header

header

tisdag 21 mars 2017

Någon att lita på - Hans-Olov Öberg

Även denna bok ingår i Projekt hyllvärmare och har stått i hyllan sedan jag var på Bokmässan i Göteborg 2012.

Handling:

Västerås den första juni 1987. Världen skrattar åt Sovjetunionen sedan en ung tysk pilot landat ett propellerplan på Röda Torget under flygsäkerhetens dag. Samma ljumma sommarkväll förs en ung kvinna in på akuten i Västerås. Hon är svårt misshandlad och våldtagen. Polisen står handfallen och utan spår. Men någon har hittat flickans dagbok på lasarettgolvet. ett par dagar senare landar ett brutalt och utstuderat misshandelsfall på chefen för våldsroteln, Benny Modighs, bord. En lovande fotbollsspelare har hittats bakbunden och kastrerad och det är bara början. Utredningarna av våldtäkten och misshandeln löper parallellt men snart står det klart att någon ligger steget före polisen. Någon är ute efter att hämnas i en råttans lek med katten. En intensiv kamp mot klockan tar vid samtidigt som en moralisk fråga ställs på sin spets: är det verkligen rätt att straffa den som straffar sådana som förtjänar det?

Tankar om boken:

Okej, läste den här boken i slutet på förra året. Det här är vad jag minns... Jag vet att jag tänkte på den som en ungdomsbok även om det inte står någon sådan målgruppsbeskrivning varken på boken eller på nätbokhandeln. Minns att jag läste den snabbt och att den var ganska spännande även om jag tyckte att historien ibland haltade. Minns också att jag tyckte att den var "gubbigt" skriven. Här ska finnas någon slags sympati för våldtäktsoffer där författaren problematiserar kring detta med skam, skuld och mäns våld mot kvinnor men...nja. Författaren borde gå på kurs hos Katarina Wennstam.

Vill man läsa spännande deckare på temat mäns våld mot kvinnor, mäns våld mot män, sexualiserat våld, hämnd, skuld och skam så föreslår jag att ni hellre vänder era blickar mot just Katarina Wennstams deckare (vilken som helst, alla är bra!).

Någon att lita på ges ut av Kalla kulor förlag och kan köpas på Adlibris och Bokus

Andra som bloggat om boken är Kashayas böcker, Annikas litteratur- och kulturblogg och Monicas bokläsardagbok


Inga kommentarer:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...