header

header

torsdag 23 mars 2017

Fyrväktaren - Jeanette Winterson

En nätt liten bok som sätter sina spår. Så skulle jag vilja beskriva den här boken. Jag lyssnade på den som ljudbok, endast 4 timmar och 33 minuter lång. Eftersom jag alltid speedar upp tempot när jag lyssnar på böcker så var jag klar lite snabbare :)

Handling:

Silver föddes ur slumpen. Hon är resultatet av ett kort möte mellan hennes mor och en tillfälligt strandad sjöman. Efter moderns död beslutar befolkningen i den lilla karga hamnstaden Salt i norra Skottland att hon ska bo hos den blinde förvaltaren Pew. Han berättar sina historier om längtan och rotlöshet. Han berättar om Babel Dark, den präst som på 1800-talet tog sin tillflykt till Salt för att kuva ljuset inom sig.

Jeanette Winterson har ett alldeles speciellt språk, poetiskt och exakt. Inte ett ord i onödan. Historien om Silver och Pew är en vacker berättelse om kärlek, vänskap och berättandets magi. Det är också en berättelse om fattigdom, utsatthet och ensamhet. I boken berättar Pew för Silver om prästen Babel Dark, en man som var våldsam och kall mot sin fru men kärleksfull och varm gentemot sin älskarinna. Pew hävdar att Robert Louis Stevenson mötte Babel Dark och baserade Dr Jekyll och Mr Hyde på honom. Och fler litterära referenser vävs in i boken. Jag är helt fascinerade av hur mycket Winterson får in i sin tunna bok.

Läs den!

Boken ges ut av Bazar och kan köpas på Adlibris och Bokus

Andra som bloggat om boken är Vad vi läser, Beas bokhylla och Boktoka2 kommentarer:

Lena sa...

Det här är en författar som jag är nyfiken på.-

...med näsan i en bok... sa...

Andra boken jag läser av henne. Den första jag läste var Skymningsporten - tyckte ännu bättre om den!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...