header

header

lördag 2 juni 2012

Namnbrunnen - Inger Edelfeldt

Under gymnasietiden läste jag många av Inger Edelfeldts novellsamlingar, älskade dem. Sedan hade jag flera års uppehåll tills jag läste hennes Samtal med djävulen, som jag har skrivit om här, och gillade den mycket. Under fjolårets bokrea beställde jag Namnbrunnen som jag inte tagit mig för att läsa förrän nu.

Namnbrunnen är en traditionell sagobok bestående av elva sagor fyllda av prinsessor och prinsar, ormar, häxor, förvandlade människor, resor till underjorden och mycket mer. Jag älskar sagor och tycker att det är roligt att Edelfeldt har vågat ge sig på sagoberättandet utan att försöka berätta moderna sagor. De här sagorna skulle lika gärna kunna vara berättade för 200 år sedan. Det som är så underbart med bra sagor är att de håller oavsett tid. De berättar sina historier om livsval, kärlek, livet och döden.

Jag tyckte särskilt mycket om Hittefällen som skildrar svårigheten för en kvinna som inte vill inordna sig i det patriarkala samhället. Det är både en bra och spännande saga och ett fiffigt sätt att åskådliggöra ett samhällsproblem.

Runt sagorna så finns en ramberättelse där sagoberättare från olika länder samlas på ett torg. En skrivare nedtecknar allt som sägs och det är det som vi som läsare tar del av.

Det är en mysig och fantasifullbok som förtjänas att läsas. Jag rekommenderar den starkt!

Boken ges ut av Norstedts. Den tycks vara slutsåld som inbunden men finns att köpa som e-bok hos Adlibris och Bokus

Andra som bloggat om boken är Bokhora och Dagens bok

Inga kommentarer:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...