header

header

fredag 31 mars 2017

Lögnernas träd - Frances Hardinge

Var får ni era boktips från? Hur väljer ni vad ni ska läsa? Jag läser om böcker lite här och var men mest påverkad blir jag av andra bokbloggare och via sociala medier. Den här boken fick jag däremot tips om via ett nyhetsbrev från Storytel och det var något med beskrivningen av boken som gjorde mig nyfiken. Det var också längesedan jag läste en ungdomsbok (den här riktar sig till åldern 12 -15 år) så jag var lite sugen på det. Ibland är det också befriande att läsa en bok som man inte hört något om tidigare och av en författare som man inte känner till sedan förut - man har varken förväntningar eller krav på boken.


Lögnernas träd handlar om 15-åriga Faith och utspelar sig i England på 1800-talet. Hennes familj består av pappan som är professor, mamman, hennes lillebror samt en morbror. Boken börjar på ett fartyg. Faith och familjen, har tagit sitt pick och pack och flyttar från London ut till en ö utanför Englands kust. Den officiella orsaken är att pappan ska delta i en utgrävning men Faith anar att det ligger annat bakom det drastiska beslutet. Pappan har ju många gånger tidigare åkt på utgrävningar och långa resor i vetenskapens namn utan att ta med sig familjen, dessutom överhör hon flyktiga samtal och förstår att pappans rykte av någon anledning blivit svärtat.


Resan är omtumlande och när de väl kommer fram till ön hamnar de mitt i ett oväder. Pappan tycks bry sig mer om sina saker, och alldeles särskilt en stor låda, än om familjen. Väl framme i sitt nya hem beter sig pappan märkligare och märkligare, och blir närmast paranoid. Han gör sig ovän med lokalbefolkningen och är stingslig gentemot familjen. Så en dag så hittas han död. Självmord hävdar flera men Fatih är övertygad om att pappan blivit mördad.


Boken handlar också om flickors förutsättningar i 1800-talets England. Hon är intelligent och vetgirig, brinner för vetenskapen och törstar efter kunskap. Sedan hon varit liten har hon fått tillgång till pappans bibliotek och ibland fått följa med honom på utgrävningar. I och med att hon kommit i puberteten så passar sig det allt mindre. En flicka är inte ämnad för vetenskap, hon ska gifta sig och ta hand om barn och hushåll. På ön får hon mer en roll som guvernant och barn flicka till sin lillebror än dotter i familjen. Modern håller henne hårt och vill inte riskera hennes rykte, hennes heder.


Den här boken innehåller så mycket som jag tycker om i en god berättelse. Den innehåller hemligheter, mystik, vetenskap, en vindpinad ö, en mordgåta, fossiler och mycket mer. Hardinge bygger i jämn takt och med säker ton berättelsen med fler och fler byggstenar. Det är nagelbitarspännande att följa Faith i hennes sökande efter sanningen och jakt på rättvisa. Hardinge är dessutom bra både på miljöbeskrivningar och karaktärer. Karaktärerna som till en början kan kännas karaktäristiska blir allt eftersom historien utvecklas mer dynamiska och komplexa. Jag tycker särskilt mycket om när Frances får en slags aha-upplevelse om sin mamma och om mammans situation som kvinna. När hon inser att även mamman är fast i vad som anses som lämpligt och hur utlämnad och beroende av andra hon är som änka.


Det här är den bästa boken jag har läst hittills i år och jag riktigt längtar tills min son är gammal nog för den!


Lögnernas träd ges ut av B Wahlströms och kan köpas på Adlibris och Bokus

2 kommentarer:

Bokstund sa...

Den verkar spännande! Själv får jag mycket boktips via skolan. Läser litteraturvetenskap och har många litteraturintresserade kompisar som gärna delar med sig. Annars får jag även mycket bra tips via bloggar.

...med näsan i en bok... sa...

Kan tänka mig att du får många bra tips i en sådan skolmiljö!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...