header

header

måndag 27 mars 2017

Strimmor av hopp - Ruta Sepetys

Strimmor av hopp är del av Projekt hyllvärmare. Ännu en bok som stått läst i hyllan sedan 2012 och ännu en oupptäckt pärla! Jag blev golvad!

Handling (förlagets text):

Den morgonen var min brors liv värt ett fickur. Året är 1941 och femtonåriga Lina lever ett liv som de flesta andra unga i Litauen. Tills en kväll när Sovjets hemliga polis slår in dörren och för bort familjen till fångläger i Sibirien. Där tvingas de att kämpa för att överleva dagen. Ruta Septetys släkt drabbades hårt av Stalins utrensningar på 40-talet. Här ger hon en unik inblick i en av världshistoriens mer okända fasor som drabbade tusentals människor i Baltikum.

Jag var fast i boken redan efter första sidan. Sepety börjar med action direkt och beskriver hur det går till när Lina och hennes familj förs bort. Berättarjaget är 15-åriga Lina och jag tror att det är en bidragen orsak till att boken berör mig så mycket. Som läsare får jag vara med om allt genom hennes ögon. Hur hon är stark för sin lillebrors skull, hur hon upplever sin mamma uppoffringar för sina barn, hur hon smyger mellan tågvagnarna för att leta rätt på sin pappa. Åh, så nervös jag var då!

Jag blev oerhört berörd av den här boken och ledsen över att världen inte har kommit längre. Över att barn fortfarande drabbas av krig och har det överjävligt.

En bladvändare, Läs den!

Boken ges ut av Ponto Pocket och kan köpas på Adlibris och Bokus

Andra som bloggat om boken är fantastic books and where to find them, Agnes bokblogg och Ylvas läsdagbok

3 kommentarer:

Lena sa...

Det här är en författare som jag är nyfiken på.

Lotta sa...

Tycker om Sepetys böcker för man lär sig ofta något när man läser dem. Hon lyckas ofta hitta en intressant vinkel man inte hade någon aning om!

...med näsan i en bok... sa...

Lena - kan absolut rekommendera den här boken
Lotta - helt klart nyfiken att läsa fler böcker av henne!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...