header

header

onsdag 8 mars 2017

Nordiska väsen - Johan Egerkrans


Jag köpte den här boken redan i november 2016 och den var tänkt som en julklapp till min son. Jag kände att jag äntligen hade varit ute i god tid med ett första julklappsinköp. I normala fall handlar jag alla klappar en vecka innan julafton. Lite väl ute i god tid visade det sig.

En dag när vi höll på att prata om Pax-böckerna (som vi läst och älskat men som jag inte hunnit skriva om ännu), varelserna i dem och hur de är hämtade ur den nordiska folktron så kunde jag inte hålla mig utan plockade fram Nordiska väsen från sitt gömställe.

Johan Egerkrans är en svensk illustratör och serietecknare och den största behållningen med boken är de fantastiska teckningarna i boken. Så välgjorda och spännande tolkningar av allehanda oknytt och övernaturligt. Även sidor som för tankarna till illustrationer i gamla läroböcker.

Det är också en bra, intressant och, på sitt sätt, rolig sammanställning av väsen som befolkar den svenska folktron. Ett kulturarv som det är viktigt att vi inte glömmer bort. Jag lärde mig mycket nytt men fick även chansen att minnas och komma ihåg. Det var också en rolig bok att läsa tillsammans med min nioåring, att få höra hans tankar om dessa fantastiska vidunder som befolkar våra skogar och vattendrag. Dessutom väldigt spännande när vi fick läsa om väsen som även befolkar Pax-böckerna. Det är något magiskt med igenkänning. Det väcker en lust och nyfikenhet som är så härligt att som förälder få bevittna hos sitt barn.

Egerkrans har delat in sina väsen i fem kategorier: Oknytt, Dragväsen, Hamnskiftare, Dödsväsen och Odjur. Alla var intressanta men jag och sonen kunde enas om att vi var allra mest intresserade av odjuren.

Detta är något så ovanligt som en bok som passar alla åldrar. En bok att bläddra i och att återkomma till när lusten faller på. Fin i bokhyllan är den också!

Andra som bloggat om boken är Bokbabblaren, Fantastisk fiktion och Vår bokvärld

Boken ges ut av B. Wahlströms och kan köpas på Adlibris och Bokus

1 kommentar:

Lena sa...

Den boken verkar så fin.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...