header

header

onsdag 6 juni 2012

Hungerelden - Jerker Eriksson, Håkan Axlander-Sundqvist

Hungerelden är uppföljningen av Eriksson och Axlander-Sundqvists debutbok Kråkflickan som jag skrivit om här och del två i en serien Victoria Bergmasn lidande. För er som inte läst Kråkflickan utfärdar jag härmed en S P O I L E R V A R N I N G!


Trots att Jeanette Kihlberg tvingades avsluta utredningen kring de mördade pojkarna så fortsätter hon tillsammans med kollegan Hurtig att bedriva en mer eller mindre hemlig utredning. Deras efterforsknningar får dock ta en paus när en framgångsrik företagsledare hittas brutalt mördad.

I privatlivet så är nu Jeanettes och Åkes separation fakta. Jeanette kämpar med relationen till sin tonårsson  Johan som i början av boken är mystiskt försvunnen i ett dygn. Han försvann när Jeanette, psykologen Sofia Zetterlund och Johan är på Gröna Lund.. Sofia Zetterlund och Jeanette har inlett något form av förhållande, Jeanette finner sig väldigt attraherad av den intelligenta men lite udda psykologen. Som läsare vet vi sedan Kråkflickan att Sofia inte är psykiskt frisk och har mördat sina föräldrar. Hon har en dubbel personlighet. Under sin uppväxt var hon utsatt för grova och upprepade sexuella övergrepp, hon hette då Victoria Bergman.

Spänningen i boken byggs upp då Jeanettes och Sofias relation fördjupas samtidigt som Jeanette närmar sig Victoria Bergman somfigurerar i utredningen kring de mördade pojkarna. Fler personer hittas mördade och morden blir allt våldsammare och de har alla något gemensamt. Är det någon/några som är ute på en hämnturné?

Hungerelden är spännande och en riktigt psykologisk thriller. Som läsare blir jag så insnurrad i allas tankar att och Victoria/Sofias förvirrade inre att jag snart själv har svårt att skilja vad som är verklighet och vad som är fantasi. När det gäller vissa saker är jag faktiskt lite osäker. Boken lämnar mig också i det stadiet och jag måste nog lyssna på den sista och avslutande delen Pythians anvisningar för att förstå allt.

Som jag nämnt tidigare så är författarna väldigt kunnig i det mänskliga psyket, hur offer och förövare fungerar, problematiken kring sexuella övergrepp och så vidare. Även om det är en våldsam historia som inte skyggar för det vidriga så är den intelligent berättad och en väldigt annorlunda kriminalhistoria. Mycket bra.

Jag har lyssnat på ljudboken med Reine Brynolfsson som uppläsare. Jag hade lite svårt för honom till en början men han växer som uppläsare och tillslut så är hans röst väldigt mycket del av berättelsen.

Boken ges ut av Ordfront ljud och kan köpas på Adlibris och Bokus

Andra som bloggat om boken är Boksnoken, Klok som en bok och En bokcirkel för alla

Inga kommentarer:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...