mor, far och syskon hamnar i fängelse där de torteras, våldtas och dödas. När Amàr lär känna det våldsamma öde som format Casim kan han äntligen förstå och slutligen försonas med sin pappa. Mina reflektioner: Oj, vad ska man säg

Bortom solens strålar - Arkan Asaad

Jag har läst den tredje boken av Arkan Asaad. En bok som knyter ihop de två första Stjärnlösa nätter och Blod rödare än rött . Handling (förlagets text): Knappt tre år gammal anländer Amàr med sin familj till Sverige. De flyttar in i en välmående svensk förort, etablerar sig och lyckas skapa sig ett gott liv. Tills en dag. På julafton när Amàr är 12 år får fadern ett samtal. Det första livstecknet från hemlandet. Fadern inser vilket oerhört pris de som blev kvar har fått betala för deras frihet. Tyngd av skuld raserar han på kort tid allt de har byggt upp. Familjen tvingas flytta från det trivsamma villaområdet till en förort försänkt i djup fattigdom och misär. På en plats utan framtidstro är det svårt att följa sina drömmar, men Amàr är fast besluten om att hans öde inte är förutbestämt. Samtidigt som han kämpar för att hitta en mening i sin nya tillvaro blir familjens problem allt större. Faderns eskalerande våldsamhet göra att ingen av dem längre kan känna sig säkra.

Swede Hollow - Ola Larsmo

Jag har varit nyfiken på Swede Hollow  ända sedan den gavs ut men har tålmodigt väntat på att den ska komma som ljudbok, vilket den gjorde i juli så nu har jag lyssnat på den. Handling, förlagets text: Swede Hollow är en ravin mitt i St Paul, Minnesota. Idag är den öde, men vid sekelskiftet 1800-1900 bodde mer än tusen svenskar i en slum som stadens myndigheter beskrev som ett pesthål. Barnadödligheten var hög, arbetsolyckorna likaså. Här samlades några av den miljon svenska migranter som aldrig lyckats ta sig in i det nya samhället - illa sedda av såväl amerikaner som mer väl lottade svenska migranter. Vi känner dem till namnen, inte mer. Människorna i ravinen är några av de svenskar vi sorterat bort ur vår gemensamma historia. Vi har valt att inte se dem, för deras erfarenheter gör något med vår självbild. Men då världen åter präglas av migration och folkvandring stiger de fram på nytt och vill bli sedan. I Swede Hollow samlas vintern 1897 en brokig skara av människor, som