Fortsätt till huvudinnehåll

Dags att säga adjö

Jag har bloggat i snart två år nu och har lärt mig en hel del under resans gång. Inte bara hur man gör en blogg, länkar, designar och sådant utan också när det är dags att säga: "Nu räcker det, dags att avsluta detta och börja på något nytt"
Till en bok alltså.
Jag har inte tänkt sluta blogga.
Om ni nu trodde det.
Däremot så har jag lärt mig att jag inte måste läsa ut en bok om den inte ger mig någonting. Förut så tråkläste jag mig igenom böcker för att: jag har ju börjat på den, den kanske blir bättre eller andra dåliga och totalt onödiga ursäkter.
Jag har läst ungefär 70 sidor av Katharine Kerrs Silverdolken och jag tycker att det är såå tråkigt och rörigt. Jag står inte ut längre. Det säger mig också en hel del när jag bara orkar läsa 20 sidor i en bok åt gången. Då är det inte direkt så att det griper tag i mig.
Jag har alldeles för många spännande olästa böcker som står och väntar i bokhyllan.
Så jag har bestämt mig - jag lägger undan Silverdolken och plockar i stället upp Tjuvarnas marknad av Jan Guillou. Får se vad jag tycker om den.
Hur gör ni - läser ut eller lägger bort?

Kommentarer

Anonym sa…
Ett mycket klokt beslut; det finns alldeles för mycket bra/givande litteratur där ute för att slösa tid på sådant som man inte känner något för. Du vet hur man säger... "Så lite tid, så mycket böcker"

Själv, när jag känner samma sak, lägger jag undan boken och ger den en till chans senare (kanske i villfarelsen att jag "kanske känner mer för den senare"). Blir resultatet det samma hamnar den i någon "bokbytar-låda".
Har faktiskt funderat på detta med bokbytarlåda. För det är nästa grej jag måste lära mig - att släppa iväg böcker
Snöfrid sa…
Smart drag.
Jag kan för mitt liv inte läsa en bok jag tycker är tråkig. Det funkar bara inte. De slås ihop och läggs bort för att aldrig mer bli lästa. Ja, inte av mig i alla fall.
Annika sa…
Utan att tveka så lägger jag bort en bok som absolut inte ger mig någonting. Världen är full av spännande böcker så varför dröja sig kvar vid en bok som är dålig?
Er dessverre en av de som er så sta at jeg vil lese ut boken enda den er dårlig. Så synes du er flink at du legger den vekk, for det er jo bedre å bruke tiden på gode bøker i stede:) ha en fin kveld og kos deg med den nye boken:)
Hundöra sa…
Du skrämde mig där ett tag ;)
Om det är verkligen JÄTTEtråkigt så brukar jag lägga undan boken och ta en ny, men för det mesta pinar jag mig igenom för att "man vill ju ändå se hur det går!". Ibland funkar det iofs att bläddra igenom lite snabbt och kolla vad som händer i grova drag. Jag försöker bli ännu bättre på att ge upp dåliga böcker, det finns ju hur många som helst som man vill hinna läsa, då går det ju inte att slösa tid på halvdana eller dåliga! :)
Snöfrid - kommer nog inte att öppna denna bok igen
Annika - visst är det så!
Gråbekka - det är en träningssak, men testa! Som andra säger här i kommentarerna - det finns så många bra böcker och så liten tid redan, varför ödsla tid på en bok man inte gillar.
Hundöra - det var lite meningen;)
Jenny - känner igen mig, men som sagt, jag har lärt mig att lägga bort:)
Carro sa…
Jag försöker faktiskt läsa ut boken även om den är seg. Men kanske ska börja göra som du istället? Har även hört talas om 100-sidorsregeln, är den inte bra efter 100 sidor så ska man lägga ifrån sig boken :)
Tidigare har jag alltid läst ut boken hur tråkig den än är. Ja, egentligen är det nog så fortfarande. Jag har däremot tänkt att jag skall sluta läsa tråkiga böcker med tanke på hur många bra det finns som väntar på att läsas. Vi får väl se hur det blir...
puh, blev lite rädd..... att du slutar

Jag plockar sällan dram en bok som inte intresserar mig.
Usch! Blev också lite nervös där, din lurendrejare ;) Klart du ska lägga bort bokskrället och läsa något annat. Läsa ska ju bara vara ett rent nöje plus att ibland är man inte mottaglig för vissa böcker förrän kanske vid ett senare tillfälle:)
De händer att jag slutar, eller snarare lägger undan och "glömmer bort".
Men ibland har jag bestämt mig att läsa ut, pga håller på med ett viss tema, eller känner att jag "måste" (tjatade mig till ett rec ex tex).
Som nu håller på med en dansk tegelsten (på svenska dock), alltså bokmässans nordiska tema OCH sk. bist litt, böcker om bistånd, postkolonialism tec, som jag har recenserat flera böcker om tidigare.
Men den är så LÅNG och jag sitter hela tiden och irriterar mig på att de inte har kortat ned romaner, eller gjort två böcker av dem.
Men jag har bestämt mig för att läsa ut den, trots att jag har så många intressanta böcker som väntar.
Louise sa…
Jag skummläser oftast klart böcker jag inte gillar, fast egentligen borde jag ju bara lägga bort dem men det blir sällan så.

