header

header

fredag 3 februari 2012

Förföljd - Catharina Ingelman-Sundberg

Förföljd är den andra och fristående delen i Catharina Ingelman-Sundberg triologi om Anne Persdotter. Jag har inte läst den första delen och lyssnade på denna som ljudbok med Katarina Ewerlöf som uppläsare.

Berättelsen utspelar sig 1392 och Anne är en nybliven änka. Hon har en liten dotter och driver vidare makens handelsbod i Stockholm. Stockholm är en stad som tagits över av Vitaliebröderna, även kallade för sjörövarna från Östersjön. En dag så mördas en av Annes anställda och Anne misstänker att mördarna egentligen var ute efter henne för att ta över handelshuset. Hon flyr till sin gamla hemstad Lübeck och lämnar skötseln av handelshuset till sin vän Valborgs käreste. I Lübeck finner hon både husrum och vänner, hon jobbar på med att bygga upp sin verksamhet även där men inser snart att hon inte är trygg i Lübeck heller. Hon finner sig snart indragen i en politisk maktkamp.

Catharina Ingelman-Sundberg
Förföljd kan beskrivas som en romantisk historisk spänningsroman. Att Ingelman -Sundberg bär på mycket kunskap i historia går inte att ta miste på när man läser hennes romaner, det gäller också för Förföljd.   Målande beskriver hon en historisk period genom att låta sina huvudpersoner röra sig i vissa miljöer, delta i olika sammanhang och träffa personer från olika samhällsklasser.

I Förföljd får man veta mer om handelsförbundet Hansan och städerna Stockholm och Lübeck under sent 1300-tal. En intressant och spännande tid. Som läsare får vi följa den unga änkan Anne som i en mansdominerad värld försöker bygga upp och driva en handelsrörelse, inte helt lätt för en ensamstående mamma. Anne kommer snabbt i kontakt med en vänligt sinnad familj där hon får hyra ett rum till sig och dottern, hon finner också tycke för sonen, Peder, i huset som studerar till katolsk präst. Inte helt okomplicerat alltså. Peder väljer dock den religiösa banan och beger sig på en pilgrimsfärd till det Heliga Landet. En gammal kärlek, Mattis, dyker upp i Lübeck för att varna Anne och berätta för henne om vad som händer i Stockholm när hon är borta. Ytterligare en man, borgarrådet Magnus Spännare från Stockholm, söker också upp henne, men mest på grund av dottern Maria...

Det är spänning och romantik från första stund och ibland kan det bli lite för mycket, särskilt av romantiken kan jag tycka. Jag känner inte heller helt och hållet sympati för huvudkaraktären Anne, utan blir ibland ganska irriterad på att hon ofta fattar rätt korkade beslut. Det är dock en underhållande berättelse och jag gillar särskilt den historiska biten. Jag har ju ingen aning om hur det var i Europa på 1300-talet men Ingelman-Sundbergs version känns väldigt trovärdig. Katarina Ewerlöf är som vanligt en suverän uppläsare och gör det lätt för mig som lyssnare att fångas av berättelsen. Men kommer jag att lyssna på/läsa uppföljaren..? Nä, jag tror inte det. Jag kan dock rekommendera er att läsa hennes bidrag till bokserien Släkten; Tempelbranden

Ljudboken ges ut av Bonnier Audio och kan köpas på Adlibris, Bokus, Bokia och CDon

5 kommentarer:

Monika sa...

Jag har försökt få tag på första delen i Släkten i pocket (måste ju läsa i ordning :)), men den är slut och verkar inte komma in igen. Det är en serie jag jättegärna vill läsa.

...med näsan i en bok... sa...

Ja, den är verkligen superbra! Och du bör läsa första boken. Hör med historisk media om de har tänkt sig någon nyutgåva eftersom de ska släppa en fjärde bok snart.

http://mysbella.blogg.se/ sa...

Tack för tipset!:-)

Monika sa...

Jag hittade den på Bokbörsen, så nu är den beställd :)

...med näsan i en bok... sa...

Åh, vad bra!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...