Fortsätt till huvudinnehåll

Mercurium - Ann Rosman

Mercurium är Ann Rosmans fjärde roman om kriminalinspektör Karin Adler och hennes kollegor Robban, Folke och Jerker. Karin, Robban och en ovanligt trevlig Folke med respektive äter julbord på Grand på Marstrand när de blir uppringda. Ett lik har hittats på Carlstens fästning där det pågår en stor maskerad. De åker dit och påbörjar förhör med alla 94 festdeltagare plus serveringspersonal när ytterligare ett lik hittas. Det framgår snart att det är far och son från den adliga släkten Ekeblad, en familj där det pågår en rejäl och infekterad konflikt.

Vi får även följa Mette Fock Ridderbielke som år 1802 anklagas för att ha förgiftat och mördat två av sina barn samt sin man. Hon gifte sig med sergeanten Henrik Johan Fock, kallad Focken, men fick snart en förmyndare utsedd åt honom då han förklarades sinnesslö. Focken hanterade ekonomin dåligt, var arbetsskygg och tog ofta till flaskan. Mette, äldsta sonen och dottern var de som skötte hushållet och gården. En dag hjälper hon skogmästarens fru som blivit sjuk, som tack hjälper han henne mycket på gården och det uppstår ett tycke dem emellan. Både Focken och skogmästarens fru blir avundsjuka och rykten uppstår i trakten, det mesta negativt mot Mette. Focken sprider ut att han är rädd att hon ska förgifta honom och när barnen dör spekuleras det att hon råkat ge gift åt fel familjemedlemmar.

Mettes klagoskrift, finns på Nordiska muséet
Mette sätts som första och enda kvinna på Carlstens fästning. Hon sätts där för bekännelse, hon är alltså inte dömd för mord. Eftersom hon inte lyckas göra sig hörd i rättegångarna som hålls mot henne och inte heller får tillgång till penna och papper så broderar hon sin historia på en duk ihopsydd av 27 små tygbitar.

Mette Fock är en verklig historisk person och Rosman har gjort ett fantastiskt researcharbete. Hon skildrar Mette på ett personligt och levande sätt. I vanlig ordning tycker jag att det är i de historiska delen av boken som är den bästa - även den som tar mest utrymme i boken. Hon kopplar även ihop dåtid och nutid på ett mycket snillrikt och finurligt sätt. Rosman är väldigt skicklig på att beskriva historiska miljöer och som läsare kan man verkligen uppleva hur det såg ut i trakten där Mette levde, hur fuktigt och kargt det var på fästningen och hur svårt livet måste ha varit för en intelligent och självständig kvinna som Mette.

Karin och hennes kollegor är kanske mer som bifigurer i den här historien, men det är roligt att få veta hur det går för de olika karaktärerna i deras personliga liv och hur deras relationer utvecklas. Karin brottas mellan sitt liv på båten Andante och pojkvännen Jespers önskan om att hon ska bli bofast tillsammans med henne. Och anar man möjligtvis en liten spricka i Karin och Robbans samarbete?

En fantastiskt bra bok som jag varmt rekommenderar att ni läser!

Boken ges ut av Damm förlag och kan köpas på Adlibris och Bokus

Andra som bloggat om boken är Boktokig, Bokberoende och Benitas bokblogg

Läs också vad jag har skirvit om Själakistan, Porto Francos väktare och Fyrmästarens dotter

Kommentarer

Denne skal jeg skrive ned:) Hørtes veldig bra ut:) Ha en flott dag!:)
Boklusen sa…
Jag gillar också att följa med personerna "privat". Ser redan fram emot nästa bok!

Populära inlägg i den här bloggen

Raseri - Anders Ek

Zombiehistoria i svensk tappning, funkar det? Ja, varför inte, säger jag.

Handling (förlagets text):
Ett livsfarligt virus sprider sig som en löpeld genom Stockholm och lämnar inget annat än förödelse efter sig. Telefonlinjerna är överbelastade och polisen Erik får inte tag i sin fru som befinner sig på annan ort med deras dotter. Han måste se till att de hamnar i säkerhet. Att de klarar sig från den ondska som viruset bär med sig.
Den framgångsrike MMA-fightern Pontus räds inte några kamper. Runt hörnet väntar en ljus framtid men när Stockholm drunknar i kaos, tar livet en helt ny vändning.

Mitt omdöme:
Det här är action från början till slut, ingen risk för att bli uttråkad. Viruset skapar alltså något slags zombieliknande varelser som är ren aggression och det går så pass snabbt att spridningen har gått alltför långt innan någon överhuvudtaget förstår vad som händer.. I centrum står polisen Erik, hans familj och den småstrulige MMA-fightern Pontus.

Andreas Ek är polis och det märks …

Allt vi inte pratar om: en bok för killar och män - Thor Rutgersson och Ida Östensson

Den här boken läste jag i somras i jobbet, men det hindrar ju inte att jag skriver om den här.

Handling (förlagets text):
Vad skulle du som man vilja prata om, om ingen dömde dig? Allt vi inte pratar om är en bok som är tänkt att inspirera killar och män till att börja prata om sådant som män annars inte pratar om. Grunden är intervjuer med bland andra Kodjo Akolor, Sanny Dahlbeck, Philip Botström, Ali Boulala, Daniel Hallberg och Farzad Farzaneh på teman som kärlek, skönhet, flyktvägar, ego, ex och vänskap. Och här hittar du också samtalsguider och tips från män till män. Gamla föreställningar om hur män ska vara skadar oss alla och tiden har kommit för killar att börja prata med varandra och ta ansvar för en förändring. Det finns många sätt att delta i samtalet - men det viktigaste är att snacket kommer igång, att du som man börjar prata med andra killar och män omkring dig. Varför inte ta med dig den här boken nästa gång du träffar polarna, släkten, lagkamraterna eller kollegorna? A…

Bokhandeln på Riverside Drive - Frida Skybäck

Har läst ett par böcker av Skybäck tidigare som skrivit i genren historiska romaner. Bara titeln på den här gjorde mig nyfiken på att läsa den, i kombination med att jag hört mycket bra om den så var det bara en tidsfråga. Jag lyssnade på den här boken som ljudbok strax före jul.

Handling (förlagets text):
Charlotte är för ung för att vara änka, för ung för att ha förlorat den hon älskar. I sitt vilsna tillstånd tar hon en paus från sitt framgångsrika företag och söker ro på den skånska landsbygden. Men så får hon ett oväntat besked. Hon har ärvt ett hus i London av en moster hon knappt visste att hon hade. Och huset inrymer en bokhandel.
Inställd på att sälja huset flyger Charlotte till England, där den konkursfärdiga Riverside Bookshop och den excentriska personalen verkar bortom all räddning. Men trots att Charlotte inte vet något om hur man driver en bokhandel växer snart en gemenskap fram med de motsträviga medarbetarna.
Samtidigt som Charlotte kämpar för att rädda verksamheten i…