header

header

tisdag 26 juni 2012

Stenapan - Jeffery Deaver

Stenapan börjar dramatiskt. Ett gammalt kinesiskt lastfartyg är på väg mot New Yorks hamn. Ombord på farytget finns illegala kinsesiska flyktingar och den ökände flyktingsmugglaren Spöket. När de närmar sig kusten ser de att de upptäckts och innan kustjägarna hinner fatt i fartyget så spränger Spöket det i luften. Flyktingarna är inlåsta i lastutrymmet, men några lykas ta sig ut och ombord på en räddningsbåt. Spöket tar sig även han i land. Driven av hämnd och annan ondskfullhet bestämmer han sig för att inte låta någon av flyktingarna, som han kallar för smågrisarna, komma undan. Målmedvetet och hänsysnlöst jagar han efter dem i China Town.

Samtidigt får vi följa den helförlamade och rullstolsbundne kriminalteknikern Lincoln Rhymes, hans kollega och flickvän Amelia Sachs och ett utredningsteam betsående av folk från FBI och "migrationsverket" i deras jakt efter Spöket som gjort sig skyldig till flertalet fall av människosmuggling och mord.

Stenapan är dramatisk men ändå en ganska långsam och noggrann roman. Lincoln och Amelia gör noggranna kriminaltekniska undersökningar på diverse brottsplatser. Vi får också följa polisutredningen i detalj. Jag brukar tycka att det är ganska tröttsamt, men när jag väl fick upp tempot i läsningen så gillade jag det. Eftersom det varvas med en hel del action så blir det ändå inte alltför stillsamt.

Jeffery Deaver är också mycket påläst i den kineskiska kulturen och jag lär mig mycket när jag läser, såväl om religion, kinesisk medicin, attityder och den hårda verklighet som styr livet för de kinesiska flyktingarna. China Town är en fascinerande miljö och boken väcker verkligen min nyfikenhet. Nästa gång jag åker till New York är det ett ställe jag vill besöka. Deaver är duktig på miljöbeskrivningar och jag lever mig lätt in i berättelsen. Utan att vara för omständig lyckas han även ge en känsla för de olika karaktärerna, de är komplexa och trovärdiga.

Det är inte den bästa kriminalromanen jag läst men jag rekommenderar den, särskilt om du är nyfiken på den kinesiska kulturen.

Boken är slutsåld på förlaget Månpocket men går alldeles säkert att hitta på bibblan och diverse loppisar, antikbokhandlare.

The Book Pond har också bloggat om boken

2 kommentarer:

Eli sa...

Jag har bara läst två Deaver och tycker precis som du skriver att han ofta överdriver de tekniska detaljerna. Har inte bestämt mig om jag ska läsa fler. Har du läst fler av honom?

...med näsan i en bok... sa...

Detta är första Deaver jag läst, ovisst om jag kommer att läsa fler. Då ska det nog vara att jag hittar nån billig på loppis eller så...men jag gillade helt klart den kinesiska biten i den här boken:)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...