header

header

måndag 16 april 2018

Blood Harvest - Sharon Bolton

Sharon Bolton är en av mina "nya" favoritförfattare. Jag har hunnit läsa några av hennes böcker (se under sidan "Recenserat") men har för avsikt att läsa allt hon har skrivit.

Blood Harvest  (jag läste den på originalspråket) eller Ond skörd som den heter på svenska tangerar att vara en skräckroman. Bolton skriver deckare, och det är precis vad det här är, men den grymt obehagliga stämningen och handlingen i boken gör att den får en skräckfantasts hjärta att klappa lite snabbare.

Handling (förlagets text):
Tolvårige Tom Fletcher och hans familj har precis flyttat till det lilla samhället Heptonclough i utkanten av en vidsträckt hed. Familjen verkar äntligen ha funnit sitt drömhem. Men snart rämnar fernissan. Tom börjar höra röster och ser en underlig flicka smyga omkring vid kyrkogården. Han är övertygad om att han är förföljd.
De vuxna i Toms närhet försöker hjälpa honom, inklusive psykiatrikern Evi Oliver och samhällets nye kyrkoherde, Harry Laycock.

Men det visar sig snart att något inte står rätt till i Heptonclough. Det som familjen Fletcher till en början trodde var busstreck visar sig vara rena hot. Och när Toms yngre syskon Milly och Joe försvinner blir mardrömmen verklighet.

Mina reflektioner:
Bolton har ett sätt att beskriva och bygga upp karaktärer så att de blir levande. Det var ett tag sedan jag hade en litterär förälskelse men jag får lov att erkänna att jag blev lite småkär i kyrkoherden och småfnissade åt att han ofrivilligt blivit kattägare. Med spänning följer jag såväl bokens mysterie som relationen mellan Evi och Harry. Och så har vi Tom, modiga lilla kloka Tom. Precis som det är i verkliga livet så lyssnar vuxna så sällan på barn. Tänk om de bara kunde höra och tro på vad han säger i stället för att komma med en massa andra långsökta förklaringar!

Bäst av allt i den här boken är kanske ändå den stämning som Bolton förmedlar via miljöbeskrivningar (familjen Fletchers drömhus ligger PÅ en kyrkogård - bara det), obskyra traditioner i det lilla samhället och en mängd skumma karaktärer.

Det här är en riktigt bra bok. Läs den! Själv ser jag framemot The Craftsman som snart kommer ut och där Bolton lovat att en karaktär från Ond skörd kommer att dyka upp. Jag undrar vem det är..!

Boken ges ut av Modernista och kan köpas på Adlibris och Bokus

Andra som bloggat om boken är Zellys bokhylla och Johannas deckarhörna

2 kommentarer:

Lena sa...

Har endast läst en enda bok av Bolton. Tyckte att den var otroligt bra så jag kommer definitivt att läsa fler så småningom.

...med näsan i en bok... sa...

@Lena - har hittills gillat allt jag läst av henne

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...