Fortsätt till huvudinnehåll

Lögnernas träd - Frances Hardinge

Var får ni era boktips från? Hur väljer ni vad ni ska läsa? Jag läser om böcker lite här och var men mest påverkad blir jag av andra bokbloggare och via sociala medier. Den här boken fick jag däremot tips om via ett nyhetsbrev från Storytel och det var något med beskrivningen av boken som gjorde mig nyfiken. Det var också längesedan jag läste en ungdomsbok (den här riktar sig till åldern 12 -15 år) så jag var lite sugen på det. Ibland är det också befriande att läsa en bok som man inte hört något om tidigare och av en författare som man inte känner till sedan förut - man har varken förväntningar eller krav på boken.


Lögnernas träd handlar om 15-åriga Faith och utspelar sig i England på 1800-talet. Hennes familj består av pappan som är professor, mamman, hennes lillebror samt en morbror. Boken börjar på ett fartyg. Faith och familjen, har tagit sitt pick och pack och flyttar från London ut till en ö utanför Englands kust. Den officiella orsaken är att pappan ska delta i en utgrävning men Faith anar att det ligger annat bakom det drastiska beslutet. Pappan har ju många gånger tidigare åkt på utgrävningar och långa resor i vetenskapens namn utan att ta med sig familjen, dessutom överhör hon flyktiga samtal och förstår att pappans rykte av någon anledning blivit svärtat.


Resan är omtumlande och när de väl kommer fram till ön hamnar de mitt i ett oväder. Pappan tycks bry sig mer om sina saker, och alldeles särskilt en stor låda, än om familjen. Väl framme i sitt nya hem beter sig pappan märkligare och märkligare, och blir närmast paranoid. Han gör sig ovän med lokalbefolkningen och är stingslig gentemot familjen. Så en dag så hittas han död. Självmord hävdar flera men Fatih är övertygad om att pappan blivit mördad.


Boken handlar också om flickors förutsättningar i 1800-talets England. Hon är intelligent och vetgirig, brinner för vetenskapen och törstar efter kunskap. Sedan hon varit liten har hon fått tillgång till pappans bibliotek och ibland fått följa med honom på utgrävningar. I och med att hon kommit i puberteten så passar sig det allt mindre. En flicka är inte ämnad för vetenskap, hon ska gifta sig och ta hand om barn och hushåll. På ön får hon mer en roll som guvernant och barn flicka till sin lillebror än dotter i familjen. Modern håller henne hårt och vill inte riskera hennes rykte, hennes heder.


Den här boken innehåller så mycket som jag tycker om i en god berättelse. Den innehåller hemligheter, mystik, vetenskap, en vindpinad ö, en mordgåta, fossiler och mycket mer. Hardinge bygger i jämn takt och med säker ton berättelsen med fler och fler byggstenar. Det är nagelbitarspännande att följa Faith i hennes sökande efter sanningen och jakt på rättvisa. Hardinge är dessutom bra både på miljöbeskrivningar och karaktärer. Karaktärerna som till en början kan kännas karaktäristiska blir allt eftersom historien utvecklas mer dynamiska och komplexa. Jag tycker särskilt mycket om när Frances får en slags aha-upplevelse om sin mamma och om mammans situation som kvinna. När hon inser att även mamman är fast i vad som anses som lämpligt och hur utlämnad och beroende av andra hon är som änka.


Det här är den bästa boken jag har läst hittills i år och jag riktigt längtar tills min son är gammal nog för den!


Lögnernas träd ges ut av B Wahlströms och kan köpas på Adlibris och Bokus

Kommentarer

Bokstund sa…
Den verkar spännande! Själv får jag mycket boktips via skolan. Läser litteraturvetenskap och har många litteraturintresserade kompisar som gärna delar med sig. Annars får jag även mycket bra tips via bloggar.
Kan tänka mig att du får många bra tips i en sådan skolmiljö!

Populära inlägg i den här bloggen

Blod rödare än rött: en berättelse om mod, smärta och vägen till försoning - Arkan Asaad

För någon vecka sedan så skrev jag om Arkan Asaads bok Stjärnlösa nätter . Den handlar om Amàr som tvingades in i ett giftermål med sin kusin. Det här är berättelsen om Amàrs pappa Casim. Handling (förlagets text): I uppföljaren till den hyllade debutromanen Stjärnlösa nätter  får vi lära känna Casim, Amàrs far, som i första boken bara framstår som en grym och oförstående pappa. Vad gjorde honom till den han har blivit? Det visar sig att Casims öde är minst lika dramatiskt som Amàrs eget. Efter en hård uppväxt gifter han sig med Jamila, men kort därefter tvingas han iväg för militärtjänstgöring. Casim längtar hem och bestämmer sig för att desertera, och familjen tvingas på flykt. Den farliga och plågsamma resan slutar i Sverige, samtidigt som Casims mor, far och syskon hamnar i fängelse där de torteras, våldtas och dödas. När Amàr lär känna det våldsamma öde som format Casim kan han äntligen förstå och slutligen försonas med sin pappa. Mina reflektioner: Oj, vad ska man säg

Swede Hollow - Ola Larsmo

Jag har varit nyfiken på Swede Hollow  ända sedan den gavs ut men har tålmodigt väntat på att den ska komma som ljudbok, vilket den gjorde i juli så nu har jag lyssnat på den. Handling, förlagets text: Swede Hollow är en ravin mitt i St Paul, Minnesota. Idag är den öde, men vid sekelskiftet 1800-1900 bodde mer än tusen svenskar i en slum som stadens myndigheter beskrev som ett pesthål. Barnadödligheten var hög, arbetsolyckorna likaså. Här samlades några av den miljon svenska migranter som aldrig lyckats ta sig in i det nya samhället - illa sedda av såväl amerikaner som mer väl lottade svenska migranter. Vi känner dem till namnen, inte mer. Människorna i ravinen är några av de svenskar vi sorterat bort ur vår gemensamma historia. Vi har valt att inte se dem, för deras erfarenheter gör något med vår självbild. Men då världen åter präglas av migration och folkvandring stiger de fram på nytt och vill bli sedan. I Swede Hollow samlas vintern 1897 en brokig skara av människor, som

Parfymen - Berättelsen om en mördare - Patrick Süskind

Jean-Baptiste Grenouille föds mitt i fiskmarknaden i Paris på 1700-talet. Hans mor smiter undan en stund från försäljningen, föder honom och slänger honom sedan i fiskrenset. Spädbarnet Grenouille skriker för allt han är värd och människor runt om upptäcker honom. Grenouille tas till kyrkan som placerar honom i fosterhem. Människor i hans närhet upptäcker snart att det är något fel med honom - han saknar kroppslukt, vilket gör att folk tycker att han är obehaglig. Däremot spå har han ett fenomenalt luktsinne. Han behöver inte använda sin syn utan hittar saker genom lukten, han kan säga att en viss person snart ska komma och knacka på dörren en lång tid innan det händer, eftersom han känner lukten av denne, vilket gör att folk tror att han har ett sjätte sinne. Grenouille genomlider en mycket tuff barndom och lyckas tillslut bli lärling hos en parfymör i Paris. Där lär han sig hur man utvinner dofter och han börjar experimentera och försöka utvinna dofter inte bara från blommor och kr