Fortsätt till huvudinnehåll

Mercurium - Ann Rosman

Mercurium är Ann Rosmans fjärde roman om kriminalinspektör Karin Adler och hennes kollegor Robban, Folke och Jerker. Karin, Robban och en ovanligt trevlig Folke med respektive äter julbord på Grand på Marstrand när de blir uppringda. Ett lik har hittats på Carlstens fästning där det pågår en stor maskerad. De åker dit och påbörjar förhör med alla 94 festdeltagare plus serveringspersonal när ytterligare ett lik hittas. Det framgår snart att det är far och son från den adliga släkten Ekeblad, en familj där det pågår en rejäl och infekterad konflikt.

Vi får även följa Mette Fock Ridderbielke som år 1802 anklagas för att ha förgiftat och mördat två av sina barn samt sin man. Hon gifte sig med sergeanten Henrik Johan Fock, kallad Focken, men fick snart en förmyndare utsedd åt honom då han förklarades sinnesslö. Focken hanterade ekonomin dåligt, var arbetsskygg och tog ofta till flaskan. Mette, äldsta sonen och dottern var de som skötte hushållet och gården. En dag hjälper hon skogmästarens fru som blivit sjuk, som tack hjälper han henne mycket på gården och det uppstår ett tycke dem emellan. Både Focken och skogmästarens fru blir avundsjuka och rykten uppstår i trakten, det mesta negativt mot Mette. Focken sprider ut att han är rädd att hon ska förgifta honom och när barnen dör spekuleras det att hon råkat ge gift åt fel familjemedlemmar.

Mettes klagoskrift, finns på Nordiska muséet
Mette sätts som första och enda kvinna på Carlstens fästning. Hon sätts där för bekännelse, hon är alltså inte dömd för mord. Eftersom hon inte lyckas göra sig hörd i rättegångarna som hålls mot henne och inte heller får tillgång till penna och papper så broderar hon sin historia på en duk ihopsydd av 27 små tygbitar.

Mette Fock är en verklig historisk person och Rosman har gjort ett fantastiskt researcharbete. Hon skildrar Mette på ett personligt och levande sätt. I vanlig ordning tycker jag att det är i de historiska delen av boken som är den bästa - även den som tar mest utrymme i boken. Hon kopplar även ihop dåtid och nutid på ett mycket snillrikt och finurligt sätt. Rosman är väldigt skicklig på att beskriva historiska miljöer och som läsare kan man verkligen uppleva hur det såg ut i trakten där Mette levde, hur fuktigt och kargt det var på fästningen och hur svårt livet måste ha varit för en intelligent och självständig kvinna som Mette.

Karin och hennes kollegor är kanske mer som bifigurer i den här historien, men det är roligt att få veta hur det går för de olika karaktärerna i deras personliga liv och hur deras relationer utvecklas. Karin brottas mellan sitt liv på båten Andante och pojkvännen Jespers önskan om att hon ska bli bofast tillsammans med henne. Och anar man möjligtvis en liten spricka i Karin och Robbans samarbete?

En fantastiskt bra bok som jag varmt rekommenderar att ni läser!

Boken ges ut av Damm förlag och kan köpas på Adlibris och Bokus

Andra som bloggat om boken är Boktokig, Bokberoende och Benitas bokblogg

Läs också vad jag har skirvit om Själakistan, Porto Francos väktare och Fyrmästarens dotter

Kommentarer

Denne skal jeg skrive ned:) Hørtes veldig bra ut:) Ha en flott dag!:)
Boklusen sa…
Jag gillar också att följa med personerna "privat". Ser redan fram emot nästa bok!

Populära inlägg i den här bloggen

Julklappsboken: Selma Lagerlöf berättar ett barndomsminne - Selma Lagerlöf

I oktober så läste vi Löwensköldska ringen av Selma Lagerlöf i bokcirkeln. När vi pratade om boken så började vi fundera på om det fanns någon inspelning av hennes röst någonstans, vi ville så gärna höra hur hon lät. Vi sökte och hittade en inspelning av julnovellen Julklappsboken och lyssnade på den tillsammans på träffen nu i november. För det första - så himla mysigt att lyssna i grupp samtidigt som man fikar gott. Det rekommenderas starkt! I novellen så berättar Selma ett minne från julafton när hon var tio år. Jag blev inte besviken på hennes röst och berättarkonsten har hon även muntligt, inte bara skriftligt. Jag riktigt kände att jag var med där på Mårbacka när klapparna skulle delas ut och delade barnet Selmas stora förväntan - skulle hon få det hon mest av allt önskade sig? Detta är mer än bara ett barndomsminne. Det är också en kärleksförklaring till läsning och böcker. Så mitt heta tips är köp/ låna/streama  isnpelningen och lyssna. Gärna tillsammans med någon so

Blod rödare än rött: en berättelse om mod, smärta och vägen till försoning - Arkan Asaad

För någon vecka sedan så skrev jag om Arkan Asaads bok Stjärnlösa nätter . Den handlar om Amàr som tvingades in i ett giftermål med sin kusin. Det här är berättelsen om Amàrs pappa Casim. Handling (förlagets text): I uppföljaren till den hyllade debutromanen Stjärnlösa nätter  får vi lära känna Casim, Amàrs far, som i första boken bara framstår som en grym och oförstående pappa. Vad gjorde honom till den han har blivit? Det visar sig att Casims öde är minst lika dramatiskt som Amàrs eget. Efter en hård uppväxt gifter han sig med Jamila, men kort därefter tvingas han iväg för militärtjänstgöring. Casim längtar hem och bestämmer sig för att desertera, och familjen tvingas på flykt. Den farliga och plågsamma resan slutar i Sverige, samtidigt som Casims mor, far och syskon hamnar i fängelse där de torteras, våldtas och dödas. När Amàr lär känna det våldsamma öde som format Casim kan han äntligen förstå och slutligen försonas med sin pappa. Mina reflektioner: Oj, vad ska man säg

Stjärnlösa nätter; en berättelse om kärlek, svek och rätten att välja sitt eget liv - Arkan Asaad

Jag blev tipsad om den här boken av en kompis och lyssnade på den som ljudbok. Det var ett klockrent tips för jag tyckte mycket om boken. Handling (förlagets text): Stjärnlösa nätter  är en roman om hur de sega banden mellan fäder och söner, tvinnade av nedärvda idéer om respekt och plikt mot familjen, kolliderar med en ung mans självklara rätt att själv välja sitt liv. Berättelsen om Amàe ger läsaren inblick i en för de flesta okänd värld. Stjärnlösa nätter  handlar om Amàr som växer upp i en svensk småstad i en kurdisk familj, med en starkt dominerande far. När han är arton år beger sig familjen på en bilsemester till släkten i Irak. Det är första gången på många år som de reser tillbaka, och alla har höga förväntningar. När de är på plats efter en strapatsrik bilfärd genom Europa blir det en rad smärre kulturkrockar. För Amàr, som flyttat hemifrån i Sverige är det till exempel naturligt att ställa sig vid diskbänken, men han blir bortmotad av de kvinnliga släktingarna med fni