header

header

onsdag 27 juni 2012

Dags att säga adjö

Jag har bloggat i snart två år nu och har lärt mig en hel del under resans gång. Inte bara hur man gör en blogg, länkar, designar och sådant utan också när det är dags att säga: "Nu räcker det, dags att avsluta detta och börja på något nytt"
Till en bok alltså.
Jag har inte tänkt sluta blogga.
Om ni nu trodde det.
Däremot så har jag lärt mig att jag inte måste läsa ut en bok om den inte ger mig någonting. Förut så tråkläste jag mig igenom böcker för att: jag har ju börjat på den, den kanske blir bättre eller andra dåliga och totalt onödiga ursäkter.
Jag har läst ungefär 70 sidor av Katharine Kerrs Silverdolken och jag tycker att det är såå tråkigt och rörigt. Jag står inte ut längre. Det säger mig också en hel del när jag bara orkar läsa 20 sidor i en bok åt gången. Då är det inte direkt så att det griper tag i mig.
Jag har alldeles för många spännande olästa böcker som står och väntar i bokhyllan.
Så jag har bestämt mig - jag lägger undan Silverdolken och plockar i stället upp Tjuvarnas marknad av Jan Guillou. Får se vad jag tycker om den.
Hur gör ni - läser ut eller lägger bort?

18 kommentarer:

Anonym sa...

Ett mycket klokt beslut; det finns alldeles för mycket bra/givande litteratur där ute för att slösa tid på sådant som man inte känner något för. Du vet hur man säger... "Så lite tid, så mycket böcker"

Själv, när jag känner samma sak, lägger jag undan boken och ger den en till chans senare (kanske i villfarelsen att jag "kanske känner mer för den senare"). Blir resultatet det samma hamnar den i någon "bokbytar-låda".

...med näsan i en bok... sa...

Har faktiskt funderat på detta med bokbytarlåda. För det är nästa grej jag måste lära mig - att släppa iväg böcker

Snöfrid sa...

Smart drag.
Jag kan för mitt liv inte läsa en bok jag tycker är tråkig. Det funkar bara inte. De slås ihop och läggs bort för att aldrig mer bli lästa. Ja, inte av mig i alla fall.

Annika sa...

Utan att tveka så lägger jag bort en bok som absolut inte ger mig någonting. Världen är full av spännande böcker så varför dröja sig kvar vid en bok som är dålig?

Gråbekka`s Blogger sa...

Er dessverre en av de som er så sta at jeg vil lese ut boken enda den er dårlig. Så synes du er flink at du legger den vekk, for det er jo bedre å bruke tiden på gode bøker i stede:) ha en fin kveld og kos deg med den nye boken:)

Hundöra sa...

Du skrämde mig där ett tag ;)

BoklandskapJenny sa...

Om det är verkligen JÄTTEtråkigt så brukar jag lägga undan boken och ta en ny, men för det mesta pinar jag mig igenom för att "man vill ju ändå se hur det går!". Ibland funkar det iofs att bläddra igenom lite snabbt och kolla vad som händer i grova drag. Jag försöker bli ännu bättre på att ge upp dåliga böcker, det finns ju hur många som helst som man vill hinna läsa, då går det ju inte att slösa tid på halvdana eller dåliga! :)

...med näsan i en bok... sa...

Snöfrid - kommer nog inte att öppna denna bok igen
Annika - visst är det så!
Gråbekka - det är en träningssak, men testa! Som andra säger här i kommentarerna - det finns så många bra böcker och så liten tid redan, varför ödsla tid på en bok man inte gillar.
Hundöra - det var lite meningen;)
Jenny - känner igen mig, men som sagt, jag har lärt mig att lägga bort:)

Carro sa...

Jag försöker faktiskt läsa ut boken även om den är seg. Men kanske ska börja göra som du istället? Har även hört talas om 100-sidorsregeln, är den inte bra efter 100 sidor så ska man lägga ifrån sig boken :)

Christian Berghänel sa...

Tidigare har jag alltid läst ut boken hur tråkig den än är. Ja, egentligen är det nog så fortfarande. Jag har däremot tänkt att jag skall sluta läsa tråkiga böcker med tanke på hur många bra det finns som väntar på att läsas. Vi får väl se hur det blir...

Hanneles bokparadis sa...

puh, blev lite rädd..... att du slutar

Jag plockar sällan dram en bok som inte intresserar mig.

Lingonhjärta sa...

Usch! Blev också lite nervös där, din lurendrejare ;) Klart du ska lägga bort bokskrället och läsa något annat. Läsa ska ju bara vara ett rent nöje plus att ibland är man inte mottaglig för vissa böcker förrän kanske vid ett senare tillfälle:)

Monica O Kolkman sa...

De händer att jag slutar, eller snarare lägger undan och "glömmer bort".
Men ibland har jag bestämt mig att läsa ut, pga håller på med ett viss tema, eller känner att jag "måste" (tjatade mig till ett rec ex tex).
Som nu håller på med en dansk tegelsten (på svenska dock), alltså bokmässans nordiska tema OCH sk. bist litt, böcker om bistånd, postkolonialism tec, som jag har recenserat flera böcker om tidigare.
Men den är så LÅNG och jag sitter hela tiden och irriterar mig på att de inte har kortat ned romaner, eller gjort två böcker av dem.
Men jag har bestämt mig för att läsa ut den, trots att jag har så många intressanta böcker som väntar.

Louise sa...

Jag skummläser oftast klart böcker jag inte gillar, fast egentligen borde jag ju bara lägga bort dem men det blir sällan så.

Bra val att fokusera på de bra böckerna! :)

Eli sa...

Haha, du skrämde mig också ;)

Det där med att lägga ifrån mig dåliga böcker har jag aldrig kunnat lära mig. Det där med att att avsluta vad man påbörjat och bla bla. Sen tänker jag att jag kommer gå och gräma mig för att jag aldrig fick reda på om boken blev bättre eller inte.. Men jag har utvecklat ett mellanting, om en bok är ruskigt dålig så skummar jag igenom den och då får jag i alla fall veta hur det slutar ;)

Linnea sa...

Jag blev lite rädd där ett tag.. ;)
Vad gäller att läsa ut eller att inte läsa ut, så borde jag verkligen bli bättre på att lägga ointressanta böcker åt sidan. Jag har hundratals böcker som jag vill läsa nu, nu, nu! Jag har faktiskt inte tid att läsa sådant som inte faller mig i smaken.. Ändå är jag fast i någon slags föreställning om att en bok kan vända..

Det mörka tornet sa...

Lägger undan! Det blir inte många per år som är sååå tråkiga att jag bara inte orkar läsa. Men råkar jag på en så läser jag absolut inte ur den. Vem glädjer det liksom? Som du säger, det finns massor som är värt att läsa så varför truga?

Elisabeth sa...

Hur jag gör? Jag hoppar över halva boken och läser slutet så klart, om den är tråkig alltså...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...