header

header

torsdag 16 mars 2017

Kattbergen - Sabrina Janesch

Kattbergen är en del i Projekt hyllvärmare. Den har nämligen stått oläst i hylla sen typ 2012. Tror jag fick den på Bokmässan i Göteborg. Jag hade inte några förväntningar överhuvudtaget på boken när jag började läsa.

Handling (förlagets beskrivning):

Efter morfaderns död, börjar den tysk-polska journalisten Nere Leibert utforska sin familjs historia. Hon ger sig av på en resa som tar henne från Berlin till Polen och vidare till Galicien i dagens Ukraina. Där, vid världens ände,  måste allt ställas till rätta så att förbannelsen äntligen bryts.
Vi får följa Nere på hennes resa och parallellt berättar Janesch en annorlunda historia om en familj som i krigets skugga fick fly från Galicien när det blev en del av Stalins rike.
Med en egen berättarröst skildrar Janesch hur den lilla människan kommer i kläm när stormakterna delar upp världen under kalla krigets första dagar.

Det här är en lättläst bok om ett svårt ämne. Jag tyckte mycket om den och hur Janesch med ömsinthet men utan att rygga låter sin huvudperson gräva i sitt ursprung och sin familjehistoria.

En bok för den historieintresserade eftersom den skildrar Europas historia från den enskilda individens perspektiv och en del av historien som åtminstone jag inte har kommit i kontakt med tidigare.

Läs den gärna!

Boken ges ut av Bokförlaget Thorén Lindskog och kan köpas på Adlibris och Bokus

Feministbiblioteket har också bloggat om boken

1 kommentar:

Eli sa...

Jag fick också den här på bokmässan 2012, visste heller intenting om författaren då. Men tyckte, som du, mycket om den! Jag har dock inte läst något mer av författaren sen...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...