header

header

söndag 10 juni 2012

Gideons ring - Carin Gerhardsen

Gideons ring är Carin Gerhardsens femte bok om Conny Sjöberg och hans utredningsteam. Jag har läst alla böcker i den så kallade Hammarbyserien och var lite besviken på boken innan, Helgonet - varför kan ni läsa här. I Gideons ring är Gerhardsen tillbaka fullt ut, boken gör mig inte besviken.

Många trådar från Helgonet tas upp i den här boken och jag får nu det sammanhang jag saknade. Petra Westman och Jamal Hamad kallas till ett flerfamiljshus. En ung, naken flicka sitter utanför en lägenhetsdörr. Hon svarar inte på tilltal, men för ett oväsen som väcker alla grannarna när hon försöker ta sig in i lägenheten som tillhör en John Gideon. Flickan tas till sjukhuset där man kan konstatera att hon blivit utsatt för sexuellt våld. Detta blir början på en utredning om mord och våldtäkt. Sjöbergs och Hamads hemliga, privata utredning av en våldtäktsring bestående av flera högt uppsatta människor i samhället, blir högst aktuell.

Petra Westman brottas fortfarande med sitt mående efter våldtäkten som hon blev utsatt för fyra år tidigare, en erfarenhet som både är till hjälp och hinder i den pågående utredningen. Som läsare får vi också lära känna Hedvig "Geddan" Gerdin som introducerades till utredningsgruppen i förra boken. En karaktär som jag gillar väldigt mycket och hoppas få läsa mer om. Sjöberg har problem på hemmafronten då hans dotter blir utsatt för nätmobbning och Jamal och Petra har flyttat ihop. Det är alltid roligt att få följa och se hur karaktärerna utvecklas.

Vi får också följa Sandéns dotter Jenny som nu har blivit mamma. Jenny har ett lättare begåvningshandikapp och får hjälp av sina föräldrar att ta hand om dottern Majken. Hon har dock blivit betrodd att att vara ensam med Majken några dagar i veckan. Under en promenad med barnvagnen blir Jenny sugen på pizza, lämnar den sovande Majken i vagnen utanför pizzerian och går in och köper mat. När hon kommer ut är Majken försvunnen. Jenny vet inte hur hon ska hantera det, vill inte ringa sin pappa för då får hon bara bevisat för sig att hon inte klarar av att ta hand om sitt barn. Inte heller kan hon ringa polisen, för då skulle ju pappa få veta vad som hänt. Jenny är totalt ensam och desperat. Hjärtskärande och otroligt spännande.

Gideons ring kan läsas som fristående berättelse men man förstår nog boken bättre om man åtminstone har läst Helgonet innan. Och jag tycker absolut att ni ska läsa denna! En perfekt bladvändare till sommaren!

Boken ges ut av Norstedts förlag och kan köpas på Bokus och Adlibris.

Läsa och Lyssna har också bloggat om boken.

3 kommentarer:

Monika sa...

Jag har fortfarande inte läst någon av dessa böcker. Nu har jag "seriestopp" och vill helst inte påbörja fler serier än vad jag redan har påbörjat. Försöker avsluta x antal i år :)

Hoppas kunna ta mig an dessa nästa år :)

boksnoken sa...

Måste införskaffa denna innan vi åker på semester...

...med näsan i en bok... sa...

Monika - äsch då - seriestopp...vad ska det vara bra för;)
Boksnoken - det tycker jag du ska göra!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...