Bra val att fokusera på de bra böckerna! :)
Eli sa…
Haha, du skrämde mig också ;)

Det där med att lägga ifrån mig dåliga böcker har jag aldrig kunnat lära mig. Det där med att att avsluta vad man påbörjat och bla bla. Sen tänker jag att jag kommer gå och gräma mig för att jag aldrig fick reda på om boken blev bättre eller inte.. Men jag har utvecklat ett mellanting, om en bok är ruskigt dålig så skummar jag igenom den och då får jag i alla fall veta hur det slutar ;)
Linnea sa…
Jag blev lite rädd där ett tag.. ;)
Vad gäller att läsa ut eller att inte läsa ut, så borde jag verkligen bli bättre på att lägga ointressanta böcker åt sidan. Jag har hundratals böcker som jag vill läsa nu, nu, nu! Jag har faktiskt inte tid att läsa sådant som inte faller mig i smaken.. Ändå är jag fast i någon slags föreställning om att en bok kan vända..
Lägger undan! Det blir inte många per år som är sååå tråkiga att jag bara inte orkar läsa. Men råkar jag på en så läser jag absolut inte ur den. Vem glädjer det liksom? Som du säger, det finns massor som är värt att läsa så varför truga?
Elisabeth sa…
Hur jag gör? Jag hoppar över halva boken och läser slutet så klart, om den är tråkig alltså...

Populära inlägg i den här bloggen

Stjärnlösa nätter; en berättelse om kärlek, svek och rätten att välja sitt eget liv - Arkan Asaad

Jag blev tipsad om den här boken av en kompis och lyssnade på den som ljudbok. Det var ett klockrent tips för jag tyckte mycket om boken. Handling (förlagets text): Stjärnlösa nätter  är en roman om hur de sega banden mellan fäder och söner, tvinnade av nedärvda idéer om respekt och plikt mot familjen, kolliderar med en ung mans självklara rätt att själv välja sitt liv. Berättelsen om Amàe ger läsaren inblick i en för de flesta okänd värld. Stjärnlösa nätter  handlar om Amàr som växer upp i en svensk småstad i en kurdisk familj, med en starkt dominerande far. När han är arton år beger sig familjen på en bilsemester till släkten i Irak. Det är första gången på många år som de reser tillbaka, och alla har höga förväntningar. När de är på plats efter en strapatsrik bilfärd genom Europa blir det en rad smärre kulturkrockar. För Amàr, som flyttat hemifrån i Sverige är det till exempel naturligt att ställa sig vid diskbänken, men han blir bortmotad av de kvinnliga släktingarna med fni

Blod rödare än rött: en berättelse om mod, smärta och vägen till försoning - Arkan Asaad

För någon vecka sedan så skrev jag om Arkan Asaads bok Stjärnlösa nätter . Den handlar om Amàr som tvingades in i ett giftermål med sin kusin. Det här är berättelsen om Amàrs pappa Casim. Handling (förlagets text): I uppföljaren till den hyllade debutromanen Stjärnlösa nätter  får vi lära känna Casim, Amàrs far, som i första boken bara framstår som en grym och oförstående pappa. Vad gjorde honom till den han har blivit? Det visar sig att Casims öde är minst lika dramatiskt som Amàrs eget. Efter en hård uppväxt gifter han sig med Jamila, men kort därefter tvingas han iväg för militärtjänstgöring. Casim längtar hem och bestämmer sig för att desertera, och familjen tvingas på flykt. Den farliga och plågsamma resan slutar i Sverige, samtidigt som Casims mor, far och syskon hamnar i fängelse där de torteras, våldtas och dödas. När Amàr lär känna det våldsamma öde som format Casim kan han äntligen förstå och slutligen försonas med sin pappa. Mina reflektioner: Oj, vad ska man säg

Tillfälligt (?) avbrott

Efter att ha våndats och funderat fram och tillbaka så har jag bestämt mig för att, åtminstone tillfälligt, sluta uppdatera bloggen. De senaste åren så har jag varit något av en periodare, men perioderna då jag skriver här blir kortare och infaller alltmer sällan.  Jag vill inte sluta skriva om böcker jag har läst och lyssnat på, däremot kommer jag att göra det i ett annat format. Därför kommer jag att sälla mig till den växande skaran bookstagrammers och uppdatera mer regelbundet på Instagram i stället.  Egentligen så tycker jag själv bättre om att läsa långa blogginlägg om böcker i stället för kortare omdömen. Det är detta som mina funderingar kretsat så mycket kring. Jag har dock insett att om det ska bli något skrivet från mitt håll så får det bli kortare texter och då passar Instagram bra. Ni hittar mig på: Instagram där jag heter @mednasanienbok Facebooksidan Med näsan i en bok Goodreads där jag heter Anna (med näsan i en bok) Danielsson Hoppas vi ses där! Och kanske kommer jag t