header

header

tisdag 28 februari 2012

Uppkomlingen - Tomas Blom

Hans Lasseson växer upp med sin suput till pappa som driver en illa skött handelsbod. Han har sedan barnsben varit kär i grannflickan Margareta Henriksdotter Strobuck som i tonåren tyvärr förälskar sig i adelsynglingen Gustav Eriksson. Ett klassiskt triangeldrama.

I november 1520 binds ungdomarnas öden ihop än mer då alla tres fäder avrättas på Stortorget i Stockholm. Gustav tipsar Hans om att söka tjänst i slottet, vilket han gör. Han både arbetar åt och blir nära vän med Gustav. Detta trots att avundsjukan håller i sig. Samtidigt befinner sig Sverige i konflikt med Danmark och i det politiska spel som pågår ges Gustav och flera av Stockholms borgare som "frivilliga gisslan" till danske kung Kristian, som dock tar dem som gisslan på riktigt. Margareta och Hans öden blir också påverkade då deras beskyddare försvinner. Några år senare återkommer Gustav till Stockholm och kröns så småningom till kung - känd som Kung Gustav Vasa.

I Uppkomlingen får vi följa Margareta, Gustav och Hans öden från tonårstiden upp till vuxen ålder. De har alla tre mycket dramatiska liv och det hinner hända en hel del på bokens 346 sidor.

Tomas Blom är en ny författare för mig och jag känner inte till så mycket mer om hans bakgrund än vad man kan läsa här. Uppkomlingen känns som en historiskt korrekt bok och jag upplever Blom som väldigt kunnig på området. En stor del av boken är skildringar av Sverige under 1500-talet och fokus ligger naturligt på Gustav Vasa som alltså skildras redan från tidig ungdom. Vi får också följa Hans på en "vandring" genom Europa där han bland annat under en tid fastnar i tyska staden Münster och vederdöparna, som i boken skildras som en hedonistisk sekt ledd av en galen ledare. Jag har lite svårt att förstå vad Blom vill med att skildra vederdöparna på detta sätt och undrar lite vad han har för belägg, vad som är historiskt vederlagt och vad som är fantasier... Kanske ville han bara ha in lite sex och nakenhet?

Blom skildrar skickligt såväl den historiska epoken, miljön  och karaktärerna. Gustav är som ung en sympatisk man men med åldern och makten kommer ett oberäkneligt humör, en grymhet och girighet som inte är särskilt smikrande. Hans skildras redan från början som en rätt otrevlig kille och jag fattar aldrig riktigt tycke för honom. Det är egentligen först i slutet när han gör en analys av sig själv som jag kan börja känna lite empati för honom. Margareta växer och mognar med åren, från att vara något av en bifigur i början av berättelsen så är hon i slutet den starkaste karaktären.

Trots att jag tyckte bra om boken så var den ganska seg att läsa. Texten kändes ibland lite för fackmannamässig och jag hade önskat ett bättre flyt. Uppkomlingen är första boken i en planerad triologi om Vasaätten. Om jag läser bok två och tre...kanske..? Helt självklart är det inte.

Älskar du historiska romaner så är detta absolut en bok för dig.

Boken ges ut av Historiska Media och kan köpas på Adlibris, Bokus, Bokia och CDon.

Andra som bloggat om boken är Benitas Bokblogg

Inga kommentarer:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...