header

header

söndag 19 mars 2017

Sanningen om Alice - Katherine Webb

Det är svårt att skriva om böcker som jag läste för flera månader sedan! Jag försöker komma ikapp med "recensionerna" nu för jag vill åtminstone nämna de böcker jag har läst. När jag hade mitt blogguppehåll så slutade jag inte läsa, jag bara orkade inte skriva här på bloggen, så jag har en lång lista över böcker att skriva om!

Nog om det. En bok jag alltså läste för ett bra tag sedan är Sanningen om Alice av Katherine Webb. Har tidigare läst Av en annan värld av samma författare och den tyckte jag väldigt mycket om så jag hade nog ganska höga förväntningar på den här boken.

Handling (förlagets text):
Sanningen om Alice utspelar sig i den engelska staden Bath i början av 1800-talet. På en höjd ovanför staden tronar familjen Alléns herrgård. Här har sonen Jonathan isolerat sig sedan han återvände från Napoleonkrigen. Men tjänsteflickan Starling tror inte att det är krigets fasor som plågar Jonathan, hon är övertygad om att han ligger bakom Alices försvinnande. Alice, kvinnan som Starling såg som sin syster. När Rachel Weekes flyttar till staden korsas hennes och familjen Alléns vägar. Hon dras in i en väv av lögner och misstro, men allt eftersom tycks obekväma sanningar stiga upp till ytan. Sanningen om Alice är en förtätad berättelse om två starka kvinnor som är villiga att riskera allt för sanningen.
Det som förlaget inte nämner i sin beskrivning av boken är historien om Rachel Weeks; hennes uppväxt och att hon är fast i ett äktenskap med en våldsam och alkoholiserad man. Jag tyckte väldigt mycket om den delen av boken. Jag tyckte också väldigt mycket om historien om Starling och hennes uppväxt. Berättelsen om de två kvinnliga karaktärerna är en pusselbit i europeisk kvinnohistoria och i hur väldigt ojämlikt det har varit (förvisso i vissa fall fortfarande är) mellan att vara man och att vara kvinna. Hur kvinnor var i fullstädning beroendeställning till män och samhället.

Webb är bra på karaktärer och hon är bra på miljöer. Den här boken hade fått toppbetyg av mig om det inte hade varit för det romantiska skimret som lägger sig som en blöt kofta över berättelsen. Ibland trodde jag nästan att jag läste en Harlequinroman... men den är helt klart läsvärd. Jag tyckte mycket om boken men hade önskat att hon hade besparat om romantiska klichéer.

Boken ges ut av Historiska Media och kan köpas på Adlibris och Bokus

Andra som bloggat om boken är Ewelinas bokblogg och Trolldisa

3 kommentarer:

Lena sa...

Läste ut den boken idag.Gillade den riktigt mycket.

...med näsan i en bok... sa...

Så bra att du tyckte om den!

Bokstund sa...

Den låter spännande!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...